Wat doet een warmtepomp?

Inhoudsopgave

Kies voor het gebruik van een volledig elektrische warmtepomp om je woning zonder aardgas te kunnen verwarmen. De investering in een warmtepomp maakt een huis duurzamer en verlaagt je energiekosten fors. Naast de volledig elektrische modellen kan ook een hybride warmtepomp een optie zijn.

De warmtepomp wordt in dit geval naast een bestaande of nieuwe cv-ketel geplaatst. Zeker in woningen met een minder goede isolatie biedt een hybride warmtepomp de uitkomst. Wat doet een warmtepomp? Op welke manier draagt een warmtepomp bij aan het verduurzamen van een woning? In dit artikel lees je er meer over.

Volledig elektrische warmtepomp vervangt de cv-ketel

Wat doet een warmtepomp
Uitleg werking van een warmtepomp

Wanneer je voor een volledig elektrische warmtepomp kiest, vervangt deze de bestaande cv-ketel in huis. Dit betekent dat een warmtepomp niet alleen zorgt voor het verwarmen van de ruimtes, maar ook voor de aanvoer van warm tapwater naar de keuken en badkamer.

De volledig elektrische warmtepomp maakt gebruik van de warmte uit de lucht of bodem en vult dit waar nodig aan met elektriciteit. Er wordt op deze manier veel minder energie verbruikt, dan wanneer je voor een cv-ketel kiest.

De precieze werking van een warmtepomp is afhankelijk van het model dat je kiest. Men maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen een bodem-water warmtepomp, een lucht-water warmtepomp en een lucht-lucht warmtepomp.

Dit doet een hybride warmtepomp

Niet alle woningen zijn geschikt voor het gebruik van een volledig elektrische warmtepomp. Zo geldt voor oudere woningen dat de isolatiewaarde vaak te laag is om de ruimtes in huis te kunnen verwarmen met uitsluitend een elektrische warmtepomp.

Het apparaat is hier niet krachtig genoeg voor. Een hybride warmtepomp naast een bestaande cv-ketel vormt de oplossing. Het grootste deel van het jaar wordt de woning verwarmd door de elektrische warmtepomp. Op dagen dat het buiten erg koud is, neemt de cv-ketel het van de warmtepomp over. Zo is de woning altijd aangenaam warm en bespaar je toch op de energiekosten!

Werking van een warmtepomp

Wat doet een warmtepomp, nadat deze in huis geplaatst is? Je kunt een warmtepomp qua werking enigszins vergelijken met een koelkast. Waar de koelkast de warme lucht uit de koelkast verzamelt en afgeeft aan de buitenlucht, doet een warmtepomp precies het tegenovergestelde.

Het apparaat haalt warmte op uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem zelf. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om de ruimtes in huis te verwarmen. De warmte uit de buitenlucht of bodem zal veelal onvoldoende zijn om te zorgen voor een aangename temperatuur. Een warmtepomp verhoogt de temperatuur tot een aangenaam niveau door elektriciteit te verbruiken.

Het is een hele duurzame manier van het verwarmen van woningen. Een warmtepomp heeft aan een kilowattuur aan elektrische stroom voldoende om zo’n drie tot vijf kilowattuur aan warmte te kunnen creëren. Vergelijk het eens met het rendement van een cv-ketel: een cv-ketel levert van een kilowattuur aan warmte per kilowattuur aan stroom.

Koelen met een warmtepomp

Een warmtepomp wordt niet alleen gebruikt voor het verwarmen van woningen. Je kunt een warmtepomp ook gebruiken om ruimtes in de zomermaanden iets te koelen. Vaak is het effect van een warmtepomp hierbij minder groot dan bij het gebruik van een volwaardige airconditioning.

Een warmtepomp laat koud water door de leidingen van de vloerverwarming stromen om de temperatuur in ruimtes te laten dalen. Het water dat in de leidingen stroomt zal normaliter niet kouder zijn dan 18 graden Celsius.

Warmtepomp aanschaffen met subsidie

Bij de investering in een warmtepomp kom je in aanmerking voor subsidie: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dit maakt de aankoop van het apparaat voordeliger. Je kunt subsidie aanvragen voor warmtepompen die warmte uit de lucht, bodem of grondwater halen. Het geldt zowel voor de volledig elektrische modellen, als voor een hybride warmtepomp.

Houd er rekening mee dat een warmtepomp aan bepaalde eisen moet voldoen, wanneer je aanspraak wilt maken op de subsidieregeling. Zo moet deze gebruikt worden om de woning te verwarmen en moet deze op de meldcodelijst van de Rijksoverheid staan. Op deze lijst vind je terug welk subsidiebedrag je voor jouw warmtepomp krijgt. Ook moet je een erkende installateur inschakelen om de warmtepomp te monteren; dit mag je niet zelf niet doen.

Gemiddeld genomen wordt circa dertig procent van de kosten van een warmtepomp (inclusief installatie) vergoed door de subsidieregeling.

Voordelig investeren met een Energiebespaarlening

Naast de subsidieregeling ISDE kun je een Energiebespaarlening afsluiten. Met deze lening financier je het resterende deel van de kosten bij de aanschaf en installatie van een warmtepomp in huis, nadat de subsidie hiervan afgetrokken is. Op de website van het Nationaal Warmtefonds vind je de exacte voorwaarden voor het afsluiten van deze lening.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.