Waarom verticale zonnepanelen juist nu in 2024 interessant zijn

Inhoudsopgave

Verticale zonnepanelen worden steeds interessanter – zeker in de ‘donkere’ maanden! Ben je benieuwd wat de voordelen en het nut van verticaal geplaatste PV-panelen zijn? Lees dan zeker verder. In dit artikel vertel ik je namelijk meer over waarom verticale zonnepanelen juist nu in 2024 een slim idee zijn. En dit in de toekomst alleen maar interessanter gaat worden.

Netcapaciteit Nederland

We hebben het in Nederland al lang over de netcapaciteit die het niet meer aan kan door de druk op het stroom net. Eén van de redenen hiervoor is dat zonnepanelen in de lente en zomer meer opwekken dan in de winter.

Dit komt omdat we de zonnepanelen vaak schuin neerleggen tussen de 10 en 45 graden (10 bij plat dak en schuin vaak rond de 45 graden). Dit zorgt voor een hoge piek in vooral de zomer gedurende de middag. Maar juist minder opwek in de winter, ochtend en avond.

Verticale zonnepanelen ontlasten netcapaciteit

Waarom verticale zonnepanelen interessant
Uitleg over het nut van verticale zonnepanelen in 2024

Hier is een oplossing voor en die wordt steeds interessanter, namelijk zonnepanelen verticaal plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je een minder hoge piek hebt in de zomer in je opwek en juist in de winter meer opwekt per paneel in vergelijking met een plat of schuin dak.

Het nadeel is dat de panelen – die dus verticaal (90 graden) geplaatst worden – in totaal minder kWh aan opwek hebben. Maar is het totaal aan kWh opwek nog wel zo’n goeie maatstaaf? Het is nu nog zo dat we salderen en het voor jou als particulier of klein bedrijf niet uitmaakt wanneer je opwekt (met een vast of variabel contract). Dit zal echter in de toekomst veranderen.

Je ziet dit al met een dynamisch energiecontract, waarbij die beste zonuren in juni al regelmatig laag tot negatief zijn. Dit omdat iedereen dan opwekt. Maar wat nou als jouw verticale panelen dan juist niet enorm veel opwekken, maar juist in herfst/winter meer opwekken wanneer de stroom juist een hoge prijs heeft? Dit zorgt ervoor dat de waarde van jouw kWh hoger zal zijn dan die van de buurman die ze op zijn platte dak heeft geplaatst.

Verticale zonnepanelen in 2024 en daarna

Dit verschil zal naar verwachting ook alleen maar hoger worden. Zo is de vraag naar stroom steeds hoger door warmtepompen en bijvoorbeeld laadpalen. Juist die warmtepomp zal zijn stroomvraag vooral in de herfst en winter hebben en die elektrische auto moet ook gewoon opgeladen worden, ondanks dat het niet juni is en er dus niet overvloed aan zonnestroom is.

Zo’n verticaal systeem is vooral interessant bij een zuid, zuidoost of zuidwest dak. Omdat dan mooi de zon – wanneer deze laag staat in de herfst en winter – goed kan schijnen op de verticale zonnepanelen.

Met verticale zonnepanelen in 2024 (en de jaren daarna) zal je in de toekomst je portemonnee steeds beter vullen en help je ook nog is mee de stroom opwek te verdelen over het jaar. Daarmee help je weer het klimaat én voorkom je dat er meer geld in het stroomnet geïnvesteerd moet worden.

Onze zonnepanelen specialisten denken graag met jou mee over het realiseren van een verticaal zonnestroomsysteem.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw zonnepanelen installatie aan.