Zo werken monokristallijne zonnepanelen

Inhoudsopgave

Bij een wandeling door de wijk zal opvallen dat sommige daken bekleed zijn met blauwe zonnepanelen, terwijl andere zonnecollectoren een zwarte kleur hebben. Het verschil in kleur valt te verklaren door te kijken naar de wijze waarop de zonnepanelen geproduceerd worden.

Hierbij maakt men onderscheid tussen monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen, waarbij die laatste zonnecollectoren ook wel multikristallijne zonnepanelen genoemd worden. Hoe werken deze monokristallijne zonnepanelen? Welke voordelen bieden ze je ten opzichte van de polykristallijn geproduceerde zonnecollectoren?

De monokristallijne zonnepanelen herken je aan hun zwarte kleur. Op deze pagina lees je er alles over.

Beschrijving van monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen
Beschrijving monokristallijne zonnepanelen

Hoewel zojuist genoemd werd dat monokristallijne zonnepanelen veelal een zwarte kleur hebben, tref je ze ook met een donkerblauwe kleur. Het verschil in kleur valt in dit geval te verklaren door te kijken naar de anti-reflecterende laag die gebruikt is bij de productie van de panelen.

Daar veel Nederlandse daken een zwarte kleur hebben, zijn de zwarte monokristallijne zonnepanelen vaak esthetisch gezien de mooiste optie. De blauwe kleur van de polykristallijne zonnecollectoren steekt te veel af bij de kleur van het gemiddelde Nederlandse dak. Daarbij zorgt de samenstelling van die laatste categorie zonnepanelen doorgaans voor meer reflectie.

Het verschil in kleur zit overigens niet alleen in het paneel zelf; ook het frame kan van kleur verschillen. Zo wordt het frame van monokristallijne zonnecollectoren vaak zwart geverfd, om deze aan te laten sluiten bij de kleur van het paneel. Het frame van polykristallijne panelen heeft vaak een aluminiumkleur.

Deze monokristallijne zonnecollectoren kenmerken zich door hun zonnecellen, die ieder afgeronde hoeken hebben. Als gevolg hiervan ontstaan er witte lijnen tussen deze cellen. In sommige gevallen worden deze witte lijnen zwart geverfd. Esthetisch oogt dat mooier, maar praktisch is het niet. Het maakt dat de zonnecollectoren onnodig warm worden, wat een negatief effect heeft op de opbrengst hiervan.

Monokristallijne zonnecollectoren in diverse maten

Bij de investering in monokristallijne zonnepanelen heb je de keuze uit verschillende formaten. Het is afhankelijk van onder meer de afmetingen van het dak, welke keuze hierin het meest verstandig is. Een adviseur kan je daar voorafgaand aan de investering in zonnecollectoren meer over vertellen.

Wist je dat de grootste modellen monokristallijne zonnepanelen een opbrengst hebben van 500 Wattpiek (Wp)? Deze zonnecollectoren worden opgebouwd met een groter aantal zonnecellen. Een gemiddeld paneel heeft 60 van deze cellen, terwijl een model met een vermogen van 500 Wp er al snel 72 heeft.

Voor monokristallijne zonnepanelen betaal je meer

Over het algemeen zijn de monokristallijne zonnecollectoren duurder dan de polykristallijn geproduceerde panelen. Het verschil is echter beperkt: vaak maximaal enkele tientallen euro’s per zonnepaneel.

Het verschil in opgewekt vermogen is minimaal, wanneer je de monokristallijne en polykristallijne zonnecollectoren met elkaar verschilt. Wel geldt dat het theoretische vermogen van de eerste categorie iets hoger ligt. Gemiddeld leveren de zonnepanelen van een normaal formaat tussen de 300 en 330 Wp op.

Er zijn ook monokristallijne zonnepanelen met een vermogen van 380 Wp. Het nadeel van deze panelen is dat ze aanmerkelijk duurder zijn dan de panelen met een vermogen tussen de 300 en 330 Wp. Ze worden vaak uitsluitend aangeraden wanneer de ruimte op een dak beperkt is.

Monokristallijne zonnepanelen gaan iets langer mee

Niet alleen ligt het theoretisch vermogen van een monokristallijne zonnepaneel hoger dan dat van een polykristallijn geproduceerd model. Ook gaat de eerste categorie panelen over het algemeen iets langer mee.

Dat zou voornamelijk komen doordat de monokristallijne zonnepanelen beter bestand zijn tegen warmte. Uitzondering hierop zijn de panelen die volledig zwart zijn, zoals eerder genoemd werd. Het verschil is echter zeer beperkt; er is nog geen duidelijk bewijs dat de monokristallijne zonnecollectoren inderdaad een fors langere levensduur hebben.

Veel producenten garanderen in algemene zin een levensduur van 25 jaar bij de verkoop van zonnepanelen. In de praktijk blijkt dat de levensduur hiervan vaak al snel oploopt tot zo’n 35 à 40 jaar, ongeacht het type paneel dat je gebruikt.

Advies over aantal monokristallijne zonnepanelen

Overweeg je de investering in monokristallijne zonnepanelen? Laat een adviseur berekenen hoeveel van deze zonnecollectoren nodig zijn om je huidige energieverbruik te kunnen compenseren. Vrijwel altijd geldt dat het theoretisch vermogen van zonnepanelen niet gehaald wordt.

De daadwerkelijke opbrengst is bijvoorbeeld afhankelijk van bebouwing rond de eigen woning, hoge bomen in de directe omgeving van het dak, enzovoorts. Houd er daarbij rekening mee dat het rendement van de zonnepanelen in de loop der tijd afneemt.

Een adviseur kan een precieze berekening voor je maken en meer vertellen over de verschillen tussen polykristallijne- en monokristallijne zonnepanelen.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.