Energietransitie in het Westland (2024)

Inhoudsopgave

Zowel huishoudens als bedrijven in het Westland (gelegen in Zuid-Holland) hebben te maken met de transitie van fossiele energie naar een duurzaam, schoner alternatief. Enerzijds door bijvoorbeeld zelf zonnepanelen te plaatsen, anderzijds door woningen te verwarmen met een elektrische warmtepomp in plaats van een cv-ketel.

Op het gebied van de energietransitie in het Westland gebeurt momenteel veel. Dit nieuwsartikel zet uiteen welke stappen er momenteel al gezet worden en wat het effect daarvan is op het milieu en klimaat. Nationaal en feitelijk Europees is het doel om in 2050 zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame energievoorzieningen. De EU moet op dat moment klimaatneutraal zijn. 

Nieuws verduurzaming in het Westland (2024)

Er zijn verschillende manieren om een bijdrage te leveren aan de energietransitie in het Westland. In de inleiding van dit nieuwsartikel werden daarvan twee voorbeelden genoemd. Je kunt echter ook denken aan de investering in een thuisbatterij.

Met een thuisbatterij draag je niet alleen bij aan de energietransitie in het Westland; het kan je ook een financieel voordeel opleveren. Of denk aan de investering in een laadpaal op eigen terrein. Gebruik je elektrische auto voortaan als een thuisbatterij! Hieronder zoomen we verder in op de verschillende investeringen waarmee je bijdraagt aan de energietransitie.

Zonnepanelen in het Westland

Zonnepanelen Westland nieuwsbericht
Nieuwsupdate zonnepanelen gemeente Westland

Een van de meest populaire vormen van het verduurzamen van woningen, is de investering in zonnepanelen in het Westland. Steeds meer huishoudens beschikken over een zonne-energiesysteem. Het kan hierbij gaan om een set van zonnepanelen met een omvormer voor het omzetten van de spanning naar bruikbare stroom. Alternatief is een zonneboiler, waarbij het zonlicht gebruikt wordt om het water in huis te verwarmen. 

Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de energieproductie uit zonnestroom fors is toegenomen. Cijfers uit 2023 tonen dat de energieproductie in 2022 landelijk met circa 46% steeg ten opzichte van het jaar ervoor. Ook het aantal zonnepanelen in het Westland groeide fors. In 2022 steeg het totale vermogen van de zonnepanelen met maar liefst 28,2 megawatt. Deze stijging valt grotendeels (voor 16,83 MW) toe te schrijven aan huishoudens. Bedrijven zorgden voor een groei van 11,4 MW in het Westland. 

Aantal laadpalen in het Westland neemt toe 

Niet alleen het aantal installaties van zonnepanelen nam fors toe in het Westland. Ook het aantal publieke laadpalen groeit flink. Dat geldt met name voor de steden die binnen het Westland vallen. Op deze kaart is goed te zien waar zich momenteel publieke laadpalen bevinden en waar gewerkt wordt aan de installatie hiervan. De paarse laadpalen staan er al, de roze laadpalen worden momenteel gerealiseerd en de groene laadpalen geven de plekken aan waar deze straks komen. 

In dit overzicht zijn de particuliere laadpalen in het Westland niet meegenomen. Steeds meer huishoudens overwegen de aanschaf van een laadpaal. Zeker bij een volledig elektrische auto met V2H-ondersteuning is het een interessante investering. V2H staat voor Vehicle-to-Home. Dit maakt bidirectioneel laden mogelijk, mits ook de laadpaal dit ondersteunt. Zo kun je de accu van je elektrische auto als een thuisbatterij gebruiken. Er zijn steeds meer auto’s die deze technologie bieden. 

Heb je op je eigen terrein onvoldoende ruimte om de auto te parkeren? Je kunt in dat geval een laadpaal aanvragen op publiek terrein. De gemeente Westland plaatst deze, als er binnen 200 meter van de gewenste locatie geen publieke laadpaal te vinden is. Via de website van de gemeente kun je een aanvraag indienen. 

Warmtepompen

In de regio Westland worden huishoudens gestimuleerd om hun woning te verduurzamen. De Warmtevisie Westland schrijft voor hoe aan het thema duurzaam verwarmen wordt gewerkt. In de komende jaren wordt ingezet op de toepassing van warmtenetten. Zo’n warmtenet maakt het mogelijk om dorpskernen binnen de regio Westland te verwarmen met aardwarmte. Het wordt ook wel stadsverwarming genoemd. 

Woningen die buiten deze dorpskernen liggen zijn minder geschikt voor de aansluiting op een centraal warmtenet. Zij kunnen investeren in een duurzame, volledig elektrische warmtepomp. 

