Hoeveel kilometers kan ik rijden met een volle accu?

Inhoudsopgave

Een veelgestelde vraag luidt: “Hoeveel kilometer kan ik met een volle accu rijden?” Op deze vraag geven wij in dit artikel antwoord. Daarbij staan we bij verschillende factoren stil die te maken hebben met de actieradius van jouw elektrische auto.

Een volle accu laat een elektrische auto een x aantal kilometers rijden. Dit is een onderdeel van de actieradius, ofwel het bereik of de ‘range’ van een auto. Het tweede onderdeel van de actieradius is het verbruik van de auto, ofwel hoeveel stroom hij per gereden kilometer verbruikt. Een zware auto verbruikt meer stroom dan een klein autootje. En een groot batterijpakket in je auto kan meer energie opslaan dan een kleinere accu.

Rijden op kWh

Hoeveel kilometers je kunt rijden met een volle accu is dan ook afhankelijk van het type auto waarin je rijdt en de grootte van het volgeladen batterijpakket. Bij een benzineauto zeggen we dat die bijvoorbeeld 1 op 12 rijdt. Dus met een liter benzine kun je 12 km afleggen. Bij een elektrische auto is de term kilowattuur (kWh) gebruikelijk. Die wordt uitgedrukt per 100 km. Dan zeg je bijvoorbeeld, die rijdt 15 kWh per 100 kilometer.

Actieradius wordt elk jaar groter

Volle accu aantal kilometer rijden
Actieradius volle accu elektrische auto

Een volle accu heeft dus een x aantal kWh. En vanuit dat getal kun je snel berekenen hoeveel kilometer je kunt rijden. Stel, je hebt een vrij grote auto die 25 kWh per 100 km verbruikt. Je batterijpakket is 75 kWh. Een snelle calculatie maakt duidelijk dat je met een volle accu dan 300 km kunt rijden. Je actieradius is dan 300 km.

Op dit moment (2023) heeft een elektrische middenklasser een gemiddeld bereik van ca. 310 km. Woon je midden in Nederland en ga je een retourrit maken, dan kun je met een volle accu naar bijna elk punt van Nederland rijden en weer terug zonder onderweg te hoeven laden.

Alleen voor Groningen en delen van Friesland, Drenthe, Zuid-Limburg en Zeeland is een pitstop onderweg dan nog nodig. Dat kan tegenwoordig bijna overal, met ca. 120.000 openbare oplaadpunten en meer dan 4.000 snelladers.

Ook interessant om te lezen: Opladen elektrische auto kosten

Gemiddelde actieradius in 2023

Laten we nader inzoomen op de gemiddelde actieradius van een elektrische auto in 2023:

 • Grote auto, 425 km
 • Middenklasser, 310 km
 • Kleine auto, 230 km

De actieradius is echter geen vaststaand gegeven. Er zijn allerlei zaken die de actieradius beïnvloeden waardoor je minder kilometers op een volle accu kunt rijden dan de door de fabriek aangegeven ideale actieradius. Een van die invloeden is het weer.

Batterijen hebben de beste prestatie bij een temperatuur die tussen de 15 en 25 graden schommelt. Een lagere temperatuur betekent dat de prestatie van een accu terugvalt naar zo’n 85 %. De 300 km die je op een zomerdag kunt afleggen, gaan dan dus terug naar 255 km.

De actieradius wordt ook danig beïnvloed als je je auto gaat verwarmen of de airco aanzet. Want deze systemen hebben namelijk ook stroom nodig. Bij langdurig gebruik verminder je zo ook het aantal te rijden kilometers.

Accuprestatie

Nog een invloed op de actieradius is de staat van je accu. Hoewel de moderne accu’s eigenlijk net zo lang mee kunnen als de auto zelf, gaat de prestatie na een tijd wel omlaag. De accu is aan vervanging toe als hij minder dan 70 % gaat presteren.

Het kan dus zijn dat je rijdt in een auto met een accu die al ietsje ouder is en nog maar 90 % presteert. De actieradius is dan geen 300 km meer maar 270 km. Dit verminderd presteren van accu’s heet batterijdegradatie. Lang gebruikte accu’s slaan steeds iets minder energie op. Je kunt uitgaan van 2 % vermindering per jaar.

Accu op peil houden

Batterijdegradatie is enigszins binnen de perken te houden. Je houdt je accu langer krachtig door de accu niet helemaal ‘leeg’ te rijden, door hem niet tot 100 % te vullen en door je rijgedrag. Dus niet snel optrekken of hard remmen.

Batterijdegradatie ga je verder tegen door weinig te snelladen. Snelladen belast namelijk je batterijpakket behoorlijk. Gebruik je de auto een tijdje niet? Laat hem dan niet geparkeerd staan met een volle accu; halfvol of minder is dan veel beter.

Tips om je actieradius te vergroten

Vraag jij jezelf af hoe je jouw actieradius kunt vergroten? Hieronder delen wij enkele tips met jou waarmee je het bereik van jouw elektrische auto kunt vergroten.

 • Rijd rustig
 • Trek rustig op
 • Rem af door gaspedaal los te laten
 • Rijd geen 120 maar 100 op de snelweg
 • Gebruik je eco-stand
 • Pomp je banden om de maand op
 • Houd je snelheid zoveel mogelijk gelijk (cruise control)
 • Laat de auto uitrollen om af te remmen
 • Wees zuinig met gebruik van airco en verwarming
 • Dakkoffer of imperiaal niet nodig? Haal die dan van je dak (luchtweerstand)
 • Parkeer je auto niet langere tijd in de volle zon of op plekken met meer dan 40 graden

Deze tips zullen er niet voor zorgen dat je ineens twee keer zo lang op een accu kunt rijden. Maar ze hebben wel degelijk invloed op je actieradius, omdat je zuiniger met jouw elektrische auto rijdt.

Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.