Korte terugverdientijd maakt aankoop zonnepanelen extra interessant

Inhoudsopgave

Wie in de komende periode voor een investering in zonnepanelen kiest, profiteert van een lage terugverdientijd. Dat berekende Milieu Centraal. Uit onderzoek van deze organisatie blijkt dat de gemiddelde aanschafprijs van zonnepanelen in het afgelopen jaar sterk daalde. Dat komt onder meer doordat de energieprijzen gedaald zijn en de groei in het aanbod aan zonnepanelen. Waar huishoudens tot voor kort soms wel een half jaar moesten wachten op de levering van hun panelen, is daarvan inmiddels geen sprake meer.

De korte terugverdientijd is niet alleen te danken aan de lage aanschafprijzen van zonnepanelen. Huishoudens profiteren in 2024 nog van de mogelijkheid om hun zelf opgewekte groene stroom volledig te salderen. De verwachting is dat dit in de jaren na 2025 verandert. In dit artikel lees je er meer over.

Terugverdientijd zonnepanelen gedaald naar circa zes jaar

Zonnepanelen en terugverdientijd extra interessant
Gedaalde aanschafprijs maakt zonnepanelen interessanter

Waar het begin 2023 nog zo’n acht jaar kostte om een investering in zonnepanelen terug te verdienen, is de terugverdientijd inmiddels met zo’n 25 procent gedaald tot 6 jaar. Kijkend naar de absolute prijs valt bij een set van tien zonnepanelen een daling op te merken van circa 33 procent. Eind 2022 betaalde je voor deze set nog 7.500 euro; een jaar later is dat 5.000 euro. Dat de terugverdientijd niet evenredig gedaald is hangt samen met de verwachte aanpassing aan de salderingsregeling.

Rendement veel hoger dan dat op een spaarrekening

Milieu Centraal berekende dat het gemiddelde rendement op zonnepanelen zo’n 6 procent is. Leg dat rendement eens naast de huidige rente die je bank biedt op het vermogen wat je op een spaarrekening zet. Veel banken bieden niet meer dan 2 tot 2,5 procent rente. Het geeft de rentabiliteit van een investering in zonnepanelen aan.

Overigens is het niet alleen interessant om zonnepanelen aan te schaffen; kijk ook eens naar de voordelen van een thuisbatterij. Zeker wanneer de salderingsregeling straks door de Eerste Kamer is, wordt een forse stijging in de vraag naar deze accu’s voor thuis verwacht. Het is hiermee mogelijk om een overschot aan zelf opgewekte stroom op te slaan. Je verbruik van dure stroom van het stroomnet neemt hiermee af.

Wetsvoorstel voor aanpassing aan de salderingsregeling

Zoals eerder genoemd is de korte terugverdientijd van zonnepanelen niet uitsluitend te danken aan de scherpe aanschafprijs. Ook de aanstaande verandering van de salderingsregeling speelt hierin mee. In 2024 is het nog mogelijk om de volledige opbrengst van de zonnepanelen te salderen. De Tweede Kamer stemde eerder in november in met een wetsvoorstel dat deze mogelijkheid stapsgewijs afbouwt. Zo kan in 2025 en 2026 nog slechts 64 procent van de opbrengst gesaldeerd worden, in 2027 nog 55 procent, in 2028 46 procent, in 2029 37 procent, in 2030 28 procent en in de jaren daarna niets meer.

Door nu in zonnepanelen te investeren profiteer je nog van de mogelijkheid om (een groot deel van) je groene stroom te salderen. Het komt de terugverdientijd van deze investering ten goede. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Oneerlijk financieel voordeel voor huishoudens met zonnepanelen

Gek is het overigens niet dat de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid wordt aangepast. Het financieel voordeel van huishoudens met zonnepanelen groeit steeds meer ten koste van huishoudens zonder zonnepanelen. Binnen woningen met zonnepanelen wordt een overschot aan stroom op een moment aan het stroomnet geleverd, dat de stroom goedkoop is. Met deze levering compenseert een dergelijk huishouden de afname van het stroomnet op relatief dure momenten, zoals in de avond.

Zonnepanelen gaan steeds langer mee

Een derde factor die positief bijdraagt aan de korte terugverdientijd van zonnepanelen is de toegenomen levensduur van zonnepanelen. Het is tegenwoordig heel normaal dat producenten aangeven dat hun product zo’n 25 jaar mee zal gaan, waarbij het rendement van de panelen na deze periode nog heel aardig is. Dit is daarbij slechts een richtlijn voor de daadwerkelijke levensduur van het product; in de praktijk blijkt dat de levensduur van zonnepanelen nog veel hoger ligt. In sommige gevallen gaat het zelfs om 35 tot 40 jaar. Of de zonnepanelen dan nog voldoende opleveren, is onder meer afhankelijk van de kwaliteit van het product.

Ook gemiddelde opbrengst van zonnepanelen stijgt

De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) wijst op het feit dat naast de lagere aanschafprijs en de hogere levensduur van zonnepanelen ook de opbrengst hiervan fors verbeterd is. Een huishouden dat zo’n zes jaar geleden voor een investering in zonnepanelen koos, moest het doen met een opbrengst die circa een derde lager ligt dan dat van een huishouden wat vandaag de dag zonnepanelen laat monteren.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.