Gebruik van zonnepanelen op schuur  

Inhoudsopgave

Verbruik je meer stroom dan de zonnepanelen op het dak van je woning opwekken? Wil je zonnepanelen in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon plaatsen om het rendement hiervan volledig te benutten? Kijk eens naar de mogelijkheden van zonnepanelen op een schuur. Veel schuurtjes hebben, net als bijvoorbeeld een aanbouw, een plat dak. Dit maakt ze zeer geschikt voor de montage van zonnepanelen.

Tegelijkertijd is het bij de keuze van zonnepanelen op een schuur belangrijk om rekening te houden met het draagvermogen van het dak hiervan. Je wilt ieder risico op het instorten van het dak van je schuur vermijden. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden om zonnepanelen op een schuur te laten plaatsen en de factoren om hierbij rekening mee te houden.

Zonnepanelen op schuur in veel gevallen mogelijk

Zonnepanelen op schuur
Mogelijkheden van zonnepanelen op schuur

Bij de meeste huishoudens is het mogelijk om zonnepanelen op een schuur te monteren. Er zijn verschillende montagesystemen voor zonnepanelen, die relatief licht van gewicht zijn. Ook de daken van schuurtjes met een beperkt draagvermogen kunnen op deze wijze gebruikt worden voor het opwekken van zonnestroom.

Mocht getwijfeld worden over het draagvermogen van een dak, dan kan de aannemer die de schuur voor je geplaatst heeft uitsluitsel geven. De omvormer waarop de zonnepanelen worden aangesloten kan hierbij in de schuur worden opgehangen.

Het gebruik van de meest optimale hellingshoek is niet altijd mogelijk bij de daken van schuurtjes en garages. Denk aan een garage met een schuin dak, waarbij de ruimte onder het dak gebruikt wordt als een opslag voor de dakkoffer, gereedschap, bouwmaterialen, enzovoorts.

Hoewel de hellingshoek van een dergelijk schuin dak mogelijk niet optimaal is, lenen ook deze daken zich vaak voor het laten plaatsen van (extra) zonnepanelen om zelf groene stroom op te kunnen wekken. Mogelijk is het schuine dak van je garage gunstiger gelegen ten opzichte van de zon dan het dak van je woning.

Berekening van het aantal zonnepanelen

Laat een adviseur bij je langskomen om een berekening te laten maken van het aantal zonnepanelen dat op jouw schuur of garage geplaatst kan worden zonder het draagvermogen van het dak in gevaar te brengen. Deze berekening geeft vaak een goed beeld van de rentabiliteit van een dergelijke investering.

Logischerwijs is het plaatsen van twee zonnepanelen niet direct interessant. Overweeg ook direct (extra) zonnepanelen op het dak van je woning, bij de montage van zonnepanelen op een schuur. Het kan de investering interessanter maken; je deelt de vaste kosten zo over een groter aantal panelen, waarmee de prijs per zonnepaneel daalt.

Houd rekening met schaduw op het dak van je schuur

Een nadeel van het gebruik van zonnepanelen op het dak van je schuur is het gegeven dat dit dak vaak lager ligt dan bijvoorbeeld dat van een aanbouw of de woning zelf. Het maakt dat je hier een groter risico op schaduwvorming loopt.

Het kan gaan om schaduw van bomen in de tuin, schaduw van een aangrenzende woning of je eigen huis, enzovoorts. Dit maakt dat je het rendement van zonnepanelen, ondanks de optimale hellingshoek, mogelijk niet volledig kan benutten. Het is een punt om rekening mee te houden bij het beoordelen van de mogelijkheden om jouw schuur van zonnepanelen te voorzien.

Let op het type dakbedekking van een schuur

Het draagvermogen van het dak van een schuur is onder meer afhankelijk van de gebruikte materialen. Voorheen werden kleine fietsschuurtjes en overkappingen geregeld voorzien van golfplaten. Deze golfplaten zijn logischerwijs niet sterk genoeg om het gewicht van de zonnepanelen en het gebruikte montagemateriaal te dragen. Daarbij zou het bevestigen van de zonnepanelen kunnen leiden tot lekkages. Iets wat je wilt voorkomen.

Onder de golfplaten bevindt zich vaak een structuur van houten balken. Aan deze constructie kan men het montagemateriaal voor de zonnepanelen doorgaans wel bevestigen. Hierbij kiest men vaak voor het gebruik van stokschroeven en speciale montagerails.

Groene dakbedekking combineren met zonnepanelen op schuur

Een investering in zonnepanelen op een schuur valt goed te combineren met een groene dakbedekking op het dak hiervan. Met een groene dakbedekking zet je dubbel in op het verduurzamen van je omgeving! Onder een groen dak verstaat men een tweelaagse dakbedekking, waarbij een bitumen dakbedekking vaak de eerste laag vormt.

Op deze bitumen dakbedekking kun je verschillende soorten groen laten aanbrengen, zoals diverse mossen en sedum. Een groene dakbedekking biedt verschillende voordelen. Zo wordt de levensduur van de bitumen dakbedekking verlengd en houd je de ruimte koeler. Zeker bij een garage aan huis kan dat prettig zijn.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.