Met het nieuwe jaar voor de deur loont het om de veranderingen per 1 januari 2024 op het gebied van energie alvast eens te bekijken. Wat verandert er voor huishoudens met zonnepanelen? Kan ik straks nog een subsidie aanvragen als ik de investering in een elektrische warmtepomp overweeg? Hoe zit het met de subsidie voor de aanschaf van elektrische auto’s in 2024?
Dit artikel zet de belangrijkste wijzigingen voor het komende jaar op een rijtje.
Prijsplafond voor gas en stroom verdwijnt in 2024
Allereerst verdwijnt het prijsplafond voor stroom en gas per 1 januari 2024. Dit betekent dat er niet langer een maximum geldt voor de energieprijzen. Het prijsplafond werd eerder ingesteld om consumenten te beschermen tegen de snelle stijging in de energieprijzen aan het eind van 2022.
Dat het prijsplafond wordt afgeschaft betekent niet dat de energierekening direct fors zal toenemen. Veel energieleveranciers bieden een gas- en stroomprijs dat momenteel ver onder het prijsplafond ligt.
Voor stadsverwarming geldt in ieder nieuw jaar een andere prijs, waarbij de prijs voor 2024 onder die van 2023 ligt.
Stijging in de energiebelasting op gas
Huishoudens met een hoog gasverbruik dienen rekening te houden met een forse stijging van de energiebelasting. Waar de energiebelasting per kubieke meter gas in 2023 nog op 0,59266 euro lag, zal dat per 1 januari 2024 0,70544 euro zijn. Een stijging van ruim 19 procent. Het is niet voor het eerst dat deze belasting fors verhoogd wordt. Ter illustratie: in 2020 betaalden huishoudens nog 0,40305 euro aan energiebelasting per kubieke meter gas.
Waar de energiebelasting op gas stijgt, neemt de belasting op stroom juist af. Dat komt door de stijging van de “vermindering energiebelasting”, die je als korting ontvangt op het totaalbedrag wat je aan energie verbruikt. Dit bedrag komt in 2024 op 631,39 euro uit. Dat is 34,53 euro meer dan in 2023 het geval was.
Heffing voor huishoudens met overschot zonnestroom
Huishoudens met zonnepanelen op het dak dienen rekening te houden met een nieuwe heffing. Deze heffing wordt door sommige energieleveranciers in rekening gebracht, wanneer een huishouden groene stroom teruglevert.
Het maakt het voor huishoudens interessant om per 1 januari van het nieuwe jaar over te stappen op een andere leverancier. Er zijn nog voldoende energiemaatschappijen die deze heffing niet in rekening brengen bij de consument.
Heffing voorloper op aanpassing salderingsregeling
Men verwacht dat de Eerste Kamer in 2024 in zal stemmen met een aanpassing van de huidige salderingsregeling. In november 2023 keurde de Tweede Kamer deze aanpassing al goed. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de aangepaste salderingsregeling per 2025 van kracht, waarbij in dat jaar nog slechts 64% van de opgewekte groene stroom gesaldeerd kan worden. Uiteindelijk is het salderen van groene stroom per 2031 helemaal niet meer mogelijk. In 2024 blijft dat percentage 100%.
Met de heffing die sommige energieleveranciers aan consumenten rekenen, lopen zij vooruit op deze aanpassing. De verwachting is dat de heffing weer wordt ingetrokken op het moment dat de salderingsregeling is aangepast.
Subsidie voor huishoudens die verduurzamen
In het nieuwe jaar wordt de subsidiepot voor huishoudens die een verduurzaming van hun woning overwegen opnieuw aangevuld. Het maakt dat het financieel aantrekkelijk kan zijn om bijvoorbeeld een hybride- of volledig elektrische warmtepomp te installeren. Ook voor het verbeteren van de isolatie in huis kun je aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
Tip: het wordt huishoudens aangeraden om al aan het begin van 2024 een beroep te doen op de ISDE. Op deze manier weet je zeker dat er nog voldoende budget beschikbaar is om financieel gecompenseerd te worden bij energiebesparende investeringen in je woning. Overigens moet hierbij worden opgemerkt dat de subsidiepot de afgelopen jaren nooit volledig leeg raakte.
Ook subsidieregeling voor aankoop elektrische auto
Net als in 2023 is het voor particuliere consumenten ook in 2024 mogelijk om een subsidie aan te vragen voor de aankoop van een elektrische auto. Het subsidiebedrag wordt hierbij niet verhoogd.
Dit betekent dat je bij de aankoop van een nieuwe auto maximaal 2.950 euro aan subsidie krijgt. Bij de aankoop van een occasion ligt dat bedrag op 2.000 euro. Niet alleen particulieren die een auto kopen kunnen er aanspraak op maken. Hetzelfde geldt voor particulieren die een auto leasen. Voor zakelijke consumenten is het niet mogelijk om een beroep te doen op deze subsidieregeling.
Let op: de subsidieregeling geldt niet voor alle elektrische auto’s. Bekijk de Autolijst SEPP om te zien welke modellen u aan kunt schaffen met deze subsidie.