Nieuwbouwwoningen in de regio Westland zijn standaard voorzien van een warmtepomp. Zij hebben geen aansluiting op het gasnet meer. In combinatie met zonnepanelen vormt een warmtepomp een hele duurzame manier van verwarmen. Heb je momenteel een cv-ketel die binnenkort vervangen moet worden? Het kan interessant zijn om naar de ISDE-regeling van de overheid te kijken. Deze Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) maakt de aankoop van een warmtepomp financieel aantrekkelijker. 

Houd er rekening mee dat niet ieder model warmtepomp in aanmerking komt voor deze regeling. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland lees je er meer over. 

Thuisbatterijen 

Thuisbatterij installatie in het Westland
De installatie van een thuisbatterij in het Westland

Eerder in dit nieuwsbericht werd al genoemd dat de investering in een thuisbatterij in het Westland om verschillende redenen interessant is. Met een thuisbatterij draag je bij aan de energietransitie in het Westland. Je hebt de mogelijkheid om de zelf opgewekte groene stroom van de zonnepanelen in huis op te slaan. Je gebruikt de groene stroom vervolgens op het moment dat je zonnepanelen onvoldoende opwekken. 

Daarnaast kun je geld verdienen met thuisbatterijen. Dat geldt voor huishoudens die een thuisbatterij combineren met een dynamisch energiecontract. Je koopt hierbij stroom in op het moment dat de stroomprijs laag of zelfs negatief is. Vervolgens bied je de stroom weer aan het elektriciteitsnet aan, als de prijs stijgt. Bij een dynamisch energiecontract fluctueren de prijzen per uur. Ook profiteren deze huishoudens van de mogelijkheid om een deel van de betaalde btw terug te vragen. 

Overige Westlandse duurzame installatietechnieken 

Naast voorgaande specifieke bijdragen aan de energietransitie in het Westland, doen huishoudens en bedrijven in de regio meer. Denk bijvoorbeeld aan de ondernemers met kassen, die zoeken naar manieren om hun kassen op duurzamer wijze te verwarmen en verlichten.

Huishoudens kiezen daarnaast voor een verbetering van de isolatie in huis. Dat laatste voorkomt niet alleen de uitstroom van warme lucht uit de woning. Ook is een goede isolatie een vereiste voor een volledig elektrische warmtepomp. Binnen woningen met een lage isolatiewaarde zal de warmtepomp niet krachtig genoeg zijn om ruimtes te kunnen verwarmen in de wintermaanden. 

De gemeente Westland biedt inwoners verschillende mogelijkheden om hun manier van leven en woning te verduurzamen. Zo kun je terecht bij energiecoaches. Deze helpen huishoudens op vrijwillige basis met advies over verduurzaming middels isolatie en bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook adviseren zij inwoners van het Westland over subsidies die worden aangeboden voor verduurzamende maatregelen. 

Huishoudens met een koopwoning van voor 1980 kunnen een gratis QuickScan aanvragen bij de gemeente Westland. Zo’n scan levert een uitgebreid adviesrapport op, waarmee je heel doelgericht voor verbeteringen aan de duurzaamheid van de woning kunt zorgen. 

Tevens kunnen installatietechnieken, zoals airco’s in het Westland, bijdragen aan een stukje verduurzaming. Airconditioning kan immers koelen en verwarmen op een duurzamere manier dan traditionele systemen.

Conclusies over energietransitie in het Westland 

De energietransitie in het Westland heeft de afgelopen jaren een flinke impuls gekregen. Er wordt door huishoudens steeds meer gedaan om hun woning te verduurzamen. Zij dragen zo op positieve wijze bij aan het halen van de klimaatdoelen in 2050.

In dit nieuwsartikel werden verschillende opties op een rijtje gezet. Het investeren in zonnepanelen, een laadpaal en bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp zijn er voorbeelden van. De verwachting is dat deze trend zich in de komende jaren door zal zetten. 

Wanneer je zelf een bijdrage wilt leveren aan de energietransitie in het Westland komt Recharged graag bij je langs. Onze specialisten voorzien je vrijblijvend van advies over de wijze waarop een zonne-energiesysteem, een thuisbatterij of bijvoorbeeld laadpaal je kan helpen jouw woning te verduurzamen. Niet alleen interessant om bij te dragen aan de energietransitie. Ook heeft het een positief effect op je woningwaarde en het energieverbruik van jouw huishouden. Laten we samen op weg gaan naar een klimaatneutrale EU in 2050! 

Duurzame installatieoplossing? Vraag een offerte aan

Wij helpen jou verduurzamen

Heb je interesse in een eigen duurzame installatieoplossing? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Start met verduurzamen

Verduurzaam jouw pand met een goed rendement. Wij helpen jou daar graag bij. Bekijk onze installatiediensten en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van installatieoplossingen op het gebied van verduurzaming. Onze specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatietechnieken te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste duurzame installatieoplossingen die het beste op jouw situatie aansluiten. Onze monteurs installeren de gekozen installatietechnieken bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Bekijk onze duurzame installatiediensten.