Subsidie elektrisch rijden: wat zijn je opties?

Inhoudsopgave

Huishoudens die de aanschaf van een elektrische auto overwegen, doen er verstandig aan te kijken naar de subsidie voor elektrisch rijden. Het maakt de aankoop van een elektrische personenwagen voordeliger; afhankelijk van de elektrische auto die je koopt, kan het financiële voordeel oplopen tot een paar duizend euro.

Deze subsidieregeling loopt door tot tenminste eind 2024 en is gericht op zowel huishoudens die voor een nieuwe, als voor een tweedehands elektrische auto kiezen. In dit artikel lees je meer over de subsidie voor elektrisch rijden, de hoogte hiervan en de wijze waarop je er aanspraak op kunt maken.

Benut subsidie elektrisch rijden vroeg in het jaar

Subsidie elektrisch rijden
Uitleg over subsidie elektrisch rijden

Bij de toekenning van de subsidie voor elektrisch rijden aan huishoudens wordt gewerkt met twee potjes. Het eerste potje, tevens de grootste, is bedoeld voor consumenten die een nieuwe elektrische auto aanschaffen of (private) leasen. Kies je voor een tweedehands elektrisch model? In dat geval profiteer je van een subsidie voor elektrisch rijden uit het tweede potje.

Er wordt gewerkt op basis van op=op, wat betekent dat je bij de investering in een elektrische auto in het tweede deel van het jaar mogelijk geen aanspraak meer kunt maken op de subsidie.

Het maakt de elektrische auto honderden tot zelfs een paar duizend euro duurder. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je de meest actuele informatie over de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), zoals de subsidie voor elektrisch rijden voluit heet.

Tip: in sommige gevallen is het mogelijk om ontbindende factoren in een koopovereenkomst op te nemen bij de aankoop van een elektrische auto. Zo kun je van de koop afzien, als blijkt dat je geen subsidie kunt krijgen.

Subsidieregeling uitsluitend bedoeld voor particulieren

Het is belangrijk om op te merken dat de subsidieregeling uitsluitend bedoeld is voor particuliere consumenten. Een zakelijke rijder of een ondernemer die een elektrische auto op de zaak zet komt niet in aanmerking voor het financiële voordeel dat deze subsidieregeling oplevert.

Dat is overigens niet gek; deze doelgroep profiteert bij de investering in een elektrische auto al van een lagere bijtelling. Daar komt bij dat je standaard geen wegenbelasting betaalt bij het gebruik van een elektrisch voertuig. Let op, deze regeling geldt in beginsel tot en met 2024. Na dit jaar verandert de regeling mogelijk.

Voorwaarden van de subsidie voor elektrisch rijden

Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto profiteer je van een financieel voordeel van 2.950 euro. Dat geldt ook bij het leasen daarvan. In het geval van de koop of het leasen van een tweedehands model, krijg je een subsidie van 2.000 euro.

Er gelden hierbij een aantal voorwaarden. Zo kom je uitsluitend voor de subsidie voor elektrisch rijden in aanmerking, wanneer je voor een kleine of compacte middenklasse auto kiest met een catalogusprijs van 12.000 tot 45.000 euro. Op de website van de RVO tref je de complete autolijst horend bij de SEPP. Het helpt je te controleren of je met de auto die jij op het oog hebt in aanmerking komt voor een subsidie.

Andere voorwaarden om rekening mee te houden:

  • De subsidie voor elektrisch rijden wordt toegekend wanneer je voor een volledig elektrische auto kiest, met een bereik van tenminste 120 kilometer.
  • Bij de aankoop (dus niet het leasen) van een elektrische auto geldt dat deze tenminste drie jaar op je naam moet blijven staan. Je moet de subsidie terugbetalen als je de auto eerder verkoopt.
  • In het geval van het leasen van een elektrische auto krijg je geen eenmalig bedrag uitgekeerd. De subsidie wordt maandelijks overgeschreven over een periode van vier jaar. Zeg je het contract eerder op? In dat geval stopt de subsidie.
  • Kies je voor een tweedehands elektrische auto? In dat geval moet deze gekocht zijn bij een RDW-erkend bedrijf.

Let op: je krijgt in het geval van het leasen van een elektrische auto uitsluitend subsidie uitgekeerd, wanneer de leasemaatschappij over het Keurmerk Private Lease beschikt.

Momenteel geen subsidie voor laadpaal aan huis

Heb je al een elektrische auto en overweeg je momenteel te investeren in een laadpaal aan huis? Voor zo’n laadpaal wordt momenteel geen landelijke subsidie aangeboden. Er zijn enkele gemeenten waar wel subsidies worden aangeboden voor investeringen in laadpalen.

Houd er hierbij rekening mee, dat sommige gemeenten hierbij eisen dat de laadpaal ook door andere bewoners gebruikt kan worden. Kijk eens op de website van je gemeente. Hier vind je meer informatie over de aangeboden subsidies voor duurzame investeringen rond je huis.

Laadpaal nodig? Gebruik onze keuzehulp

Meest gekozen laadpaal

Heb je een eigen laadpaal nodig? De Wallbox Pulsar Plus is de meest gekozen laadoplossing op dit moment.

Wallbox Pulsar Plus

De Wallbox Pulsar Plus is dé favoriete laadpaal onder particulieren. Gebruiksvriendelijk, innovatief en razendsnel.

Trustpilot beoordeling Recharged BV
Zonder installatie

€ 826

Inclusief btw

Met installatie

Vanaf € 1.599

Inclusief btw

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van laadpalen. Onze laadspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om laadoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste laadoplossing die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen laadpaal bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige laadpaal installatie.

Vraag vandaag nog jouw laadpaal installatie aan.