Het groeiend aantal huishoudens met een hybride- of volledig elektrische auto maakt dat ook de vraag naar laadpalen toeneemt. Maak jij al gebruik van een laadpaal aan huis? Bij de investering in een laadpaal heb je de keuze uit verschillende modellen, geleverd door een groot aantal merken. Wat maakt de ene laadpaal tot een betere keuze dan de andere? Op basis van welke factoren kun je de laadpalen met elkaar vergelijken? In dit artikel zetten we de beste laadpalen van 2024 voor je op een rijtje.
Tip: overweeg de combinatie van een laadpaal voor thuis met zonnepanelen op het dak van je woning. Zeker bij volledig elektrische auto’s die ook stroom terug kunnen leveren aan de woning is dit interessant. De elektrische auto dient hierbij als een soort thuisbatterij, waarop je het overschot aan groene stoom op kunt slaan.
Factoren om rekening mee te houden bij investering in laadpalen
Wanneer je de aanschaf van een laadpaal voor thuis overweegt zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld eens in de meterkast of je woning een 1-fase- of 3-fasenaansluiting heeft.
Met een 3-fasenaansluiting profiteer je van de mogelijkheid om sneller te laden. In vergelijking met de investering in een laadpaal kost het relatief weinig om een 1-fase-aansluiting om te laten zetten naar een 3-fasenaansluiting. Niet iedere laadpaal is geschikt voor een 3-fasenaansluiting. Houd hier rekening mee bij het vergelijken van de beste laadpalen van 2024.
Dynamic Load Balancing voor laadpalen
Naast het verschil tussen de geschiktheid voor een 1-fase- en 3-fasenaansluiting, beschikken niet alle modellen over Dynamic Load Balancing (DLB). Deze functionaliteit, ingebakken in de software van de laadpaal voor thuis, helpt je te voorkomen dat groepen in de meterkast overbelast raken.
Op het moment dat de vraag naar stroom in huis toeneemt, bijvoorbeeld doordat de vaatwasser en wasmachine tegelijkertijd zijn ingeschakeld, loopt er minder stroom richting de elektrische auto; het opladen duurt langer. Andersom neemt de snelheid waarmee de auto wordt opgeladen toe, als de vraag naar stroom in huis laag is.
Tip: bij een 3-fasenaansluiting in huis is de aanwezigheid van DLB op de laadpaal minder belangrijk. In woningen met een 1-fase-aansluiting is het een must.
Laadpaal voor thuis met een paslezer
Wil je voorkomen dat iedereen zijn of haar elektrische auto op kan laden met de laadpaal bij je woning? Kies in dat geval voor een laadpaal met paslezer. Bij deze laadpaal moet je de laadpas laten lezen, voordat je de auto op kunt laden. In het geval van modellen zonder paslezer kun je de stekker hier direct in steken. Huishoudens met een auto van de zaak hebben baat bij een laadpaal met paslezer. Het maakt het makkelijker om de kosten voor het opladen van je auto vergoed te krijgen via de werkgever.
Populaire merken laadpalen voor thuis
Zoals eerder aangehaald werd zijn er verschillende merken die een groot aantal laadpalen en wallboxen op de markt hebben gebracht voor thuisgebruikers. Bekende merken zijn onder meer Wallbox en Alfen. Wallbox is in meer dan tachtig landen actief en kent haar oorsprong in Spanje. Op zoek naar een van oorsprong Nederlandse aanbieder? Kies in dat geval voor Alfen. Het bedrijf werd al in 1937 in Hilversum opgericht.
Beste laadpalen van 2024
Bekijk hieronder twee van de beste laadpalen van 2024, gecombineerd met hun specificaties. Voor welke van deze laadpalen kies jij thuis?
Alfen Eve Single Pro-line
De Alfen Eve Single Pro-line behoort tot de beste laadpalen van 2024 met een prijs van circa 1.500 euro. Het model levert een maximaal vermogen van 22 kW en beschikt over zowel een app als webinterface voor het inzien van de laadgegevens. Het model ondersteunt de aansluiting op een energiemanagementsysteem en biedt je de mogelijkheid om direct te laden, of gebruik te maken van een paslezer.
Formaat (B x L x D) | 192 x 260 x 113 mm |
Communicatie | LTE – Ethernet |
Display | Aanwezig |
Gewicht | 3,9 kg |
Wallbox Copper SB
Een ander model dat tot de beste laadpalen van 2024 behoort is de Wallbox Copper SB. Dit model heeft, net als de Alfen laadpaal, een maximaal vermogen van 22 kW en wordt aangeboden tegen een prijs van circa 780 euro. De laadpaal is te bedienen via een app, middels RFID (paslezer) en direct zonder autorisatie. Een verschil met het model van Alfen zit in het feit, dat je deze Wallbox Copper SB niet aan kunt sluiten op een energiemanagementsysteem.
Formaat (B x L x D) | 192 x 260 x 113 mm |
Communicatie | WiFi – Ethernet |
Display | Geen, wel een led indicator |
Gewicht | 2,3 kg |