Zonnepanelen uitschakelen mogelijk door optie van SolarEdge

Inhoudsopgave

Eind augustus bleken circa 232 duizend Nederlandse huishoudens voor een dynamisch energiecontract te hebben gekozen. Het betekende een groei van 300 procent ten opzichte van begin 2023. Waar een dynamisch energiecontract verschillende voordelen biedt, heeft het ook een keerzijde. Dat geldt met name voor huishoudens met zonnepanelen op het dak. Op het moment dat de energieprijs negatief is, betalen zij voor iedere kWh aan groene zonnestroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zeker op een warme zomermiddag kan dit een flinke kostenpost vormen.

Het maakt dat het voor huishoudens financieel aantrekkelijk is om de opgewekte zonnestroom zo goed mogelijk direct te verbruiken. Alternatief is de investering in een thuisbatterij of een elektrische auto met V2H-technologie, Vehicle-to-Home. Een derde optie is het tijdelijk uitschakelen van de zonnepanelen. Gerenommeerd leverancier SolarEdge biedt huishoudens deze mogelijkheid nu, in dit artikel lees je er meer over. SolarEdge heeft de virtuele pauzeknop de naam “negatieve tariefoptimalisatie”-functie gegeven.

Grote wens naar pauzeknop op zonnepanelen

Zonnepanelen uitschakelen SolarEdge
Zonnepanelen uitschakelen met SolarEdge ONE

Uit een marktonderzoek dat deze producent van zonne-energiesystemen eerder uitvoerde, bleek dat circa 9 op de 10 huishoudens de behoefte heeft aan zo’n pauzeknop.

Men laat de zonnepanelen in de basis ingeschakeld en schakelt deze kort uit als de energieprijs negatief is. Zo hoeft een consument niet financieel te lijden als gevolg van het afsluiten van een dynamisch contract.

Hetzelfde marktonderzoek toonde aan dat circa 84,5 procent van de deelnemende huishoudens zich bewust is van het risico op negatieve energieprijzen.

Automatisch uitschakelen van de zonnecollectoren

Het uitschakelen van de zonnecollectoren met deze pauzeknop kan automatisch. SolarEdge monitort de stroomprijzen actief. Op het moment dat het tarief voor het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet negatief is, schakelt het systeem de pauzeknop in.

Zodra de stroomprijzen weer boven nul uitkomen, starten de zonnepanelen met het opwekken van groene zonnestroom. De pauzeknop is vast onderdeel van het SolarEdge ONE energiemanagementsysteem, dat gecombineerd wordt met een app voor haar gebruikers.

Ben jij voornemens te investeren in dit systeem? Je kunt de pauzefunctie straks direct inschakelen vanuit de app. Op deze manier kost een dynamisch energiecontract je niet langer onnodig veel en wordt veel onzekerheid rond de maandlasten weggenomen. De verwachting is dat SolarEdge ONE begin 2024 op de markt komt.

SolarEdge ONE biedt meer dan een pauzeknop alleen

Met het SolarEdge ONE energiemanagementsysteem kan de consument straks meer dan het gebruik van haar zonnepanelen pauzeren. Het systeem maakt dagelijks honderden energiebeslissingen, gebaseerd op een breed aantal voorspellingen.

Deze zijn onder meer gerelateerd aan de verwachte productie aan zonnestroom, verbruikspatronen van het huishouden en de actuele energietarieven. Op basis van deze voorspellingen kan een huishouden proberen het verbruik van energie te maximaliseren op het moment dat de opbrengst het hoogst is.

Dat laatste vergt een verandering in het gedrag van mensen. Zet de vaatwasser en wasmachine niet in de nacht aan, maar juist bewust overdag.

Vraag naar thuisbatterijen zal mogelijk groeien

Met deze pauzeknop speelt SolarEdge slim in op de ontstane situatie, waarbij huishoudens met zo’n dynamisch energiecontract benadeeld worden bij een hoge opbrengst aan groene zonnestroom.

De piek in de opwekking van zonnestroom valt vaak op een ander moment op de dag, dan de piek in het verbruik. Waar je overdag veel opwekt, zal je op dat moment weinig verbruiken. Je verbruikt zeker in de zomermaanden voornamelijk later op de middag en in de avond stroom.

Een goed alternatief voor het gebruik van de pauzeknop van het SolarEdge ONE energiemanagementsysteem is de investering in een thuisbatterij. Niet alleen om te voorkomen dat je betaalt voor het terugleveren van groene stroom, maar ook direct vooruitlopend op de mogelijke aanpassing van de salderingsregeling.

Salderen van groene stroom vanaf 2031 mogelijk geen optie meer

Eerder in 2023 werd een aanpassing van deze regeling al goedgekeurd door de Tweede Kamer. De verwachting is dat ook de Eerste Kamer in de loop van 2024 in zal stemmen met het voorstel. Concreet betekent het dat het voor huishoudens vanaf 2031 niet meer mogelijk zal zijn om groene stroom te salderen.

Het moet een einde maken aan de grote financiële voordelen die huishoudens met zonnepanelen hebben ten opzichte van huishoudens zonder de zonnecollectoren op het dak. In de komende jaren, vanaf 2025, zal de salderingsregeling stapsgewijs worden afgebouwd tot aan 2031.

Door de energie thuis initieel op een thuisbatterij op te slaan op mooie zomerdagen, kun je de energie op een later moment alsnog gebruiken. De verwachting is dat de capaciteit van deze batterijen in de komende jaren toe zal nemen. Daarbij zijn veel van deze systemen modulair opgebouwd.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw zonnepanelen installatie aan.