Goed nieuws voor huishoudens die een investering in zonnepanelen overwegen: uit recent onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat de gemiddelde aanschafprijs van zonnepanelen de afgelopen periode fors gedaald is. Het maakt dat een dergelijke investering sneller terugverdiend wordt. Niet alleen de lage aanschafprijzen van zonnepanelen spelen hierin mee, ook profiteren huishoudens komend jaar nog van de lopende salderingsregeling. Dit versnelt de terugverdientijd van zonnepanelen. In dit artikel lees je er meer over.
Aantrekkelijke investering voor het klimaat en je portemonnee
Milieu Centraal schrijft dat de gedaalde aanschafprijzen van zonnepanelen de aankoop hiervan tot een heel aantrekkelijke investering voor zowel het klimaat, als de portemonnee heeft gemaakt. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen momenteel op zes jaar, schat de voorlichtingsorganisatie in. Aan het begin van 2023 lag de terugverdientijd nog op zo’n acht jaar; circa 33 procent hoger dan nu het geval is.
De organisatie schat dat het gemiddeld rendement op een investering in zonnepanelen neerkomt op zo’n 6 procent. Vergelijk het zelf eens met de rente die banken gemiddeld bieden op dit moment: circa 1,5 tot 2,5 procent bij spaarrekeningen. Het geeft des te meer aan waarom een investering in zonnepanelen juist nu interessant kan zijn voor huishoudens.
Grote vraag naar zonnepanelen door opgelopen energieprijzen
Dat zonnepanelen aan het begin van 2023 aanmerkelijk duurder waren dan nu het geval is, valt voornamelijk te verklaren door de daling in de energieprijzen. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen eind 2022 fors. Het maakt dat de vraag naar zonnepanelen explosief groeide in deze periode; men wilde niet langer afhankelijk zijn van een energieleverancier, maar zelf voor goedkope stroom zorgen. Deze explosieve groei is inmiddels wat afgevlakt, wat maakt dat ook de aanschafprijzen gedaald zijn.
Naast de dalende energieprijzen is ook het aanbod aan zonnepanelen, met name vanuit China, toegenomen in de afgelopen periode.
Levensduur van zonnepanelen stijgt flink
Overigens maken niet alleen de gedaalde aanschafprijzen een investering in zonnepanelen interessant. Ook de levensduur van de panelen nam de afgelopen jaren toe. Veel leveranciers van zonnepanelen schatten de levensduur van hun product op zo’n 25 jaar. In de praktijk blijkt dat zonnepanelen in Nederland soms wel 40 jaar mee kunnen gaan, vaak afhankelijk van de kwaliteit van het product. Hierbij wel opmerkend dat het rendement van zonnepanelen door de jaren heen afneemt.
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) herkent dit beeld. Een huishouden dat vijf of zes jaar geleden voor zonnepanelen koos heeft een opbrengst die al snel een derde lager ligt dan de opbrengst van vergelijkbare zonnepanelen die momenteel op daken gemonteerd worden. Ook dit draagt op een positieve wijze bij aan het verlagen van de terugverdientijd van zonnepanelen.
Hoge rendement op zonnepanelen heeft ook een keerzijde
Dat het rendement op zonnepanelen zo sterk stijgt, heeft ook een keerzijde volgens het NVDE. De organisatie geeft aan dat het financiële voordeel van huishoudens met zonnepanelen steeds groter wordt, ten koste van huishoudens die het budget niet hebben om voor een investering in zonnepanelen te kiezen. Ook voor de Nederlandse schatkist is het in zekere zin nadelig dat steeds meer particulieren voor zonnepanelen kiezen: deze huishoudens betalen geen belasting over de stoom die zij zelf opwekken. Zou men grijze stroom afnemen van het stroomnet, dan wordt die belasting wel betaald.
Daar komt bij dat het met de huidige salderingsregeling mogelijk is om een overschot aan groene stroom op een goedkoop moment aan het stroomnet te leveren, vaak midden op de dag. Het compenseert de dure stroom die men in de loop van de avond afneemt.
Overigens lijkt hier de komende jaren verandering in te zullen komen, daar de Nederlandse overheid werkt aan een wijziging van de huidige salderingsregeling. Men verwacht deze regeling vanaf 2025 af te bouwen, wat het financieel minder gunstig maakt om een overschot aan groene stroom terug te leveren aan het stroomnet. Het voorstel ligt momenteel bij de Eerste Kamer.
Groei in de vraag naar thuisbatterijen
Met de wijzigende salderingsregeling in het vooruitzicht verwachten organisaties dat de vraag naar thuisbatterijen de komende jaren toe zal nemen. De investering in zo’n thuisbatterij maakt het mogelijk om het overschot aan zelf opgewekte groene stroom in huis op te slaan en dit vervolgens te gebruiken op momenten dat de opbrengst van zonnepanelen minimaal is. Op deze manier hoeft er minder dure, grijze stroom te worden afgenomen.
Zeker voor huishoudens die eerder al zonnepanelen op het dak van hun woning hebben laten leggen is het interessant om deze investering alvast serieus te overwegen. Zo zijn zij de verwachte grote vraag naar thuisbatterijen straks voor.