Maak je gebruik van een elektrische- of hybride auto en heb je de mogelijkheid om deze op je eigen terrein te parkeren? De investering in een laadpaal is in dat geval het overwegen waard. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die naast een elektrische auto ook zonnepanelen op het dak van hun woning hebben.
Het biedt je de mogelijkheid om de brandstof voor je auto zelf op te wekken. Er zijn zelfs elektrische auto’s die als een thuisbatterij gebruikt kunnen worden. De energie loopt hierbij niet alleen vanuit je woning naar de accu van je auto, maar ook andersom als dat gewenst is.
Wat betaal je tegenwoordig voor goedkope laadpalen? Waarmee dien je rekening te houden bij de investering in een laadpaal aan huis? In dit artikel lees je er alles over.
Gemiddelde prijs van goedkope laadpalen

Over het algemeen betaal je circa 1.000 tot 1.250 euro voor goedkope laadpalen, inclusief de montage hiervan. Houd er rekening mee dat het aanmerkelijk voordeliger is, wanneer je voor een wallbox kiest.
Het voordeel hiervan is dat je een kabel vanuit de meterkast, recht door de muur naar dit laadpunt kunt laten trekken. Bij een laadpaal op je eigen terrein zal de kabel onder de oprit of door de tuin gelegd moeten worden, wat maakt dat de kosten van goedkope laadpalen alsnog fors hoger uitvallen dan die van een wallbox.
Overigens is een laadpaal niets meer dan een wallbox op een paal. Je betaalt al snel zo’n 45 euro per meter kabel, waarbij de exacte kosten afhankelijk zullen zijn van onder meer het type ondergrond waardoor de kabel getrokken moet worden.
Meer kosten om rekening mee te houden
Bij de installatie van goedkope laadpalen betaal je niet uitsluitend voor de wallbox en het trekken van de kabel over je terrein. Denk ook aan mogelijk noodzakelijke aanpassingen aan de meterkast. Maak je momenteel nog gebruik van een 1-faseaansluiting van 230 volt?
Het maakt dat het laden van de accu van je elektrische auto onnodig veel tijd in beslag neemt. Uit een regulier stopcontact komt zo’n 3,7 kW, wat neerkomt op circa 20 kilometer aan capaciteit per uur laden.
Door voor een 3-fasenaansluiting te kiezen verhoog je de snelheid van het laden sterk. In dit geval komt er circa 11,0 kW uit het stopcontact. Dit betekent dat de accu ieder uur met zo’n 60 kilometer aan capaciteit geladen wordt.
Zelf een meterkast upgraden is niet mogelijk; je hebt er de hulp van een elektricien bij nodig. De kosten van de hulp van een elektricien zijn van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de leeftijd en het type van de meterkast. Zeker bij oudere meterkasten kan een grondige ingreep noodzakelijk zijn om over te kunnen stappen op een 3-fasenaansluiting.
Goedkope laadpalen combineren met zonnepanelen
Eerder in dit artikel las je al dat de combinatie van goedkope laadpalen met zonnepanelen interessant is. Zou je geen zonnepanelen gebruiken, dan vormt het gebruik van de laadpaal een forse aanslag op de energierekening.
Er zijn goedkope laadpalen met een paslezer, wat het mogelijk maakt om de gemaakte kosten eventueel te declareren via je werkgever. Door groene stroom op te wekken met zonnepanelen op het dak, bespaar je fors op de maandlasten.
Laadpalen met Dynamic Load Balancing (DLB)
Let bij het vergelijken van verschillende goedkope laadpalen op de aanwezigheid van Dynamic Load Balancing-functionaliteit op de laadpaal. Deze functie maakt het mogelijk om de snelheid waarmee een elektrische auto opgeladen wordt, aan te passen naar de vraag naar stroom in de woning zelf.
Heb je aan het eind van de werkdag een relatief hoog stroomverbruik door de inductiekookplaat, de vaatwasser die wordt ingeschakeld, enzovoorts? In dat geval laadt de auto op lagere snelheid op. Zodra de vraag naar stroom in huis afneemt, neemt de snelheid van laden toe. Niet iedere goedkope laadpaal beschikt al over deze functionaliteit. Het kost over het algemeen zo’n 150 tot 200 euro extra. Dit verdien je echter snel weer terug.
Rekensom bij investering in goedkope laadpalen
Samenvattend zijn er verschillende kostenposten om rekening mee te houden bij de investering in een laadpaal. In onderstaand overzicht zetten we ze nog eens voor je op een rijtje, uitgaande van een goedkoop model laadpaal:
Kostenpost | Indicatie |
Laadstation (wallbox) | 500 – 600 euro |
Installatie | 300 – 500 euro |
Montagepaal | 150 – 300 euro |
Verzwaren aansluiting in meterkast | 200 – 300 euro |
Grondwerkzaamheden | 45 euro / meter |
Dynamic Load Balancing (DLB) | 150 – 200 euro |
Onder meer Alfen en Wallbox zijn betrouwbare producenten van (goedkope) laadpalen. Het productassortiment van beide merken bevat een aantal scherp geprijsde modellen.