Verticale zonnepanelen: Uitleg, tips en voordelen

Inhoudsopgave

In het merendeel van de gevallen is het zo dat er in de praktijk gebruik wordt gemaakt van horizontale zonnepanelen die op het dak van een woning worden geplaatst. Dit gezegd hebbende bestaat er tegenwoordig ook zoiets als verticale zonnepanelen.

Voor deze exemplaren geldt dat ze niet op het dak, maar wel tegen de gevel aan worden geplaatst. In bepaalde gevallen kan dit een interessant alternatief blijken te zijn voor een traditionele zonnepaneleninstallatie.

Ben jij ook geïnteresseerd in verticale zonnepanelen en wil je daar graag meer over te weten komen? Dan is het zeker de moeite waard om de informatie door te nemen die je hieronder aantreft.

Wat zijn verticale zonnepanelen?

Verticaal geplaatste zonnepanelen
Zonnepanelen die verticaal geplaatst zijn

Een andere benaming voor verticale zonnepanelen is een zogenaamde ‘zonnegevel’. Het gaat hierbij eigenlijk om niets meer of minder dan een gevel die is voorzien van zonnepanelen. Dergelijke zonnepanelen worden dan met behulp van een zogenaamde stellage tegen de muur geplaatst.

Vervolgens wordt de installatie uiteraard aangesloten op de meterkast welke zich in de woning bevindt. Voor gevels welke op het zuiden zijn gericht geldt dat dit een uitstekende keuze kan zijn.

Verticale zonnepanelen zijn in de praktijk doorgaans poly zonnepanelen of dunne film (of zogenaamde Amorf) zonnepanelen. Dat is niet onbelangrijk om te weten omdat ze in verschillende kleuren geleverd kunnen worden en eigenlijk altijd over een mooie uitstraling beschikken.

Tip: Wist je dat ons installatiebedrijf gespecialiseerd is in het plaatsen van verticale poly zonnepanelen? Neem bij interesse contact met ons op.

Wat moet je weten over de opbrengst en de kosten?

De opbrengst en de kosten van verticale zonnepanelen is onder andere afhankelijk van het type paneel wat gekozen wordt. Onderstaand vertellen wij je meer over verticale poly zonnepanelen en verticale dunnefilm / Amorf panelen.

Opbrengst verticale poly zonnepanelen

Als je kiest voor verticale poly zonnepanelen, dan zijn de opbrengsten hoger dan bijvoorbeeld dunnefilm en Amorf panelen. Poly zonnepanelen zijn er namelijk in de gangbare opbrengsten per paneel, waarbij de meeste zullen vallen in de range van 400 Wp tot en met 450 Wp.

Stel dat je verticale poly zonnepanelen laat plaatsen die elk 430 Wp zijn. Dan levert elk paneel op jaarbasis ongeveer 430 x 0,85 = 365,5 Wp op. Vervolgens vermenigvuldig je dit met de actuele energieprijs, en je weet hoeveel elk paneel aan zonnestroom per jaar opwekt.

Ben je benieuwd hoeveel dit type jou kan besparen? Onze zonnestroom experts denken graag vrijblijvend met jou mee. Wij plaatsen immers poly zonnepanelen, zo ook verticaal.

Opbrengst verticale dunnefilm / Amorf zonnepanelen

Wanneer verticale zonnepanelen dunnefilm zonnepanelen zijn, dien je er rekening mee te houden dat ze minder rendement weten te realiseren in vergelijking met standaard poly zonnepanelen. Voor Amorf zonnepanelen geldt dat ze gemiddeld een vermogen kunnen realiseren van 170 Wp.

Dit betekent dat je met behulp van een dergelijk paneel op jaarbasis 170 x 0,85 = 144,5 kWh aan vermogen kan opwekken. Omdat de energieprijzen stevig fluctueren gaan we op deze pagina geen concrete prijzen vermelden.

Echter is het eenvoudig om deze berekening zelf uit te voeren. Het enige wat je hiervoor moet doen is immers de 144,5 vermenigvuldigen met de actuele energieprijs.

Hoe ziet de terugverdientijd eruit bij verticale zonnepanelen?

De voorkeur van de meeste mensen blijft ook vandaag de dag nog steeds uitgaan naar horizontale zonnepanelen welke op het dak worden geplaatst. Voor een dergelijke installatie geldt dat ze er bekend om staat over een gemiddelde terugverdientijd te beschikken van zo’n 5 à 6 jaar. Voor verticale zonnepanelen geldt dat de terugverdientijd iets langer bedraagt, namelijk 8 jaar.

Hou er bovendien rekening mee dat er aan of op de gevel van een woning doorgaans geen grote installatie kan worden bevestigd. Voor een gemiddeld dunnefilm zonnepaneel geldt dat ze over een oppervlakte beschikt van 1,5 vierkante meter.

Omwille van het feit dat er in een gevel doorgaans ook één of meerdere deuren en vensters zijn terug te vinden is het zo dat niet het volledige oppervlak kan worden benut. Op een gemiddelde gevel in Nederland kan je dan ook maximaal 20 zonnepanelen kwijt. Dit zou in principe wel voldoende moeten zijn om een tweepersoons huishouden mee van alle vereiste energie te kunnen voorzien.

Heb je een gevel op het zuiden waar geen ramen of deuren in terug te vinden zijn? Dan is dat uiteraard nog (veel) beter!

Alle voordelen van verticale zonnepanelen op een rijtje

De keuze voor de toepassing van verticale zonnepanelen is er één die in de praktijk vrij vaak wordt gemaakt. Dat is vooral te wijten aan de interessante voordelen die eraan verbonden zijn. De voordelen waar je op kan rekenen zijn de volgende:

  • De terugverdientijd van 8 jaar is nog steeds erg aantrekkelijk
  • Zowel toe te passen bij een nieuwbouw als bij gevelrenovatie
  • Bij een plaatsing op het zuiden is een aanzienlijk rendement gegarandeerd
  • Amorf zonnepanelen zijn leverbaar in verschillende kleuren en vallen niet echt op
  • In vergelijking met standaard zonnepanelen zijn Amorf exemplaren voordeliger

Is het voor jou niet mogelijk om (voldoende) horizontale zonnepanelen op het dak van je woning te plaatsen? Dan kan het voorzien van verticale zonnepanelen aan je gevel zeker een interessant alternatief zijn. Op deze manier kan je alsnog de gewenste hoeveelheid groene stroom opwekken.

Hou zeker ook rekening met de mogelijke nadelen

Helaas zijn er aan de keuze voor verticale zonnepanelen niet alleen maar voordelen verbonden. Er zijn dan ook enkele niet onbelangrijke nadelen waar je eveneens aandachtig voor zal willen zijn. Wat deze nadelen betreft kan je meer bepaald denken aan de volgende:

  • Met een zonnepaneleninstallatie op het dak kan je (veel) meer besparen
  • Voor particulieren zijn verticale zonnepanelen net wat minder gangbaar
  • Voor het plaatsen van zonnepanelen tegen de gevel kan een vergunning zijn vereist

In het bijzonder dit laatste is een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Controleer altijd eerst bij je gemeente wat de geldende voorwaarden zijn voordat je verticale zonnepanelen laat plaatsen. Op deze manier voorkom je mogelijks vervelende verrassingen.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.