Zonnepanelen in serie op parallel monteren?

Inhoudsopgave

Een investering in zonnepanelen vergt dat je verschillende keuzes maakt. Niet alleen kun je kiezen uit verschillende soorten zonnecollectoren (mono- en polykristallijn, glas-glas, etc.), tussen modellen met een wisselend vermogen, enzovoorts.

Kijk ook naar het verschil tussen zonnepanelen in serie of parallel monteren op het dak. Wat is het verschil tussen beide opties? Welke voordelen biedt zonnepanelen in serie of juist parallel schakelen? In dit artikel lees je hier meer over.

Factoren die invloed hebben op rendement zonnepanelen

Zonnepanelen serie of parallel
Zonnepanelen serie of parallel schakelen

Voordat we verder inzoomen op het verschil tussen zonnepanelen in serie en parallel schakelen, is het goed om te kijken welke factoren het rendement hiervan bepalen.

Niet alleen het vermogen van de zonnepanelen zelf speelt hierin een rol. Denk bijvoorbeeld ook aan de mate van schaduwvorming op het dak. Ligt een deel van de zonnepanelen een groot deel van de dag in de schaduw? Woon je vrij en is de kans op een groeiende schaduwvorming de komende jaren beperkt?

Een ander aspect is de wijze waarop je de zonnecollectoren over het dak verdeelt. Monteer je deze gezamenlijk aan een kant van het dak, of verdeel je ze over de verschillende zijden?

Heb je wellicht een groot plat dak, waarop je de zonnecollectoren plaatst? Naast de impact die dergelijke factoren hebben op de opbrengst van een zonne-energiesysteem, zijn ze ook bepalend voor de keuze tussen zonnepanelen in serie of parallel schakelen.

Verschil tussen zonnepanelen in serie en parallel schakelen

Zonnepanelen in serie schakelen betekent dat de verschillende onderdelen van de stroomkring achter elkaar worden aangesloten. De stroom loopt steeds van het ene naar het andere onderdeel. Dit maakt dat de stroom overal in de stroomkring gelijk is. Loopt er geen stroom vanuit een van de onderdelen? In dat geval geldt dat ook voor de andere componenten uit de stroomkring.

Bij zonnepanelen parallel schakelen worden de componenten uit de stroomkring individueel op dezelfde spanningsbron aangesloten. Dit betekent concreet dat iedere component los van de andere componenten stroom kan trekken en doorgeven. Loopt er geen stroom vanuit een van deze componenten? Dan heeft dat geen invloed op de stroom die door andere componenten loopt.

Keuze afhankelijk van het gebruikte type omvormer

De keuze tussen het in serie of parallel schakelen van zonnepanelen bepaalt het type omvormer dat je gebruikt. Bij in serie geschakelde zonnepanelen gebruik je normaliter een string omvormer. Ga je voor het parallel schakelen van de zonnecollectoren?

In dat geval is dit mogelijk met een micro-omvormer. Een derde mogelijkheid is de combinatie van een centrale string omvormer met zogenaamde optimizers. Je creëert hiermee een parallel geschakeld zonne-energiesysteem. Hieronder lichten we de verschillende opties nader toe.

Toepassingen van beide mogelijkheden

Het in serie schakelen van zonnepanelen raden we aan bij zonnepanelen die men op platte daken monteert. De zonnepanelen staan in dit geval dicht bij elkaar; ze zijn niet verdeeld over verschillende dakvlakken. Een ander aspect dat meespeelt bij de keuze voor in serie geschakelde zonnepanelen is de mate van schaduwvorming. Een string omvormer gebruiken is interessant bij daken met weinig schaduw.

Heb je juist met veel schaduwvorming te maken? In dat geval zijn de micro-omvormers, het parallel schakelen van zonnepanelen, interessant. Zou je de zonnepanelen in serie schakelen, dan heeft de schaduwvorming op een deel van de panelen invloed op de opbrengst van zonnecollectoren die nog wel in de zon liggen. Dit wil je voorkomen!

Ook bij het gebruik van zonnepanelen op verschillende vlakken van het dak zijn de micro-omvormers de beste keuze. Houd er rekening mee dat de micro-omvormers in de aanschaf duurder zijn dan een string omvormer.

Andersom profiteer je van het voordeel dat een string omvormer vaak eerder vervangen moet worden. Over de volledige looptijd van het zonne-energiesysteem zal je hierdoor niet of nauwelijks duurder uit zijn met micro-omvormers.

String omvormer combineren met optimizers

Een derde optie die al werd aangehaald, is het gebruik van een string omvormer in combinatie met optimizers. Men monteert de optimizers, net als micro-omvormers, direct achter het individuele zonnepaneel. Dit maakt om ieder paneel zijn eigen informatie door te laten geven aan de centrale string omvormer in huis. Op deze manier heb je minder last van schaduwvorming. Schaduwvorming op het ene paneel beïnvloedt het rendement van andere panelen op het dak niet.

Let op: een systeem met een combinatie van een string omvormer en losse optimizers is lastig uit te breiden. De capaciteit van de centrale string omvormer is namelijk gebaseerd op het vermogen van de initiële zonnepanelen op het dak. Het uitbreiden van een zonne-energiesysteem met micro-omvormers is eenvoudiger.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.