Profiteer in 2024 nog van een korte terugverdientijd door de salderingsregeling

Inhoudsopgave

Halverwege november werd een wetsvoorstel rond het afbouwen van de huidige salderingsregeling aangenomen door de Tweede Kamer. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Verwacht wordt dat ook zij dit voorstel aan zullen nemen, wat invloed heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. In de huidige vorm zet het voorstel in op het afbouwen van de salderingsregeling per 2025, waarbij de afbouw stapsgewijs plaatsvindt.

In combinatie met de huidige lage aanschafprijzen van zonnepanelen maakt dit een investering in 2024 bijzonder interessant. Dit artikel vertelt je hier meer over.

Zonnepanelen fors goedkoper dan een jaar geleden

Aankoop zonnepanelen in 2024 interessant
Salderingsregeling laat je profiteren van korte terugverdientijd

Recent onderzoek van Milieu Centraal laat zien dat de gemiddelde prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar fors gedaald is. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne stegen de energieprijzen eind 2022 sterk. Het leidde tot een explosieve groei van de vraag naar zonnepanelen en daarmee tot een toename van de gemiddelde aanschafprijs hiervan.

Nu de vraag gestagneerd is en het aanbod toeneemt, dalen de prijzen weer. Waar men voorheen een half jaar moest wachten op de levering van zonnepanelen, is daarvan inmiddels geen sprake meer. Zonnepanelen kunnen snel geleverd worden, waardoor huishoudens al op korte termijn profiteren van het financiële voordeel hiervan.

Terugverdientijd zonnepanelen van acht naar zes jaar

Dezelfde organisatie meldt dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen momenteel op zes jaar ligt. Aan het begin van 2023 lag de terugverdientijd, voornamelijk door de hoge aanschafprijzen van zonnepanelen, nog op acht jaar. Een daling van circa 25 procent. Bij het berekenen van deze terugverdientijd is rekening gehouden met de veranderingen in de salderingsregeling.

Voor bezitters die een terugleverheffing aan hun energiebedrijf moeten betalen, iets wat door sommige bedrijven overwogen wordt tot de afbouw van de huidige salderingsregeling, komt de terugverdientijd uit op zo’n 6,5 jaar. Er zijn inmiddels energiebedrijven die deze terugleverheffing al in rekening brengen bij de consument. Kijk bij het afsluiten van een nieuw contract altijd of hiervan ook bij jouw nieuwe energieleverancier sprake is.

Wanneer je naar het huidige rendement op een investering in zonnepanelen kijkt, kom je volgens Milieu Centraal uit op een percentage van 6 procent. In Nederland bieden banken momenteel een rente van gemiddeld zo’n 2 procent. Des te meer reden voor huishoudens om deze investering te overwegen.

Afbouw van salderingsregeling verhoogt terugverdientijd

Het afbouwen van de bestaande salderingsregeling zal een negatieve impact hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen. Op dit moment heeft een huishouden de mogelijkheid om een overschot aan groene stroom op een goedkoop moment, bijvoorbeeld net na het middaguur, aan het stroomnet te leveren. Hiermee wordt de afname van dure stroom, in de avonduren, gecompenseerd. De wijziging in de salderingsregeling maakt hier een einde aan, waardoor het financiële voordeel van een overschot aan groene stroom grotendeels wegvalt.

De afbouw van de salderingsregeling vindt stapsgewijs plaats. In 2024 kan men nog 100 procent van de opgewekte groene stroom salderen, in 2025 en 2026 daalt dat percentage naar 64 procent. Vanaf 2027 gaat het harder. In dat jaar kan nog 55 procent gesaldeerd worden, gevolgd door 46 procent in 2028, 37 procent in 2029, 28 procent in 2030 en 0 procent in de jaren daarna.

Nu investeren laat je profiteren van aantrekkelijke terugverdientijd

Door nu te investeren in zonnepanelen profiteer je zowel van een relatief lage aanschafprijs, als ook van de mogelijkheid om de groene stroom volledig te salderen in het eerste jaar dat je de panelen gebruikt. Het maakt dat je een investering in zonnepanelen op dit moment nog snel terugverdient; in de jaren die komen zal dit steeds langer duren door de afbouw van de salderingsregeling.

Kijk ook eens naar een thuisbatterij

Niet alleen een investering in zonnepanelen is als gevolg van het wetsvoorstel rond de salderingsregeling interessant op dit moment. Kijk ook eens naar de mogelijkheden van een thuisbatterij. Met een thuisbatterij kun je het overschot aan groene stroom in huis opslaan. De capaciteit van deze thuisaccu’s is de afgelopen jaren toegenomen. Je gebruikt de zelf opgewekte stroom op het moment dat de opbrengst van de zonnepanelen op het dak te laag is. Op deze manier lever je geen stroom terug aan het stroomnet en hoef je minder dure, grijze stroom af te nemen in de namiddag en avond.

De verwachting is dat de vraag naar deze thuisbatterijen toe zal nemen op het moment dat de salderingsregeling wordt aangepast. Door de investering in een thuisaccu nu al te overwegen zijn huishoudens de sterke groei in de vraag naar dit product voor.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.