Onderhoud aan een warmtepomp

Inhoudsopgave

Wanneer je onlangs geïnvesteerd hebt in een warmtepomp of voornemens bent dit te gaan doen op korte termijn, wil je weten welk onderhoud er aan de warmtepomp moet worden uitgevoerd. Heb je voor dit onderhoud een specialist nodig, of kun je een groot deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren? Hoe verhoudt het warmtepomp onderhoud zich tot het onderhouden van een traditionele cv-ketel? In dit artikel lees je er meer over.

Warmtepomp vergt in de basis weinig onderhoud

Onderhoud aan warmtepomp
Uitleg over het onderhoud aan een warmtepomp

Een van de voordelen van de investering in een warmtepomp is het gegeven dat een warmtepomp relatief weinig onderhoud nodig heeft. Zeker in vergelijking met een traditionele cv-ketel, welke periodiek moet worden gereinigd, bijgevuld en afgesteld voor een optimale werking. Daarnaast is een warmtepomp onderhouden niet moeilijk; een aantal stappen in dit proces voer je zelf uit.

Warmtepompen bevatten geen onderdelen die als gevolg van slecht onderhoud snel kapot zullen gaan. Daarbij zorgt de werking van een warmtepomp zelf niet voor het ontstaan van vervuiling in het apparaat. Iets wat bij een cv-ketel wel het geval is.

Verschillen per type warmtepomp

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende soorten warmtepompen. Zo vergt een lucht-waterwarmtepomp een andere vorm van onderhoud dan een bodemwarmtepomp. Bij een lucht-waterwarmtepomp wordt gebruik gemaakt van een unit op het dak van de woning. Deze unit zuigt voortdurend schone lucht de woning binnen. In de herfst- en wintermaanden kan er vuil met deze lucht meekomen, als gevolg waarvan het filter of ventilator in de unit vervuild raakt.

Zorg dat de unit regelmatig gecontroleerd wordt om te voorkomen dat deze vorm van vervuiling de werking van de lucht-waterwarmtepomp hindert. Een bodemwarmtepomp heeft deze vorm van onderhoud niet nodig.

Warmtepomp onderhoud zelf uitvoeren

De controle van de unit op het dak is niet altijd mogelijk; je hebt er een hoge ladder voor nodig. Daarbij vindt niet iedereen het even prettig om op een dergelijke hoogte te werken. Er is ander onderhoud wat je zelf uit kunt voeren.

Controleer de waterdruk van de warmtepomp

Iets wat je ook bij een traditionele cv-ketel moet doen is het periodiek controleren van de waterdruk op het systeem. Overeenkomstig met de cv-ketel geldt ook voor een warmtepomp dat de waterdruk tussen de 1,5 en 2,0 bar moet liggen. In de handleiding van de warmtepomp vind je hoe je deze bij kunt vullen, in het geval dat de druk onder de 1,5 bar ligt. Dit is heel eenvoudig; je vindt er eventueel video’s van op een platform als YouTube.

Belangrijk is dat je over een vulslang beschikt en deze vol laat lopen met water, voordat je deze aansluit op de warmtepomp. Zou je de vulslang niet vullen, dan komt er veel lucht in het systeem terecht. Dit schaadt het rendement van de warmtepomp.

Stroomverbruik warmtepomp controleren

Naast het periodiek controleren van de waterdruk op een warmtepomp is het verstandig om het stroomverbruik van het apparaat in de gaten te houden. Tegenwoordig bieden veel energieleveranciers de mogelijkheid om per type apparaat in huis bij te houden, wat deze verbruikt.

Zie je een forse toename in het stroomverbruik van de warmtepomp? In dat geval is er mogelijk sprake van een defect of storing; schakel een monteur in om de warmtepomp na te laten kijken.

Tip: kijk ook eens op het display van de warmtepomp. Mogelijk wordt hier een fout- of storingscode getoond. In de handleiding van de warmtepomp vind je terug hoe je deze oplost.

Kies voor een jaarlijkse controle van de warmtepomp

Ondanks dat je een deel van het warmtepomp onderhoud zelf uit kunt voeren, raden producenten aan om de warmtepomp zeker eens per jaar te laten controleren door een monteur. Niet alleen om te kijken of de warmtepomp nog goed functioneert, maar ook om je garantie op het apparaat te behouden. De garantie verloopt mogelijk als de warmtepomp niet jaarlijks door een monteur wordt bekeken.

Kosten onderhoudscontract warmtepompen

Er zijn diverse (grote) partijen die onderhoudscontracten aanbieden voor de verschillende soorten warmtepompen. De kosten van deze onderhoudscontracten liggen in veel gevallen tussen de 10 en 15 euro per maand. Voor dit bedrag wordt de buiten- en binnenunit (in het geval van een lucht-waterwarmtepomp of lucht-luchtwarmtepomp) gecontroleerd, kijkt de monteur naar de waterdruk en worden de voorrijkosten gedekt. Waar nodig zorgt de monteur voor het bijvullen van de warmtepomp.

Mochten er onverhoopt toch onderdelen vervangen moeten worden, dan vallen deze kosten vaak buiten de kosten van het contract zelf. Er zijn ook contracten af te sluiten, waarbij deze kosten inbegrepen zitten.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.