Huishoudens die de investering in een (hybride) warmtepomp overwegen kijken normaliter niet uitsluitend naar het verbruik en rendement hiervan. Ook het formaat van een warmtepomp speelt een rol in de beslissing die men neemt. Hoe groot is een warmtepomp? Valt het apparaat qua formaat te vergelijken met een klassieke cv-ketel? In dit artikel lees je er alles over.
Tip: houd rekening met een eventuele ombouw bij de warmtepomp. Veel mensen kiezen voor zo’n ombouw om het geluid te dempen. Dit is niet meegenomen in de afmetingen later in dit artikel.
Verschillende soorten warmtepompen
Allereerst is het belangrijk om op te merken dat er geen eenduidig antwoord valt te geven op de vraag hoe groot een warmtepomp is. Men heeft keuze uit verschillende soorten warmtepompen, die ieder hun eigen formaat hebben. Om die reden zoomen we hieronder verder in op het formaat per type warmtepomp.
Daar komt nog bij, dat ook de warmtepompen per categorie onderling van elkaar verschillen qua afmetingen. De maatvoeringen die in dit artikel genoemd worden per type warmtepomp geven zodoende slechts een indicatie van het daadwerkelijke formaat van de warmtepomp die jij straks mogelijk laat installeren.
Formaat van een lucht-waterwarmtepomp
Een van de meest gekozen modellen is de lucht-waterwarmtepomp. Dit type warmtepomp wordt in twee soorten aangeboden: monoblock en split. Bij een monoblock lucht-waterwarmtepomp maakt men uitsluitend gebruik van een apparaat buiten het pand. In het geval van een split lucht-waterwarmtepomp installeert men een unit binnen en buiten de woning.
De unit buiten de woning is bij een split-model normaliter kleiner dan bij een monoblock-uitvoering. Daarnaast speelt het vermogen van de warmtepomp een rol; des te groter het vermogen, des te groter is vaak de buitenunit. Het benodigde vermogen is afhankelijk van de inhoud van een woning, een adviseur kan je hier meer over vertellen. Onderstaande tabel toont het gemiddelde formaat van de binnen- en buitenunit bij een split-lucht-waterwarmtepomp.
Formaat buitenunit (b x l x h) | Formaat binnenunit (b x l x h) |
100 x 41 x 79 cm | 70 x 26 x 90 cm |
Zoals eerder genoemd werd, heeft een monoblock-warmtepomp uitsluitend een unit buiten de woning. Onderstaande tabel toont het gemiddelde formaat hiervan.
Formaat buitenunit (b x l x h) |
120 x 37 x 93 cm |
Formaat van een hybride warmtepomp
Bij een hybride warmtepomp combineert men een bestaande of nieuw te plaatsen cv-ketel op gas met een elektrische warmtepomp. Een hybride model is interessant voor woningen waar de isolatie momenteel onvoldoende is, om een volledig elektrische warmtepomp de ruimtes te kunnen laten verwarmen. Op koude dagen in de wintermaanden springt de cv-ketel bij. In de basis geldt dat zo’n hybride warmtepomp een relatief klein apparaat is, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de lucht-waterwarmtepomp.
Nadeel is echter, dat je in de ruimte waar de cv-ketel gemonteerd is een tweede apparaat op moet hangen. In de onderstaande tabel vind je het gemiddelde formaat van zo’n hybride warmtepomp.
Formaat buitenunit (b x l x h) | Formaat binnenunit (b x l x h) |
100 x 41 x 79 cm | 55 x 35 x 60 cm |
Formaat van een bodem-waterwarmtepomp
Naast de lucht-waterwarmtepomp en de hybride warmtepomp kan ook de bodem-waterwarmtepomp een optie voor je zijn. Zoals de naam al doet vermoeden haalt dit model warmte op uit de bodem. Deze modellen werken standaard zonder buitenunit. Houd er rekening mee, dat deze warmtepompen altijd gecombineerd worden met een losse boiler of een buffervat om het warme water in op te slaan.
Formaat binnenunit (b x l x h) |
60 x 62 x 180 cm |
Formaat warmtepomp vs. formaat cv-ketel
Qua afmeting valt een warmtepomp enigszins te vergelijken met het gemiddelde formaat van een cv-ketel. Zo is een compacte HR-combiketel gemiddeld 40 bij 30 bij 70 centimeter groot. Een staande cv-ketel is aanmerkelijk groter. Andersom kan worden gesteld dat een bodem-waterwarmtepomp groter is dan de gemiddelde HR-combiketel.
In beide gevallen is het belangrijk rekening te houden met de benodigde werkruimte rondom de warmtepomp of cv-ketel. Bij een warmtepomp wordt een richtlijn van een werkruimte van tenminste een meter aangehouden. Op het moment dat er onderdelen vervangen moeten worden, geeft dit een installateur voldoende ruimte om bestaande onderdelen te kunnen verwijderen.
Zoals eerder in dit artikel al werd aangehaald, dien je daarnaast rekening te houden met de impact van een ombouw op de afmetingen van een warmtepomp. Er zijn speciale, geluidsisolerende hoezen beschikbaar voor warmtepompen. Deze absorberen het geluid van het apparaat, waardoor dit je slaap niet beïnvloedt. Warmtepompen met een vermogen tot 6 kW produceren maximaal zo’n 65 dB aan geluid.