Opbrengst van zonnepanelen per maand

Inhoudsopgave

Wanneer je het stroomverbruik van jouw huishouden op maandbasis kent, kan een inschatting maken van de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt om dit verbruik te kunnen compenseren met zelf geproduceerde groene stroom. Goed voor het klimaat én je portemonnee! In het kort komt deze berekening neer op het delen van het verbruik per maand door de verwachte opbrengst per zonnepaneel, uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat klinkt simpel, maar in de praktijk ligt het iets genuanceerder. In dit artikel lees je er alles over.

Kijk naar het verbruik per jaar in plaats van per maand

Opbrengst zonnepanelen per maand
Uitleg over berekening opbrengst zonnepanelen per maand

Bij het berekenen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je maandelijkse verbruik van grijze stroom te kunnen compenseren is het raadzaam om je jaarverbruik te nemen. Het maandverbruik zal sterk fluctueren; in de zomer verbruik je mogelijk veel minder grijze stroom dan in de donkere en koude herfst- of wintermaanden. Zou je in de zomer berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van hun opbrengst per maand, dan zal de uitkomst van die berekening niet kloppen.

Andersom geldt dat ook de opbrengst van zonnepanelen op jaarbasis berekend wordt. In de zomermaanden wekken de zonnepanelen logischerwijs veel meer groene stroom op dan in de winterperiode. Zou je rekenen met de opbrengst van een paneel in juni of juli, dan levert dat eveneens een niet representatief resultaat op.

Salderingsregeling verandert de komende jaren

Houd bij het bepalen van het benodigde aantal zonnepanelen rekening met een zeer waarschijnlijk veranderende salderingsregeling in Nederland. Het maakt het steeds minder interessant om te kiezen voor een serie zonnepanelen, waarvan de opbrengst per maand veel hoger ligt dan het verbruik. Het verkopen van stroom aan het stroomnet zal minder rendabel worden dan voorheen, bij het afbouwen van de salderingsregeling.

Opbrengst van zonnepanelen uitgedrukt in wattpiek (Wp)

Heb je eerder al eens naar de verschillende modellen zonnepanelen op de markt gekeken? Hierbij zal het vermogen van de zonnepanelen wellicht zijn opgevallen; het wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Veel zonnepanelen hebben een vermogen van maximaal 375 Wp, al zijn er inmiddels ook grotere modellen met een opbrengst boven de 400 Wp. Dit getal is gebaseerd op de opbrengst per zonnepaneel bij een optimale instraling en een temperatuur van zo’n 25 graden Celsius. Het maakt direct duidelijk, dat deze opbrengst in de praktijk vrijwel altijd lager uit zal vallen.

Ga uit van een opbrengst van 90% van het maximum

Om een inschatting te kunnen maken van de verwachte opbrengst per zonnepaneel per maand wordt gerekend met 90% van de maximale opbrengst. Dit is gebaseerd op het gemiddelde van bestaande zonne-installaties op jaarbasis. Een zonnepaneel met een vermogen van 350 Wp zal zodoende zo’n 315 kWh opleveren per jaar. Dit komt neer op gemiddeld 26,25 kWh per maand. Zoals eerder genoemd werd, ligt de opbrengst in de zomermaanden boven deze 26,25 kWh en op de korte dagen in de winter juist lager.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om jouw verbruik van grijze stroom te kunnen compenseren? Deel het verbruik in dat geval door de verwachte opbrengst per paneel. Verbruik je momenteel 3.150 kWh per jaar? In dat geval heb je exact tien zonnepanelen nodig om dit verbruik te kunnen compenseren met groene stroom (3.150 kWh / 315 kWh).

Factoren die opbrengst zonnepanelen beïnvloeden

Het rekenen met 90% van de maximale opbrengst van zonnepanelen geeft een goede eerste inschatting van het aantal benodigde zonnepanelen. Houd er echter rekening mee, dat een berekening van een adviseur op het gebied van zonnestroom mogelijk een ander aantal laat zien. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de maandelijkse opbrengst van zonnepanelen.

Wist je bijvoorbeeld dat de jaarlijkse instraling in de Nederlandse kustgebieden over het algemeen hoger is dan elders in het land? Daar komt nog bij dat het in deze kustgebieden vaak ook iets koeler is. Bij een gelijke lichtinval zullen zonnepanelen beter presteren onder lagere temperaturen.

Ook de ligging van de zonnepanelen op het dak speelt een rol in de berekening van de opbrengst van zonnepanelen per maand. Is het voor jou niet mogelijk om de zonnepanelen op het zuiden te leggen? Bij een zuidoostelijke of -westelijke ligging zou je nog eens tien procent van de verwachte opbrengst moeten halen voor een reële inschatting van het aantal benodigde panelen. Naast de ligging van het dak speelt ook de hellingshoek hierin mee.

Tip: bij daken op het oosten of westen loont het om de zonnepanelen over beide dakdelen te verspreiden. In de ochtend profiteer je van zonlicht op de oostelijk gelegen zonnepanelen, om vervolgens in de middag te profiteren van de opbrengst van zonnepanelen aan de andere zijde van het dak.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.