Recent publiceerde Aedes haar nieuwste benchmark, waaruit blijkt dat Nederlandse woningcorporaties een recordaantal zonnepanelen hebben geïnstalleerd in het afgelopen jaren. Het benchmark maakt het voor woningcorporaties mogelijk hun eigen prestaties te vergelijken met die van andere partijen in de markt, om zo doelgericht voor verbeteringen in de eigen dienstverlening en bijvoorbeeld duurzaamheid te zorgen.
De corporatiesector levert een grote bijdrage aan de verschillende maatschappelijke opgaven waarvoor men momenteel staat. Aan het onderzoek van Aedes deden 272 woningcorporaties mee, wat overeenkomt met zo’n 98 procent van de markt voor huurders.
Verrassend is het overigens niet dat woningcorporaties een recordaantal zonnepanelen geïnstalleerd hebben. Het is in lijn met de trend die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deelde. Eerder dit jaar publiceerde het CBS cijfers, waaruit bleek dat de opbrengst van de productie uit zonnestroom met liefst 46 procent steeg in 2022 ten opzichte van 2021.
75.000 huurwoningen van zonnepanelen voorzien
In het afgelopen jaar werden zo’n 75.000 huurwoningen van zonnepanelen voorzien. Dat is niet de enige verduurzamende maatregel die veel woningcorporaties namen. Ook lieten zij een groot aantal van hun woningen, in totaal circa 13.000, van een (hybride) warmtepomp voorzien. Het draagt voor de corporaties bij aan een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen en zorgt er tegelijkertijd voor dat huurders goedkoper kunnen wonen. Een win-win voor de markt.
De NOS meldde eerder dit jaar al dat het totale vermogen van de zonnepanelen in Nederland in 2022 met ruim dertig procent steeg ten opzichte van een jaar eerder.
Ook de vraag naar elektrische auto’s laadpalen en warmtepompen steeg flink. De groei in de verkoop van zonnepanelen kreeg afgelopen winter een extra impuls als gevolg van de sterk opgelopen energieprijzen. De investering in zonnepanelen werd door de piek in de energieprijzen relatief snel terugverdiend.
In totaal hebben meer dan 400.000 huurwoningen zonnepanelen
Specifiek voor de sociale huurwoningen in Nederland geldt dat er al sinds 2017 een duidelijke stijging zichtbaar is in het aantal huizen met zonnepanelen op het dak. Dat jaar maakten zo’n 67.925 huurders gebruik van zonnepanelen, oplopend naar ruim 221 duizend in 2020, ruim 354 duizend in 2022 en nu zo’n 430 duizend in 2023. De verwachting is dat deze lijn zich de komende jaren door zal zetten. Sinds 2020 ligt de groei in het aantal sociale huurwoningen met zonnepanelen structureel ruim boven de 60.000 huizen.
Kijkend naar het totaal aantal sociale huurwoningen in Nederland heeft hiervan inmiddels zo’n 20 procent zonnepanelen op het dak liggen. Het biedt de komende jaren nog voldoende ruimte om voor een verdere verduurzaming van de sociale huurwoningen op de woningmarkt te zorgen.
Dat komt onder meer door het gegeven dat nieuw te bouwen huurwoningen vrijwel standaard van zonnepanelen voorzien, daar deze huizen niet meer op het gasnet worden aangesloten. De zonnepanelen op het dak maken het gebruik van een volledig elektrische warmtepomp in deze huizen goedkoper.
Meeste sociale huurwoningen met zonnepanelen in Drenthe
Van alle Nederlandse provincies presteren Drenthe (45,4%) en Zeeland (42,0%) het beste, als het aankomt op het aantal sociale huurwoningen met zonnepanelen. Gevolgd door Friesland (33,5%), Gelderland (24,2%) en Utrecht (22,5%). Groningen (17,6%) en Zuid-Holland (12,5%) presteren momenteel het slechtst.
Ook duidelijke groei zichtbaar in aantal huurhuizen met warmtepomp
Zoals eerder in dit artikel al werd aangehaald nam ook het aantal sociale huurwoningen met een (hybride) warmtepomp fors toe. Waar in 2017 nog zo’n 32 duizend woningen van een warmtepomp voorzien waren, lag dat aantal in 2020 al boven de 55 duizend. In 2022 werden meer dan 76 duizend sociale huurwoningen verwarmd met een warmtepomp en in 2023 zelfs meer dan 90 duizend.
De groei in het aantal huurwoningen met een warmtepomp verloopt minder snel dan die in het aantal huizen met zonnepanelen. Jaarlijks komen er zo’n 10 tot 13 duizend nieuwe sociale huurwoningen bij. Overigens moet hierbij worden opgemerkt dat deze groei de laatste twee jaar accelereert: van een groei tussen de 9.000 en 10.000 extra huurwoningen in 2019, 2020 en 2021 naar een groei tussen de 12.000 en 14.000 in 2022 en 2023.
Sociale huurwoningen steeds groener
Ook valt op dat sociale huurwoningen steeds groener worden. Het aantal huizen met een energielabel A is de afgelopen jaren opgelopen tot een percentage van zo’n veertig procent. Daar waar het aantal sociale huurwoningen met een energielabel E of slechter juist sterk afnam: van ruim 247 duizend in 2022 naar iets meer dan 180 duizend in 2023.
Overigens is de sterke daling van het aantal huurwoningen met een ondermaats energielabel niet uitsluitend het gevolg van de verrichtingen van woningcorporaties. Dit valt deels te verklaren door de wijziging in de methodiek NTA8800.