Onder- en overdimensionering van een omvormer

Inhoudsopgave

Bij de investering in een zonne-energiesysteem wordt het vermogen van de omvormer aangepast op het totale vermogen van de zonnepanelen op het dak. Blijkt het vermogen van de string omvormer bij het beoordelen van de offerte lager te zijn dan dat van de zonnepanelen? Het is geen reden om je zorgen te maken; het sluit aan op de onder- en overdimensionering van een omvormer. Hoe dat precies werkt lees je in dit artikel.

Vaststellen van het bereik van een omvormer

Onder- en overdimensionering zonnepanelen omvormer
Uitleg onder- en overdimensionering van de omvormer

Onder het dimensioneren van een omvormer verstaat men feitelijk het vaststellen van het bereik van het vermogen hiervan. Er zijn, zoals je wellicht al vermoedde, twee vormen van het dimensioneren van het vermogen: onder- en overdimensioneren. Van onderdimensionering is sprake bij een zonne-energiesysteem waarin het vermogen van de omvormer groter is dan dat van de zonnepanelen tezamen. In het geval van overdimensionering is het vermogen van de omvormer juist kleiner.

Het kan een bewuste keuze zijn om voor de onder- en overdimensionering van een omvormer te kiezen. Overdimensionering is bijvoorbeeld interessant, wanneer je door het jaar heen zoveel mogelijk groene zonnestroom op wilt wekken. Van onderdimensionering wordt gebruik gemaakt om een zo groot mogelijk deel van de momenteel opgewekte zonne-energie om te kunnen zetten in bruikbare stroom voor de elektrische apparaten in huis.

Rekenvoorbeelden van de onder- en overdimensionering van de omvormer

Om te verduidelijken wat onderdimensionering en overdimensionering van omvormers inhoudt, vind je hieronder twee rekenvoorbeelden. Daarbij staan we stil bij onderdimensionering met een omvormer van het merk Growatt, en overdimensionering met een omvormer van het merk SolarEdge.

Rekenvoorbeeld onderdimensionering met Growatt omvormer

Stel dat een zonnestroomsysteem bestaat uit tien Jinko Solar 435 Wp full black panelen. Dit houdt in dat het systeem een vermogen van maximaal 4.350 Wp levert. Wanneer je qua vermogen van de Growatt omvormer hieronder gaat zitten, dan is er sprake van onderdimensionering. Bijvoorbeeld wanneer er gekozen wordt voor de Growatt 3600TL_XH. Deze hybride Growatt omvormer levert namelijk een maximaal vermogen van 3.600 Wp.

Rekenvoorbeeld overdimensionering met SolarEdge omvormer

Neem een zonne-energiesysteem met acht zonnepanelen van JA Solar, van ieder circa 435 Wp. Dit betekent concreet dat het systeem een vermogen levert van maximaal 3.480 Wp. Je kunt het systeem combineren met een SolarEdge omvormer van 4.000 Wp. Er is dan sprake van overdimensionering, omdat de omvormer meer vermogen kan leveren dan de zonnepanelen.

Voor- en nadelen van onder- en overdimensionering van een omvormer

Eerder noemden we al dat overdimensionering interessant is, om over het jaar heen meer groene stroom op te kunnen wekken. Dat heeft te maken met het feit, dat een string omvormer met een beperkt vermogen (in Wp) een relatief lage opstartspanning heeft. Het maakt dat dit model omvormer eerder zal beginnen met het opwekken van bruikbare stroom dan een model met een grotere capaciteit.

Andersom biedt een string omvormer met een grote capaciteit, geschikt voor onderdimensionering, het voordeel dat deze op zonnige dagen een maximale hoeveelheid groene stroom om kan zetten. Bij een variant met een piekvermogen onder het totale vermogen van de zonnepanelen tezamen, zal de opbrengst worden afgetopt.

Bij overdimensionering begint het systeem zodoende eerder op de dag met de omzetting van groene stroom. Daar waar de piek bij onderdimensionering hoger is op warme dagen in het voorjaar. Overigens begint een omvormer met een beperkte capaciteit niet alleen eerder met het omzetten van groene stroom; het apparaat blijft ook tot later op de avond werken. De opbrengst zal bij overdimensionering daardoor in veel gevallen hoger zijn dan bij onderdimensionering. Dat is positief voor het rendement van het systeem!

Omvormer met lager piekvermogen goedkoper in aanschaf

Niet alleen het feit dat een string omvormer met een relatief laag vermogen eerder op de dag start en later in de avond eindigt met het omzetten van groene stroom maakt dit model interessant. Ook zijn deze kleinere string omvormers goedkoper in aanschaf. Het kan van invloed zijn op de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem.

Daarbij dient rekening te worden gehouden met het feit dat de piek van de zonnepanelen steeds wat lager komt te liggen. Het rendement hiervan neemt over meerdere jaren bekeken af. Ook dat kan pleiten voor de keuze voor overdimensionering.

Advies bij het samenstellen van een zonne-energiesysteem

Wat de beste keuze is tussen onder- en overdimensionering van een omvormer hangt van verschillende factoren af. Het is sterk aan te raden om je bij de investering in een zonne-energiesysteem te laten adviseren door een specialist.

Deze kan een berekening maken van de kosten en opbrengst van een systeem met een string omvormer voor onder- of juist overdimensionering. Op basis hiervan kun je bepalen welke van beide opties je de laagste terugverdientijd biedt.

Onderzoeken naar onder- en overdimensionering van een omvormer

Recent uitgevoerde onderzoeken wijzen uit dat overdimensionering in Nederland aantrekkelijker is dan onderdimensionering. Het aantal dagen in het jaar dat het zonne-energiesysteem haar piekvermogen haalt is beperkt.

Daar komt bij dat zonnige dagen waarop de temperatuur ver boven de 25 graden Celsius ligt, niet direct een positief effect hoeven te hebben op de gegenereerde opbrengst. Anders dan vaak gedacht wordt door huishoudens.

Zonnepanelen werken het beste bij een temperatuur rond de 20 tot 25 graden Celsius. Met overdimensionering profiteer je van het feit dat je ook op minder zonnige dagen relatief veel groene stroom opwekt.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.