De investering in een zonneboiler of warmtepomp laat je het tapwater in huis op een duurzame wijze verwarmen. Zodanig, dat het verbruik van gas en stroom sterk afneemt ten opzichte van een woning met uitsluitend een cv-ketel. Je kunt de zonneboiler en warmtepomp los van elkaar gebruiken, maar ook combineren.
Wat is hierin de beste keuze? Dit artikel zet de verschillende opties voor je op een rijtje.
Werking van een (hybride) warmtepomp
Warmtepompen worden in verschillende varianten aangeboden. Zo heb je de keuze uit een volledig elektrische warmtepomp en een hybride model. In het eerste geval kan de cv-ketel verwijderd worden; je hebt deze niet meer nodig om de woning te verwarmen of van warm tapwater te voorzien.
Bij een hybride warmtepomp heb je de cv-ketel nog wel nodig. Deze neemt circa 15 tot 20 procent van de verwarming van ruimtes in huis voor zijn rekening, voornamelijk op de dagen dat het buiten erg koud is. De hybride warmtepomp is op deze dagen niet in staat om de kamers voldoende te verwarmen.
Niet alleen wordt er onderscheid gemaakt tussen een volledig elektrische- en een hybride warmtepomp. Ook heb je keuze uit onder meer warmtepomp die hun energie uit de lucht halen, warmtepompen die energie uit de bodem onttrekken en modellen die werken met energie uit bodemwater. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om het tapwater of de ruimtes in huis te verwarmen.
Een van de voordelen van een warmtepomp is dat deze een woning vaak een paar graden kan koelen in de zomermaanden. Let op, dit geldt niet voor alle modellen. Vaak moet de warmtepomp van een extra module voorzien worden om dit mogelijk te maken.
Zonneboiler als alternatief voor of aanvulling op warmtepompen
Je kunt een zonneboiler zowel als alternatief voor, als ook als aanvulling op een warmtepomp zien. Bij een zonneboiler maakt men gebruik van een installatie, die op het dak van de woning gemonteerd wordt. Deze installatie bestaat uit een combinatie van zonnecollectoren en leidingen.
De zonnecollectoren wekken energie op uit zonlicht, waarna de zonneboiler deze energie gebruikt om het water in de leidingen te verwarmen. Het verwarmde water kan vervolgens direct gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes, maar ook worden opgeslagen in een buffervat. Dat laatste is wenselijk wanneer je het verwarmde water als tapwater wilt gebruiken.
Een buffervat wordt vaak aangesloten op de cv-ketel in huis. Wanneer de temperatuur van het water in het buffervat iets daalt, zal de cv-ketel het water verwarmen tot de gewenste temperatuur bereikt is. Een zonneboiler valt vrijwel altijd binnen een bestaand verwarmingssysteem in huis te integreren.
Zonneboiler en warmtepomp combineren
De keuze tussen een zonneboiler of warmtepomp hoeft niet altijd gemaakt te worden. Soms is het combineren van beide installaties de meest interessante keuze. Bij deze combinatie zorgt de zonneboiler voor het verwarmen van bijvoorbeeld het tapwater.
Zeker in de zomer zal de zon voldoende schijnen om de zonneboiler het tapwater wat je dagelijks verbruikt te kunnen laten verwarmen. Op dagen dat de zon minder vaak schijnt springt de volledig elektrische warmtepomp bij om het tapwater verder op te warmen.
De combinatie van een zonneboiler en warmtepomp maakt dat je energieverbruik sterk afneemt. Je verbruikt geen gas meer en de benodigde (groene) stroom wek je grotendeels zelf op met de panelen op de zonneboiler.
Zonneboiler en warmtepomp niet altijd te combineren
Een combinatie van een zonneboiler en warmtepomp is voornamelijk interessant voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Oudere huizen met een beperkte isolatie zijn niet geschikt. De combinatie is voor deze woningen zeer waarschijnlijk niet krachtig genoeg om de verschillende ruimtes verwarmd te krijgen op koude herfst- en winterdagen.
Voor deze woningen geldt dat de combinatie van een cv-ketel en hybride warmtepomp het meest interessant is. Ook de keuze voor een cv-ketel met een zonneboiler kan het overwegen waard zijn. De cv-ketel zorgt hierbij voor het verwarmen van je kamers; de zonneboiler voor het leveren van warm tapwater.
Een derde optie voor deze huishoudens is het verbeteren van de isolatiewaarde van hun woning. Wanneer de isolatie sterk verbeterd is, kan de keuze voor een zonneboiler en warmtepomp alsnog interessant voor je zijn.
Advies over zonneboiler of warmtepomp kopen
Benieuwd wat voor jou de beste keuze is: een zonneboiler of warmtepomp kopen? Een adviseur kan je hier meer over vertellen, door onder meer te kijken naar de isolatiewaarde van je woning, de ruimte om een zonneboiler op het dak te plaatsen, de huidige staat van de bestaande cv-ketel in huis, enzovoorts.