Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Inhoudsopgave

Overweeg je de investering in zonnepanelen? Een vraag die hierbij al snel opspeelt is: hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak? Het is een van de factoren die bepaalt wat de zonnepanelen straks op zullen brengen en daarmee hoe rendabel een dergelijke investering is voor jouw huishouden. Welk deel van je bestaande energieverbruik kun je straks middels de zonnepanelen opwekken om zo de afhankelijkheid van grijze stroom te verlagen? In dit artikel lees je er meer over.

Lang niet altijd is het de beste optie om zo veel mogelijk zonnepanelen op het dak te laten leggen. Een overschot aan groene zonnestroom kan momenteel nog gesaldeerd worden, maar dat lijkt de komende jaren te zullen veranderen. Het maakt het terugleveren van stroom financieel gezien minder interessant.

Hoeveel zonnepanelen passen er op je dak?

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak
Berekenen aantal zonnepanelen op het dak

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak? Het antwoord op deze vraag is onder meer afhankelijk van het type dak dat je hebt. Bij een plat dak is de berekening relatief simpel; je kunt het oppervlak van je woning nemen om te berekenen hoeveel zonnepanelen er op het dak gemonteerd kunnen worden. In het geval van een schuin dak is deze berekening lastiger. Mede doordat in dit geval de hellingshoek van het dak meespeelt. Weet je momenteel niet wat deze hellingshoek is? Er zijn verschillende tools om deze te bepalen, onder meer via de app “Meten” op een iPhone.

Het daadwerkelijke oppervlak van een schuin dak bereken je vervolgens aan de hand van de volgende formule: oppervlakte dak / cos(hellingshoek). Heb je een schuin dak met een oppervlakte van 35 vierkante meter en een hellingshoek van 40 graden? In dat geval levert deze formule de werkelijke oppervlakte op van circa 45 vierkante meter.

Oppervlakte omzetten naar aantal zonnepanelen

De volgende stap is het bepalen van de oppervlakte die ieder zonnepaneel nodig heeft. Bij de investering in zonnepanelen heb je de keuze uit modellen met sterk uiteenlopende oppervlaktes. Gemiddeld is een zonnepaneel echter zo’n 1,65 bij 1,0 meter groot, wat logischerwijs neerkomt op een oppervlakte van 1,65 vierkante meter.

Op basis van dit oppervlakte kun je vervolgens het aantal zonnepanelen berekenen, dat men op jouw dak kan monteren: oppervlakte dak / oppervlakte per zonnepaneel. Doorgaand op het eerder aangehaalde voorbeeld levert dit bij zonnepanelen met een oppervlakte van 1,65 vierkante meter een totaal op van zo’n 27 zonnepanelen bij een schuin dak.

Ruimte tussen zonnepanelen op een plat dak

Heeft jouw woning een plat dak? In dat geval is het raadzaam om ruimte vrij te laten tussen de verschillende rijen met zonnepanelen. Zou je de panelen te dicht op elkaar plaatsen, dan loop je het risico dat deze gedeeltelijk in elkaars schaduw staan. Dit vermindert het rendement van de zonnepanelen en heeft daarmee een negatieve impact op de opbrengst hiervan. Vaak wordt aangeraden om zo’n 70 tot 80 centimeter vrije ruimte te houden tussen het montagemateriaal voor de zonnepanelen op een plat dak.

Zoeken naar het optimale aantal panelen

Bovenstaande manier van het berekenen van het maximale aantal zonnepanelen op het dak van je woning geeft slechts een indicatie. Het is belangrijk rekening te houden met verschillende externe factoren, die ertoe kunnen leiden dat voor jouw woning wordt aangeraden het aantal zonnepanelen op het dak te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan obstakels rond de woning, die zorgen voor schaduwvorming op het dak. Neem een groot flatgebouw in de directe omgeving van je huis, een boom of bijvoorbeeld de schoorsteen van de buren.

Ook hebben daken lang niet altijd de vorm van een perfecte vierhoek. Het maakt dat het in de praktijk mogelijk geen optie is om het volledige dak te vullen met zonnepanelen. Dat laatste is overigens veel vaker niet mogelijk, doordat je een zekere marge dient aan te houden ten opzichte van de dakrand en het terrein van de buren.

Berekening hoeveelheid zonnepanelen op dak

Zelf berekenen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen geeft een indicatie van de potentiële opbrengst hiervan. Op basis hiervan kun je beslissen of het voor jouw huishouden interessant is om een investering in zonnepanelen te overwegen. Het is echter verstandig om de daadwerkelijke berekening over te laten aan een specialist. Deze kan meer vertellen over de factoren die bepalend zijn voor de berekening van het maximale aantal zonnepanelen voor jouw dak en de opbrengst waarmee dat aantal gepaard zal gaan.

De opbrengst van zonnepanelen hangt logischerwijs niet uitsluitend af van het aantal zonnepanelen dat je op het dak laat monteren. Denk ook aan de hoek van het dak ten opzichte van de zon.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw zonnepanelen installatie aan.