Nu de Nederlandse zomers steeds warmer zijn, groeit het aantal huishoudens dat de investering in een airco overweegt. Een vraag die hierbij al snel opspeelt: hoeveel stroom verbruikt een airco? Van airco’s is in algemene zin bekend dat zij relatief veel energie nodig hebben voor het koelen van ruimtes. Daarbij heb je aan een losse airco vaak niet voldoende. De meeste systemen vergen een binnenunit per kamer.
Het is fijn zo’n koele temperatuur in de woon- of slaapkamer, maar je wilt voorkomen dat het zweet je alsnog uitbreekt bij het zien van de energierekening. Dit artikel vertelt je meer over het stroomverbruik van de airconditioning in huis.
Verschillende factoren bepalen stroomverbruik van een airco
Er zijn verschillende factoren bepalend voor de hoeveelheid stroom die een airco verbruikt. Op de vraag hoeveel stroom een airco verbruikt is om die reden geen eenduidig antwoord te geven.
Neem bijvoorbeeld de isolatiewaarde van een woning. Een hoge isolatiewaarde maakt dat er relatief weinig warme lucht van buiten naar binnen zal stromen. Het gedurende de dag eenmalig koelen van een kamer zal voldoende zijn om verzekerd te zijn van een aangenaam binnenklimaat.
Bevat jouw woning relatief veel kieren en tochtgaten? In dat geval zal het een airco meer energie kosten om de kamers koel te houden.
🌫️⚡ Airco nodig? Vraag hier vrijblijvend jouw airco offerte aan
Moderne warmtepomp helpt woning koeler te houden
Een ander aspect om rekening mee te houden is de bron van verwarming in huis. Heb je een moderne warmtepomp? De meeste systemen bieden tegenwoordig mogelijkheden om je woning in de zomermaanden iets te koelen. Je kunt de verkoelende werking van een warmtepomp echter niet vergelijken met die van een airco.
Wel kunnen ze elkaar aanvullen! Bij een warmtepomp stroomt er koud water door de leidingen van de vloerverwarming. De temperatuur van het water ligt echter nooit onder de 18 graden Celsius. Het verklaart waarom de werking van de warmtepomp bij het koelen van ruimtes beperkt is. Doordat de temperatuur in huis wel iets lager ligt, zal de airco minder stroom verbruiken om te zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.
Daarnaast kunnen moderne airco’s ook verwarmen, bijvoorbeeld in de winter.
Keuze uit verschillende modellen airco’s
Niet onbelangrijk is het model airco dat je aanschaft. Het verbruik van een vaste single split airco ligt bijvoorbeeld aanzienlijk lager dan dat van een mobiele airco. Andersom biedt een mobiele airco het voordeel dat je niet hoeft te laten monteren.
De investering vooraf ligt hierdoor lager. Ook profiteer je van de mogelijkheid om de mobiele airco overdag in je kantoor te gebruiken en ’s avonds in de slaapkamer. Veel mobiele airco’s beschikken over zwenkwielen, wat het verplaatsen ervan heel eenvoudig maakt. Het meest verbruikt een vaste multi split airco.
🌫️⚡ Airco nodig? Vraag hier vrijblijvend jouw airco offerte aan
Indicatie van stroomverbruik airconditioning in huis
Gemiddeld genomen zal een airco drie tot zes kilowatt per uur verbruiken bij het koelen van ruimtes. De voorgaande factoren bepalen hoeveel uur een airco nodig heeft om de temperatuur in huis aangenaam te maken. Eenmaal op temperatuur kost het de airco gemiddeld 0,8 tot 1,0 kilowatt per uur om deze temperatuur aan te houden. Dit betekent dat je per dag tussen de zeven en veertien kilowattuur verbruikt. Er is hierbij uitgegaan van een vaste single split airco.
Wil je weten hoeveel stroom een mobiele airco gebruikt? Het verbruik hiervan ligt zo’n 30 tot 35 procent hoger. Het kost een mobiele airco gemiddeld al snel zes tot acht kilowatt per uur om een ruimte op temperatuur te krijgen. Vervolgens heeft het apparaat nog zo’n 1,0 tot 1,2 kW per uur nodig om deze temperatuur aan te houden.
Stroomverbruik airco op jaarbasis
Als je met bovenstaande data berekent wat een airco op jaarbasis aan stroom verbruikt, dan kom je bij een vaste single split airco uit op ongeveer 300 tot 350 kilowattuur. Hierbij is uitgegaan van een jaar met zo’n vijftig zomerse dagen en een airco die alleen overdag gebruikt wordt. Neem je een mobiele airco? In dat geval vergt het koelen van je woning zo’n 400 tot 450 kilowattuur per jaar.
🌫️⚡ Airco nodig? Vraag hier vrijblijvend jouw airco offerte aan
Combineer een airco met zonnepanelen
Interessant is de combinatie van een airco voor een comfortabel binnenklimaat met zonnepanelen op het dak. In de zomermaanden, wanneer de airco de meeste energie verbruikt, is de opbrengst van deze zonnepanelen het hoogst.
Op deze manier hoef je relatief weinig stroom af te nemen van het elektriciteitsnet. Daar komt bij dat je in deze periode zelf relatief weinig stroom verbruikt. De natte was hang je bijvoorbeeld buiten op, in plaats van dat je dit in de droger stopt. Evenals dat je cv-ketel of warmtepomp nauwelijks energie verbruikt in deze maanden.