Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Inhoudsopgave

Een investering in zonnepanelen roept al snel de vraag op: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Je wilt voorkomen dat de zonnepanelen veel meer stroom opwekken dan jij verbruikt, zeker het met oog op de veranderende salderingsregeling in Nederland. Andersom probeer je een zo groot mogelijk deel van je energieverbruik te compenseren met zelf geproduceerde groene stroom. In de basis geldt dat twee factoren spelen hierin een belangrijke rol spelen, namelijk: het huidige stroomverbruik van je huishouden en de opbrengst van de zonnepanelen die je overweegt.

Tip: bij het berekenen van het aantal zonnepanelen wat je nodig hebt is het slim om niet alleen naar de huidige situatie te kijken. Neem bijvoorbeeld ook een eventuele toekomstige investering in een warmtepomp of bijvoorbeeld een elektrische auto hierin mee. Het voorkomt dat het aantal zonnepanelen al op korte termijn moet worden uitgebreid.

Aan de slag met het verzamelen van de benodigde gegevens

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig
Uitleg over de hoeveelheid benodigde zonnepanelen

Het aantal benodigde zonnepanelen berekenen begint met een aantal voorbereidende stappen. Pak de energierekening van het afgelopen jaar er eens bij, om te kijken hoeveel je jaarlijks aan stroom verbruikt. Neem daarbij het verwachte rendement van de zonnepanelen, om een inschatting te hebben van de opbrengst per zonnepaneel. De daadwerkelijke opbrengst zal afhankelijk zijn van de hellingshoek en het oppervlak van het dak. Ook hoge gebouwen rondom de woning zullen invloed hebben op de uiteindelijke opbrengst.

Tip: laat een specialist op het gebied van zonnepanelen langskomen om een berekening te maken van de opbrengst van zonnepanelen op jouw dak. De specialist houdt rekening met deze factoren.

Eerste berekening benodigde aantal zonnepanelen

Op basis van de verzamelde gegevens kun je een eerste grove berekening maken van het aantal benodigde zonnepanelen. Gebruik hier de volgende formule voor: aantal zonnepanelen = (stroomverbruik op jaarbasis * 1,1) / (vermogen in Wp per zonnepaneel).

Ter illustratie: bij een stroomverbruik van 2.500 kWh op jaarbasis en een zonnepaneel met een vermogen van 350 Wp zal je zo’n acht zonnepanelen nodig hebben: 2.500 * 1,1 / 350 = 7,86 panelen.

Je kunt de rekensom ook andersom uitvoeren, door een inschatting te maken van de verwachte opbrengst van een serie zonnepanelen. In dit geval geldt de rekensom: verwachte opbrengst = 0,9 * aantal panelen * Wp per paneel. Het uitgaan van 90% van de maximale opbrengst van een zonnepaneel is gebaseerd op een gemiddelde jaaropbrengst in Nederland. Logischerwijs verschilt het per woning, wat de uiteindelijke opbrengst zal zijn.

Ter illustratie: zonnepanelen met een opbrengst van 350 Wp zullen in de praktijk per paneel zo’n 315 kWh opleveren (350 * 0,9 = 315). Kies je voor de investering in tien panelen, dan mag je zodoende een opbrengst van circa 3.150 kWh verwachten.

Factoren om rekening mee te houden

De berekening hierboven geeft een grove schatting, waarbij het met 10% verhogen van het stroomverbruik op jaarbasis het niet optimaal kunnen benutten van de zonnepanelen compenseert. Zoals eerder genoemd werd kan dit liggen aan de hellingshoek van het dak, aan bebouwing rondom de woning, enzovoorts. Er zijn hierbij meer factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld ook aan de afschrijving op de zonnepanelen; het rendement hiervan zal door de jaren heen steeds iets minder worden.

Een verkoper van zonnepanelen drukt de verwachte opbrengst van een paneel uit in wattpiek (Wp). Zoals eerder aangehaald is het belangrijk om rekening te houden met het gegeven, dat de opbrengst is in het meest ideale geval. Dit betekent een optimale instraling en een temperatuur rond de 25 graden Celsius. Het maakt dat het rendement van een zonnepaneel in de praktijk slechts zelden gehaald zal worden. Op basis van het vermogen van de zonnepanelen zijn ze relatief makkelijk met elkaar te vergelijken. Tegenwoordig zijn zonnepanelen met een opbrengst tot zo’n 375 Wp gebruikelijk voor particulieren.

Voor Nederlandse huishoudens geldt dat de jaarlijkse instraling in de kustgebieden doorgaans hoger is dan in het binnenland. Daarbij ligt de temperatuur hier vaak een aantal graden lager dan in provincies als Overijssel, Gelderland en Limburg. Een lagere temperatuur komt de opbrengst van zonnepanelen ten goede; een paneel presteert bij dezelfde hoeveelheid zonlicht beter als het paneel koeler is.

Houd rekening met een veranderende salderingsregeling

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling in Nederland zeer waarschijnlijk afgebouwd. Het maakt het verstandig om niet meer zonnepanelen op het dak van je woning te leggen, dan je de komende jaren verwacht nodig te hebben. Het salderen van groene stroom, het terugleveren hiervan aan het stroomnet, wordt met de wijzigende salderingsregeling minder aantrekkelijk voor huishoudens. Een adviseur op het gebied van zonnepanelen vertelt je er meer over.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.