Met een salderingsregeling die zeer waarschijnlijk verandert in 2025 wordt de investering in een thuisbatterij van 15 kWh steeds interessanter. Huishoudens met een groot aantal zonnepanelen op het dak van hun woning zullen met name in de zomermaanden meer stroom opwekken, dan dat zij verbruiken.
Op dit moment kan deze stroom aan het elektriciteitsnet geleverd worden, om zo te profiteren van een financieel voordeel. Je betaalt niets of minder voor de stroom die je in de avond verbruikt.
Als dat laatste straks niet meer mogelijk is, heb je profijt van de mogelijkheid om het overschot aan groene zonnestroom thuis op te slaan op een thuisbatterij van 15 kWh. Zo kun je de stroom later op de dag alsnog gebruiken. Hoe werkt een thuisbatterij van 15 kWh?
Wat is de prijs hiervan? Op welke factoren moet je letten bij het vergelijken van de verschillende accu’s voor thuis? In dit artikel lees je er meer over.
Werking van een thuisbatterij van 15 kWh
De werking van een thuisbatterij van 15 kWh is in de basis simpel: op het moment dat de opgewekte groene stroom niet direct verbruikt wordt, zorgt een regelaar achter de zonnepanelen ervoor dat het overschot naar de thuisbatterij wordt geleid. Dit doet de regelaar totdat de thuisbatterij gevuld is. Vanaf dat moment wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd.
Gemiddeld verbruikt een woning in Nederland zo’n 10 kWh per dag. Door voor een thuisbatterij van 15 kWh te kiezen, kun je jouw woning voor circa anderhalf dag van groene stroom voorzien.
🔋⚡ Nieuw: Sessy thuisbatterij met installatie!
Verschil tussen vermogen en capaciteit
Bij het vergelijken van verschillende thuisbatterijen kom je termen als capaciteit (uitgedrukt in kWh) en vermogen (uitgedrukt in kW) tegen. Belangrijk om te begrijpen is dat het vermogen iets zegt over de snelheid waarmee een accu kan worden opgeladen of ontladen. De capaciteit vertelt je meer over de hoeveelheid energie die je op de accu op kunt slaan.
Omvormer voor een thuisbatterij
Naast de thuisbatterij van 15 kWh zelf heb je een omvormer nodig. Vergis je niet, dat is niet de omvormer die je momenteel wellicht al voor je zonnepanelen gebruikt. Een omvormer voor een thuisbatterij werkt twee kanten op: er wordt stroom aan de thuisbatterij geleverd en vervolgens weer van de accu afgehaald.
V2H-technologie voor elektrische auto’s
Niet alleen heb je de mogelijkheid te investeren in een thuisbatterij. Steeds meer elektrische auto’s ondersteunen Vehicle-to-Home; de V2H-technologie. Met deze technologie laat je stroom niet alleen vanuit de meterkast naar de accu in de auto lopen, maar ook andersom. Het overschot aan groene stroom bewaar je overdag op de accu van je auto, om de accu in de avond weer leeg te trekken.
Het nadeel van het gebruik van een elektrische auto als thuisbatterij is dat je deze overdag regelmatig zelf nodig zal hebben voor ritten naar klanten of je kantoor. Daarbij heb je naast de elektrische auto een laadpaal nodig die deze V2H-technologie ondersteunt.
Kosten en terugverdientijd van een thuisbatterij
Het is sterk afhankelijk van het type thuisbatterij dat je aanschaft, hoe groot de vereiste investering is. Op dit moment worden er geen subsidies aangeboden voor investeringen in thuisbatterijen. Daar waar deze subsidies er via de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) wel zijn voor bijvoorbeeld warmtepompen.
Over het algemeen vergt een thuisbatterij van 15 kWh een investering tussen de 5.000 en 7.500 euro. Let op, dat zijn de kosten voor het apparaat zelf. Kosten voor de installatie en eventueel een benodigde aanpassing aan de meterkast komen daar nog bij.
🔋⚡ Nieuw: Sessy thuisbatterij met installatie!
Levensduur van een moderne thuisbatterij
De levensduur van een thuisbatterij is afhankelijk van de kwaliteit van het product, het aantal keer dat deze opgeladen en ontladen wordt, de omstandigheden waaronder deze wordt gebruikt en het type batterij dat je aanschaft. Vaak geldt voor de moderne lithium-ion batterijen dat deze zo’n 5.000 tot 10.000 laad- en ontlaadcycli mee zouden moeten kunnen. In de praktijk betekent dit dat je de thuisbatterij na zo’n 10 tot 15 jaar moet bij een normaal gebruik.
De levensduur van bijvoorbeeld loodzuurbatterijen en zoutwater batterijen ligt anders; het zijn soorten thuisbatterijen die momenteel nog minder populair zijn dan de lithium-ion producten. Een adviseur kan je hier meer over vertellen.
Houd er hierbij rekening mee dat het gebruik van de batterij ertoe zal leiden dat de capaciteit hiervan geleidelijk afneemt. Je kunt het vergelijken met de accu in je mobiele telefoon, laptop of tablet. Een thuisbatterij van 15 kWh slaat op termijn zodoende minder energie op dan die 15 kWh die men bij de aankoop van het product belooft.