Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Inhoudsopgave

Gemiddeld verdienen huishoudens een investering in zonnepanelen binnen vijf tot acht jaar terug. De exacte terugverdientijd is logischerwijs afhankelijk van de stroomprijzen op het moment dat men de zonnepanelen gebruikt en het rendement dat de zonnepanelen bieden.

Hoeveel jaar heeft men nog om te profiteren van het rendement op de zonnepanelen, nadat deze zijn terugverdiend? Ofwel, wat is de levensduur van zonnepanelen? In dit artikel lees je hier meer over.

Fabrikanten rekenen met zonnepanelen levensduur van 25 jaar

Hoelang gaan zonnepanelen mee
Antwoord op de vraag hoelang gaan zonnepanelen mee

Verschillende fabrikanten geven bij de verkoop van hun zonnepanelen mee, dat deze gemiddeld zo’n 25 jaar mee zullen gaan. In de praktijk blijkt de levensduur van zonnepanelen echter veel hoger te liggen: tot wel 40 jaar! Het laat zien wat een investering in zonnepanelen zo aantrekkelijk maakt. Huishoudens hebben al snel 30 tot 35 jaar, waarin zij uitsluitend winst maken op de zonnepanelen. Immers, zonnepanelen hebben qua onderhoud weinig nodig om goed te blijven werken.

Exacte levensduur zonnepanelen verschilt per leverancier

Houd er rekening mee dat de exacte levensduur van zonnepanelen voor een groot deel afhankelijk is van de kwaliteit van het product. Zonnepanelen van hoge kwaliteit zullen normaliter langer presteren dan een relatief goedkoop paneel van een producent die minder hoge eisen stelt aan de kwaliteit van diens producten. Kijk hierbij onder meer naar de testen die TÜV Rheinland uitvoert; een betrouwbaar instituut, gespecialiseerd in het testen van onder meer zonnepanelen. Ook het inwinnen van advies bij een adviseur op het gebied van zonnepanelen helpt om hierin de juiste, weloverwogen keuze te maken.

Overigens is niet alleen de kwaliteit van de zonnepanelen zelf belangrijk. Houd ook rekening met de kwaliteit van onderdelen die gebruikt worden bij de montage en het aansluiten van de zonnepanelen. Zouden deze onderdelen van een lage kwaliteit zijn, dan kan dit een negatieve impact hebben op het rendement van de zonnepanelen.

Degradatie van zonnepanelen door de jaren heen

Dat zonnepanelen tot wel 40 jaar mee kunnen gaan in Nederland betekent niet, dat het product over 40 jaar zo goed presteert als dat het op de eerste dag doet. Bij zonnepanelen spreekt men van degradatie op het vermogen. Het vermogen zal tijdens de eerste 25 jaar heel geleidelijk afnemen. Deze vorm van degradatie is het gevolg van het slijten van de zonnepanelen. Vaak komt dit voornamelijk door een blootstelling aan UV-straling en zure regen. Over het algemeen geldt hierbij dat zogenaamde glas-glas zonnepanelen minder hard slijten dan glas-folie zonnepanelen.

De vermogensgarantie op zonnepanelen beschrijft hoeveel het vermogen terug mag lopen in deze 25 jaar. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen een lineair en blokgewijs dalend vermogen.

Verschillen in daling vermogen zonnepanelen

Bij een lineair dalend vermogen neemt het vermogen van de zonnepanelen ieder jaar met hetzelfde percentage af. Denk aan een reductie van het vermogen met ieder jaar 0,75%. Is er sprake van een blokgewijs dalend vermogen, dan daalt het vermogen steeds in grote blokken. Denk bijvoorbeeld aan een daling van 10% per 10 jaar dat de zonnepanelen gebruikt worden.

Degradatie van vermogen voorkomen

Er zijn verschillende manieren waarop je een snelle degradatie van het vermogen van de zonnepanelen kunt voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de zonnepanelen eens in de vier à vijf jaar gereinigd worden. Laat dit doen door een professionele partij die vaker zonnepanelen schoonmaakt, om onnodige schade aan de zonnepanelen te kunnen voorkomen. Denk aan krassen in de toplaag van de zonnepanelen. Daarbij is het veiliger om het schoonmaken van zonnepanelen over te laten aan een specialist.

Over het algemeen geldt dat de zonnepanelen bij een flinke regenbui schoon zullen spoelen. Het maakt dat het niet vaker dan eens per vier à vijf jaar nodig is om de zonnepanelen te reinigen.

Vergelijk zonnepanelen op hun vermogensgarantie

Om niet alleen in de eerste jaren dat je de zonnepanelen gebruikt te profiteren van een hoge opbrengst, is het verstandig om zonnepanelen te vergelijken op basis van hun vermogensgarantie en de voorwaarden daarbij. In sommige gevallen kun je bij een lineair dalend vermogen sneller aanspraak maken op de vermogensgarantie dan bij een blokgewijs dalend vermogen.

Overigens blijkt het in de praktijk vaak lastig te zijn om aanspraak te maken op deze garantie. De berekening van een fabrikant kan afwijken van je eigen berekening, waarbij geldt dat het uitvoeren van zo’n berekening de nodige complicerende factoren met zich meebrengt. Daar komt bij dat wanneer de productgarantie op de zonnepanelen verlopen is, helemaal geen aanspraak meer gemaakt kan worden op de vermogensgarantie op de zonnepanelen.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.