Warmtepompen worden in verschillende soorten aangeboden. Zo wordt er onder meer onderscheid gemaakt tussen een hybride- en volledig elektrische warmtepomp. Daarnaast kun je een warmtepomp met en zonder buitenunit van elkaar onderscheiden. Een derde verschil is dat tussen een lucht-waterwarmtepomp, een lucht-luchtwarmtepomp en een bodem-waterwarmtepomp. In dit artikel zoomen we specifiek in op de hybride warmtepomp zonder buitenunit.
Hoe werkt zo’n warmtepomp? Waarom heb je bij een hybride warmtepomp nog een losse cv-ketel nodig? Is een hybride warmtepomp zonder buitenunit een duurzame investering? In dit artikel lees je er meer over.
Werking van een hybride warmtepomp zonder buitenunit
Bij een hybride warmtepomp zonder buitenunit werkt de warmtepomp samen met de bestaande of een nieuwe cv-ketel in huis. Het is afhankelijk van de leeftijd van de bestaande cv-ketel, of het vervangen hiervan verstandig is.
De samenwerking met de cv-ketel is noodzakelijk, omdat een warmtepomp mogelijk niet in staat is om de woning op koude winterdagen voldoende te verwarmen. Dit kan het gevolg zijn van een slechte isolatie van de woning. Op deze winterse dagen springt de cv-ketel bij.
Wanneer je voor een hybride warmtepomp zonder buitenunit kiest kan het zowel om een lucht-waterwarmtepomp of lucht-luchtwarmtepomp gaan, als om een bodem-waterwarmtepomp.
Er zijn ook lucht-waterwarmtepompen die wel over een buitenunit beschikken. De buitenunit zorgt voor het aantrekken van frisse lucht van buitenaf. Er zijn modellen, waarbij het bestaande ventilatiesysteem in huis gebruikt kan worden voor het aanzuigen van frisse lucht.
Verwarmen van frisse lucht met een hybride warmtepomp
Een lucht-luchtwarmtepomp neemt de warmte op uit de uitgaande luchtstroom binnen het ventilatiesysteem. De onttrokken warmte wordt vervolgens gebruikt om de binnenkomende luchtstroom in datzelfde systeem te verwarmen.
Wist je dat jaarlijks een groot deel van de warmte in huis ontsnapt via dit ventilatiesysteem? Door deze warmte met een hybride warmtepomp zonder buitenunit slim te onttrekken uit de lucht, kun je deze hergebruiken. Het levert je een besparing van tot wel 70% op het aardgasverbruik op.
Er zijn niet alleen modellen die de warmte meegeven aan de binnenkomende luchtstroom van het ventilatiesysteem. Je kunt ook voor een hybride lucht-waterwarmtepomp kiezen, die de warmte doorgeeft aan het water van de cv-ketel in huis. Dit warme water wordt vervolgens door de radiatoren of vloerverwarming in ruimtes geleid, waarmee de temperatuur in huis stijgt.
Geothermische hybride warmtepomp zonder buitenunit
Naast de lucht-waterwarmtepomp zonder buitenunit kan ook de geothermische hybride warmtepomp een optie zijn. Dit model warmtepomp onttrekt energie uit aardwarmte, bijvoorbeeld uit grondwater of uit de aardbodem. Deze warmtepompen hebben standaard geen buitenunit, in tegenstelling tot de lucht-waterwarmtepomp.
Een voordeel van een geothermische hybride warmtepomp is het feit dat aardwarmte een hele constante temperatuur heeft. Dit komt het rendement van een hybride warmtepomp ten goede. Andersom biedt dit model warmtepomp het nadeel dat er diep in de grond moet worden geboord. Dit kan betekenen dat een deel van de tuin opnieuw moet worden aangelegd na montage van de geothermische hybride warmtepomp zonder buitenunit.
Ook niet onbelangrijk: de investering voor dit type warmtepomp is groter dan die voor een gemiddelde lucht-waterwarmtepomp.
Voordelen van een warmtepomp zonder buitenunit
De keuze voor een warmtepomp zonder buitenunit biedt je verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat deze keuze geen esthetische consequenties heeft. De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp is vaak bepaald geen sieraad op het dak of in de tuin. Daarnaast is een warmtepomp zonder buitenunit sneller te plaatsen. Er hoeft immers geen verbinding te worden gelegd tussen een losse buitenunit en het apparaat wat in huis gemonteerd wordt.
De verbinding tussen beide componenten zorgt daarnaast voor een relatief groot risico op het verlies van warmte. Dat geldt in het bijzonder voor installaties, waarbij de afstand tussen beide componenten groot is. Het verlies van warmte maakt dat het rendement van een (hybride) warmtepomp niet optimaal benut zal worden.
Niet de minst belangrijke reden om voor een hybride warmtepomp zonder buitenunit te kiezen: je veroorzaakt geen geluidsoverlast voor de buren. De buitenunit maakt geluid, doordat deze voortdurend verse lucht van buiten naar binnen voert. Vergelijk het met een ventilator in huis. De kans dat het geluid van een hybride warmtepomp zonder buitenunit door de buren gehoord wordt is aanmerkelijk kleiner.
Kies voor persoonlijk advies over hybride warmtepompen
Overweeg je de investering in een hybride warmtepomp zonder buitenunit? Laat je adviseren door een specialist. Deze zet de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje en kan advies geven over de keuze tussen een hybride warmtepomp zonder buitenunit en een volledig elektrische warmtepomp. Is jouw isolatie in huis hier al goed genoeg voor?