Zonnestroom opslaan: deze opties heb je momenteel

Inhoudsopgave

Op zonnige zomerdagen ligt de opbrengst aan zelf opgewekte groene energie over het algemeen hoger dan het verbruik aan stroom. Je bent voornamelijk buiten, schakelt de verlichting pas laat op de avond in en laat de natte was buiten drogen.

Daar waar in de herfst- en wintermaanden veelal het tegenovergestelde geldt; de opbrengst ligt in deze seizoenen fors lager dan je verbruik. Het maakt dat zonnestroom opslaan al snel interessant kan zijn. Je slaat hierbij het overschot aan groene stroom thuis op, om dit te verbruiken op het moment dat de opbrengst van je zonnepanelen minimaal is.

Wat zijn je mogelijkheden bij een overschot aan zonnestroom opslaan? Hoe werkt een thuisbatterij, zoals de Powerwall van Tesla? Wat is de capaciteit van deze accu’s? Is het mogelijk om een volledig elektrische auto te gebruiken om zonnestroom op te slaan? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen.

Zelf een overschot aan zonnestroom opslaan met een thuisbatterij

Zonnestroom opslaan
Vormen van zonnestroom opslaan

Een overschot aan zonnestroom opslaan is momenteel al mogelijk. Er zijn verschillende partijen die deze thuisbatterijen produceren. Naast Tesla zijn dat bijvoorbeeld ook Solarwatt, Solax en LG.

Bij het gebruik van zo’n accu plaatst men een regelaar achter de zonnepanelen op het dak van je woning. Deze regelaar zorgt dat het overschot aan opgewekte groene stroom naar de thuisbatterij geleid wordt, op het moment dat de vraag naar stroom in huis minimaal is.

Raakt de accu vol? In dat geval levert de regelaar het overschot aan groene stroom terug aan het stroomnet.

Teruglevering van groene stroom steeds minder interessant

De verwachting is dat de bestaande salderingsregeling voor het terugleveren van groene stroom de komende jaren verandert. Een wetsvoorstel werd eerder in november 2023 al aangenomen door de Tweede Kamer; naar alle waarschijnlijkheid stemt ook de Eerste Kamer in met dit voorstel.

De wetswijziging maakt dat de mogelijkheid tot het salderen van groene stroom de komende jaren stapsgewijs wordt afgebouwd. Na 2031 is het salderen van een overschot aan zelf opgewekte groene stroom helemaal niet meer mogelijk. Het maakt dat zonnestroom opslaan op een thuisbatterij steeds aantrekkelijker wordt.

Voordelen van een losse accu in huis

Door voor een accu in huis te kiezen kun je een groter deel van de opgewekte zonnestroom zelf gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens gemiddeld zo’n dertig procent van de zonnestroom verbruiken voor hun elektrische apparaten in huis. Kiest men voor de investering in een mogelijkheid om zonnestroom op te slaan, dan verdubbelt dit percentage tot circa zestig procent.

Het percentage komt voorlopig niet op honderd procent uit, omdat de thuisbatterijen momenteel over onvoldoende capaciteit beschikken om alle opgewekte groene stroom op zonnige zomerdagen op te kunnen slaan.

De gemiddelde capaciteit van deze thuisaccu’s ligt tussen de 6,0 en 8.0 kW. Je kunt de capaciteit van de energieopslag in huis verhogen door voor meerdere losse accu’s te kiezen; veel van deze systemen zijn modulair opgebouwd.

Moderne vormen van zonnestroom opslaan

Zonnestroom opslaan op een thuisbatterij is vooralsnog de populairste optie onder huishoudens. Er zijn echter steeds meer mogelijkheden die zonnestroom opslaan mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld ook aan de toepassing van grootschalige, vaak collectieve oplossingen voor energieopslag. Zo kunnen gemeenten en bedrijven kiezen voor een buurtbatterij, met een veel hogere capaciteit dan de modellen die thuis geplaatst worden.

Een andere collectieve oplossing is het opslaan van energie in een groot blok beton. Met deze vorm van energieopslag wordt in Boekel geëxperimenteerd. De verwachting is dat deze oplossingen de komende jaren breder zullen worden toegepast in nieuwbouwwijken, waar woningen vrijwel standaard van zonnepanelen worden voorzien bij de oplevering hiervan.

Het voordeel van een dergelijke collectieve oplossing is dat het milieu over het algemeen minder geschaad wordt. Bij de productie van thuisbatterijen worden veel schaarse materialen gebruikt.

Energieopslag met een volledig elektrische auto

Een derde oplossing is het inzetten van een volledig elektrische auto als thuisbatterij. Er zijn steeds meer auto’s die het mogelijk maken om stroom twee kanten op te laten stromen: zowel richting de auto, als vanuit de auto naar de woning. Dat laatste maakt het mogelijk om een overschot aan zonnestroom op de accu van je auto te bewaren, om dit later op de avond te verbruiken.

Het is hierbij interessant om te kijken naar een laadpaal welke dynamic load balancing (DLB) ondersteunt. Deze technologie maakt dat de auto sneller wordt opgeladen op de momenten dat de opbrengst aan groene stroom hoog is, terwijl de vraag op een laag niveau ligt. Andersom daalt de snelheid waarmee de accu wordt opgeladen, als de vraag in huis toeneemt.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.