Kies voor een warmtepomp op zonne-energie

Inhoudsopgave

Het aantal Nederlandse huishoudens met een (hybride) warmtepomp groeit. De keuze voor een warmtepomp biedt hen verschillende voordelen. Zo heeft een warmtepomp relatief weinig onderhoud nodig, helpt deze je te besparen op de maandelijkse energiekosten en draagt deze bovenal bij aan een duurzame, groene toekomst.

Een warmtepomp wordt nog interessanter, wanneer je kiest voor een warmtepomp op zonne-energie. Dit komt neer op de combinatie van de investering in een (hybride) warmtepomp en zonnepanelen op het dak van je woning. Gebruik je al zonnepanelen voor het opwekken van je eigen groene stroom? Laat in dat geval berekenen of de opbrengst hiervan voldoende is, om de warmtepomp van de benodigde schone stroom te kunnen voorzien.

In dit artikel lees je meer over de voordelen en werking van een (hybride) warmtepomp op zonne-energie. Heb jij de investering in dit apparaat al overwogen?

Warmtepompen op zonne-energie hebben een hoog rendement

Warmtepomp op zonne-energie
Zo werkt een warmtepomp op zonne-energie

Ten onrechte wordt soms de vergelijking gemaakt tussen een warmtepomp op zonne-energie en een elektrische kachel. Het verbruik van elektrische verwarming ligt veel hoger dan dat van een (hybride) warmtepomp, doordat beide systemen ruimtes op een hele andere wijze verwarmen.

Een warmtepomp op zonne-energie is zo duurzaam, omdat deze de groene stroom van de zonnepanelen voornamelijk gebruikt om de warmte uit de lucht of bodem te halen. Daar waar een elektrische kachel de groene stroom nodig heeft om de warmte te kunnen genereren. Ter illustratie: een elektrische kachel genereert met een kilowattuur aan groene stroom een kilowattuur aan warmte.

Een warmtepomp is in staat om met een kilowattuur schone energie zo’n vier à vijf kilowattuur aan warmte te genereren. Het rendement van deze warmtepompen ligt hierdoor aanmerkelijk hoger.

Verbruik van een warmtepomp bepalen voor aantal zonnepanelen

Wanneer je de investering in een warmtepomp op zonne-energie overweegt, zal een van de eerste vragen gerelateerd zijn aan het verbruik van het apparaat. Dit bepaalt immers grotendeels hoeveel zonnepanelen je straks op het dak van je woning zal moeten laten monteren om de warmtepomp te kunnen gebruiken.

Gemiddeld genomen verbruikt een warmtepomp tussen de 3.000 en 3.500 kWh per jaar. Het exacte verbruik is logischerwijs sterk afhankelijk van het rendement van de warmtepomp en de staat van de isolatie in huis. Niet voor niets wordt aangeraden om waar nodig eerst isolerende maatregelen te nemen, voordat je de warmtepomp in huis laat installeren. Ook omdat een volledig elektrische warmtepomp op koude winterdagen niet in staat zal zijn om ruimtes voldoende te verwarmen.

Bij een hybride warmtepomp ligt het stroomverbruik lager: tussen de 1.750 en 2.000 kWh op jaarbasis. Houd er rekening mee, dat je naast groene stroom ook gas zal verbruiken bij de keuze voor een hybride warmtepomp.

Deze modellen werken naast de cv-ketel op gas. Op dagen dat de hybride warmtepomp op zonne-energie niet in staat is om ruimtes volledig te verwarmen, springt de cv-ketel op gas bij. Gemiddeld wordt naast de 1.750 tot 2.000 kWh aan groene stroom ook 700 kubieke meter gas verbruikt bij deze combinaties.

Aantal zonnepanelen voor warmtepomp op zonne-energie

Op basis van het gemiddelde verbruik van de (hybride) warmtepomp op zonne-energie kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig zal hebben om het apparaat te laten functioneren.

Voor een volledig elektrische warmtepomp geldt dat er zo’n tien zonnepanelen benodigd zijn. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel momenteel 340 kWh is op jaarbasis. Dit zou betekenen dat je bij tien zonnepanelen circa 3.400 kWh opwekt aan schone stroom.

Bij een hybride warmtepomp heb je aan vijf à zes zonnepanelen voldoende, met een opbrengst tussen de 1.700 en 2.040 kWh op jaarbasis. De exacte opbrengst van de zonnepanelen is afhankelijk van het model dat je aanschaft en het rendement dat daarbij hoort.

Houd daarnaast rekening met omgevingsfactoren als de stand van het dak ten opzichte van de zon, bebouwing in de omgeving van je woning, de hellingshoek van het dak, enzovoorts.

Aspecten om rekening mee te houden

Het verbruik van een warmtepomp kent een andere piek, dan de opbrengst van de zonnepanelen op het dak van je woning. Een warmtepomp heeft in de herfst en winter veel groene stroom nodig om je huis te kunnen verwarmen. Daar waar de zonnepanelen in het voorjaar en de zomer de hoogste opbrengst hebben. De mogelijkheid tot het salderen van groene stroom maakt dat je per saldo uitkomt op nul.

Verandert deze regeling, dan zal dat niet langer het geval zijn. Je betaalt hierbij meer voor het verbruik van stroom in de wintermaanden, dan hetgeen je krijgt voor de levering van groene stroom in de zomer.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.