Bereik van een elektrische auto

Inhoudsopgave

Bij het vergelijken van verschillende modellen elektrische auto’s zijn er tal van factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste factoren is de actieradius van het model, het bereik van een elektrische auto. In de afgelopen jaren is het gemiddelde bereik van een elektrische auto sterk verbeterd.

Het maakt de investering in deze personenwagens steeds interessanter, ook wanneer je dagelijks een groot aantal kilometers rijdt. Dat geldt in het bijzonder voor elektrische auto’s met een groot laadvermogen. Bij deze modellen zit de accu relatief snel vol, wanneer je hier een snellader (langs de snelweg) voor gebruikt.

Op welke manier benut je de actieradius van een elektrische auto optimaal? Wat zijn de auto’s met het grootste bereik van dit moment? Op deze pagina lees je er meer over.

Gemiddeld bereik elektrische auto boven de 300 kilometer

Bereik elektrische auto
Bereik elektrische auto vergelijken

Je kunt het bereik van een elektrische auto zien als het aantal kilometer dat een auto op benzine rijdt met een volle tank. Gemiddeld ligt het bereik van een elektrische auto op circa 310 kilometer. De verwachting is dat deze actieradius de komende jaren verder groeit.

Ter illustratie: de afstand van Groningen tot aan Maastricht is 337 kilometer. Wist je dat 90% van de ritten die Nederlandse automobilisten maken korter is dan 75 kilometer? Het geeft aan dat een actieradius van 310 kilometer in het merendeel van de gevallen meer dan voldoende is.

Staat er een langere rit op het programma? Je kunt de accu van je elektrische auto tegenwoordig bij een van de meer dan 119.000 publiek toegankelijke laadpalen opladen. Langs de snelweg vind je daarbij verschillende punten met snelladers: in totaal meer dan 4.000 in Nederland. Ook hiervoor geldt dat de aantallen snel stijgen. De kans dat je met een lege accu langs de kant van de weg komt te staan is zodoende klein.

Bereik elektrische auto optimaal benutten

Net als bij auto’s op benzine en diesel, geldt ook voor elektrische auto’s dat je op verschillende manieren zuiniger kunt rijden. Zo haal je het optimale uit het bereik van het voertuig. De batterij loopt minder snel leeg, wanneer je op een lagere snelheid rijdt.

Kies bijvoorbeeld voor een snelheid van 100 kilometer per uur, in plaats van voor 120 kilometer per uur op snelwegen. Probeer daarnaast op een zo constant mogelijke snelheid te rijden: optrekken en weer afremmen zorgt voor een onnodige belasting van de accu in je elektrische auto.

Tip: tegenwoordig beschikken veel elektrische auto’s over een eco-stand. Zo helpt een auto je op een zo zuinig mogelijke wijze te rijden.

Laat de airco of verwarming wat vaker uit

Iets dat ook een grote impact heeft op de effectieve actieradius van een elektrische auto: het gebruik van de verwarming of airco. Probeer beide functies zo lang mogelijk uit te laten staan. Zeker wanneer je een lange rit maakt.

Overigens lijkt dit de komende jaren steeds meer te veranderen. Moderne elektrische auto’s worden van een losse warmtepomp voorzien, die je helpt de auto te verwarmen. De actieradius van het voertuig wordt hiermee niet of veel minder zwaar belast.

Elektrische auto’s met de grootste actieradius

Hoewel het gemiddelde bereik van een elektrische auto op 310 kilometer ligt, zijn er voldoende auto’s die deze actieradius ruimschoots overschrijden. Het geldt onder meer voor de Mercedes EQS. Deze auto heeft een actieradius van 651 kilometer in het gunstigste geval. Zou je altijd 100 kilometer per uur rijden, dan ligt deze effectief op 539 kilometer.

Ook de Mercedes EQE is een uiterst zuinige elektrische auto. Dit model heeft een actieradius van 594 kilometer; effectief 511 kilometer bij een snelheid van 100 kilometer per uur. Of kijk eens naar de BMW i7. Net als de EQS van Mercedes overschrijdt de actieradius van dit model de 600 kilometer: 619 kilometer. Bij een gemiddelde snelheid van 100 kilometer per uur ligt de actieradius echter fors lager: 498 kilometer.

In een iets lagere prijsklasse valt de Volkswagen ID.5 op. Dit model heeft een actieradius van 516 kilometer. Bij 100 kilometer per uur ligt deze effectief op 490 kilometer.

Capaciteit accu elektrische auto neemt af

Houd bij de investering in een elektrische auto rekening met het feit dat de capaciteit van de accu afneemt naarmate de tijd verstrijkt. Dit maakt dat het bereik wat je de eerste maanden haalt na een paar jaar niet meer gehaald wordt. Men noemt dit ook wel batterijdegradatie. Je kunt het vergelijken met de afnemende accuduur van je smartphone, laptop of tablet. Er zijn verschillende manieren om dit tegen te gaan.

Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.