Huishoudens investeerden massaal in zonnepanelen eerste helft 2023

Inhoudsopgave

Recente cijfers van Enexis laten zien dat huishoudens, de kleinverbruikers, in de eerste helft van 2023 een recordhoeveelheid zonnepanelen installeerden. Ten opzichte van de laatste zes maanden van 2022 betekent dit een groei van maar liefst 44 procent. Waar het aantal installaties in het tweede deel van het vorige jaar nog op ruim 94 duizend bleef steken, lag dat aantal in de eerste helft van dit jaar ver boven de 135 duizend. De groei in het vermogen dat met deze zonnepanelen wordt opgewekt ligt zelfs nog hoger: 49 procent.

Onverklaarbaar is de groei in het aantal installaties bij kleinverbruikers allerminst. Eind 2022 stegen de energieprijzen fors als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het maakte het voor huishoudens steeds interessanter om de benodigde stroom zelf op te wekken. Zo bespaarden zij fors op de energierekening. De hoge energieprijzen leidden er daarnaast toe dat de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter werd.

Flinke groei in totale vermogen zonnepanelen kleinverbruikers

Groot aantal installaties zonnepanelen kleinverbruikers
Veel kleinverbruikers kozen voor zonnepanelen in 2023

Ten opzichte van het tweede deel van 2022 werd al een forse groei in het totale vermogen van de installaties met zonnepanelen opgemerkt. Kijken we iets breder, dan zien we dat het totale vermogen van deze installaties in 2019 nog op 1.709 megawattpiek lag.

In 2022 lag dat vermogen op 4.175 megawattpiek en op de helft van 2023 zelfs op 5.054 megawattpiek. Het laat de exponentiële groei in dit vermogen goed zien.

Niet alleen valt een groei op te merken in het totaal opgewekte vermogen van kleinverbruikers. Ook het aantal huishoudens met zonnepanelen steeg fors.

Waar binnen het werkgebied van Enexis in 2019 nog 396.945 huishoudens over zonnepanelen beschikten, liep dat aantal in 2021 al op naar 659.082 huishoudens. Nu weer twee jaar later beschikt 981.688 huishoudens over zonnepanelen (gemeten tot halverwege 2023).

Huishoudens met zonnepanelen per provincie

Zoomen we verder in op de opwekking van groene zonnestroom bij kleinverbruikers, dan valt op dat met name de provincie Drenthe een grote bijdrage levert. Circa 42,8 procent van de huishoudens in deze provincie, aangesloten bij Enexis, beschikt over zonnepanelen.

Na Drenthe volgt provincie Groningen, waar 35,9 procent van de aangesloten huishoudens over zonnepanelen beschikt. De top drie wordt compleet gemaakt door de provincie Limburg: hier hebben 34,9 procent van de huishoudens zonnepanelen op het dak liggen. Houd er hierbij rekening mee dat Enexis niet in alle provincies actief is. Het beeld wat hier geschetst wordt is gebaseerd op de recent gepubliceerde data van Enexis.

De verwachting is dat de vraag naar zonnepanelen groot blijft. Ook in 2024, wanneer men nog kan profiteren van de salderingsregeling en geprofiteerd wordt van een relatief lage aanschafprijs. De aanschafprijs van zonnepanelen daalde de afgelopen maanden fors ten opzichte van begin 2023.

Ook vraag naar warmtepomp is fors toegenomen

In de eerste helft van 2023 werd niet alleen flink geïnvesteerd in zonnepanelen. Ook de vraag naar (hybride) warmtepompen blijft groot. In de afgelopen maand, november, werd maar liefst 45,2 miljoen euro aan subsidies verstrekt aan consumenten.

Deze subsidie is afkomstig uit de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Overigens ligt het bedrag lager dan een maand eerder, in oktober. In die maand werd voor liefst 47,9 miljoen aan subsidies uitgekeerd: een record.

Dit jaar werd in totaal 399,9 miljoen euro aan subsidies verstrekt, wat fors meer is dan een jaar eerder: een groei van 86 procent. In 2022 bleef het totaal aan aangevraagde subsidies steken op 257,4 miljoen euro. Een bedrag wat in 2023 al ruimschoots overschreden is.

Subsidiepot eerder al fors verhoogd

Bang dat er straks geen subsidie meer is voor de investering in een warmtepomp hoeft de consument niet te zijn. Eerder verhoogde demissionair minister Jetten de subsidiepot voor ISDE al fors: van 350 miljoen euro naar 560 miljoen euro. Het maakt het voor consumenten interessant om in de laatste weken van het jaar een investering in een warmtepomp te overwegen.

Veel vraag naar subsidie voor verbetering dakisolatie

Vanuit de ISDE wordt niet alleen subsidie verstrekt aan huishoudens die kiezen voor de investering in een warmtepomp. Ook een verbetering van de isolatie onder het dak kan gefinancierd worden met deze regeling. Het afgelopen kalenderjaar bleken de meeste aanvragen voor een subsidie juist voor de verbetering van de dakisolatie te zijn gedaan.

Andere vormen van energiebesparende investeringen die vanuit de ISDE gefinancierd kunnen worden zijn de aansluiting op een warmtenet en bijvoorbeeld de investering in een zonneboiler. Op de website van de Rijksoverheid lees je alle details over de mogelijkheden bij het gebruik van de ISDE voor aanpassingen aan jouw woning.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.