Er zijn steeds meer huishoudens die bewust overstappen op een (hybride) warmtepomp. Zo besparen zij op de energiekosten, het verbruik van gas neemt af, en dragen zij bij aan een duurzamere wereld. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die een warmtepomp combineren met zonnepanelen op het dak. Bij de investering in een warmtepomp heb je de keuze uit verschillende soorten warmtepompen.
Daarnaast kun je in het geval van een hybride model de combinatie met een buffervat overwegen. Wanneer is zo’n combinatie interessant? Hoe werkt een buffervat warmtepomp, feitelijk de combinatie van twee losse componenten, in huis? In dit artikel lees je er meer over. Een volledig elektrische warmtepomp wordt standaard met een buffervat geleverd.
Buffervat warmtepomp voor verwarmen tapwater
Met slechts een hybride warmtepomp is het niet mogelijk om het tapwater in huis te verwarmen; je gebruikt hier de cv-ketel voor die naast de hybride warmtepomp geïnstalleerd is of wordt. Denk bij tapwater aan het water waarmee je doucht, het water dat je gebruikt om je handen te wassen, enzovoorts.
Dit valt te verklaren door te kijken naar de temperatuur van het water dat een warmtepomp verwarmt: de temperatuur is maximaal 40 graden Celsius. Dit is niet warm genoeg om het op veilige wijze te kunnen gebruiken als tapwater. Je zou bijvoorbeeld het risico lopen dat de legionellabacterie zich in het water vestigt. Hier kun je ernstig ziek van worden.
Kies je bewust voor de combinatie van het apparaat met een buffervat, dan slaag je erin om het water te verwarmen tot 60 graden Celsius. Het tapwater is hiermee veilig te gebruiken in huis.
Niet alleen om tapwater te kunnen gebruiken is de investering in een warmtepomp buffervat interessant. Kies hier ook voor, wanneer je er andersoortige verwarmingssystemen op aan wilt sluiten. Denk hierbij aan een zonneboiler of bijvoorbeeld een pelletkachel.
Voor- en nadelen van het gebruik van een buffervat
De keuze voor een warmtepomp buffervat brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Een belangrijk voordeel van deze combinatie is de mogelijkheid om tapwater in huis op duurzame wijze te verwarmen.
Mede ook doordat je het buffervat kunt combineren met andere verwarmingssystemen, zoals een zonneboiler. Daarbij profiteer je van het feit dat een buffervat maakt dat een warmtepomp minder vaak uitschakelt. Dit komt de levensduur van het apparaat ten goede. Een vierde voordeel van een buffervat: deze vangt eventuele overschotten of tekorten van een warmtepomp op.
Nadelen van een buffervat warmtepomp
Biedt de combinatie van een warmtepomp en buffervat uitsluitend voordelen? Nee, het systeem kent ook enkele nadelen. Zo neemt de terugverdientijd van een investering in een nieuw verwarmingssysteem in huis toe. Daarbij vergt het buffervat een extra investering naast hetgeen je betaalt voor de warmtepomp zelf.
Niet onbelangrijk is de ruimte die een buffervat in beslag neemt. Het buffervat wordt vaak dicht tegen een warmtepomp geplaatst. Beoordeel voor de investering in een buffervat of je in de ruimte waar je de warmtepomp geplaatst hebt of dit voornemens bent te doen, voldoende ruimte hebt voor een extra component in het verwarmingssysteem.
Kosten van een buffervat naast je warmtepomp
De kosten van een buffervat naast je (hybride) warmtepomp zijn van verschillende factoren afhankelijk. Onder meer de inhoud van het element heeft er een grote impact op. Er worden modellen aangeboden met een inhoud van 60, 120, 200, 300 en zelfs 500 liter.
Het is afhankelijk van de samenstelling van het gezin, welke inhoud het beste bij jouw situatie past. Ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld een bad kan hier invloed op hebben. Een nadeel van een warmtepomp buffervat is dat het zonder hr-ketel relatief lang duurt, voordat deze opnieuw gevuld is met warm water.
Onderstaande tabel geeft een indicatie van de prijs van een warmtepomp buffervat:
Inhoud | Kosten |
60 L | 350,- EU |
120 L | 480,- EU |
200 L | 1.130,- EU |
300 L | 1.420,- EU |
500 L | 1.920,- EU |
Advies over investering in een buffervat
Er zijn verschillende redenen om de investering in een warmtepomp buffervat te overwegen. Niet altijd is deze investering echter even interessant. Je doet er verstandig aan om vooraf advies in te winnen bij een gespecialiseerd adviseur.
Deze kan voor jouw situatie bepalen of een warmtepomp buffervat veel toevoegt als onderdeel van het verwarmingssysteem in huis. Neem de situatie waarin je onlangs geïnvesteerd hebt in een nieuwe hr-ketel en deze nu wilt combineren met een (hybride) warmtepomp.
Een buffervat zou in zo’n geval weinig extra rendement opleveren; wacht tot de hr-ketel vervangen moet worden. Is de hr-ketel al wat ouder, of is de isolatie in huis van voldoende kwaliteit om te kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp? In deze situaties kan een buffervat van meerwaarde zijn.