Een van de factoren die bepalend is voor de opbrengst van zonnepanelen, is de mate van schaduwvorming op het dak. Omliggende panden en bijvoorbeeld bomen in tuinen maken dat het rendement van de zonnecollectoren daalt. Wat doe je, als de buren besluiten een dakkapel te plaatsen? Een dakkapel leidt in veel gevallen tot schaduwvorming op het dak. Wanneer je eerder al zonnepanelen hebt laten leggen, kan dit ertoe leiden dat de opbrengst hiervan fors daalt. In het bijzonder, wanneer je voor zonnepanelen met een string omvormer gekozen hebt. Schaduwvorming op een van de zonnepanelen heeft in dit geval namelijk invloed op het rendement van de overige zonnecollectoren.
Recent werd een kwestie als deze voorgelegd aan de Rechtbank Midden-Nederland. In dit artikel lees je meer over de uitspraak van de rechter. Vaak kan een dakkapel (aan de achterzijde en zijkant van een woning) zonder vergunning worden geplaatst. Is het plaatsen van een dakkapel toegestaan, wanneer dit invloed heeft op het rendement van de zonnepanelen van de buren?
Rechtszaak na toewijzing vergunning voor dakkapel
De genoemde casus ontstond als gevolg van het voorgenomen plan om een dakkapel van meer dan vijf meter breed te plaatsen. Een van de betrokken buren besloot vervolgens bezwaar aan te tekenen tegen dit plan; het zou een groot effect hebben op de opbrengst van de eigen zonnepanelen. Voor de gemeente was dit echter onvoldoende om de vergunning niet toe te kennen aan de aanvrager. Het bezwaar werd ongegrond verklaard. Tot teleurstelling van de buren, die besloten naar de rechter te stappen.
Rechter gaat mee in besluit van de gemeente
Inmiddels heeft de Rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan in de zaak. De rechter gaat mee in het besluit van de gemeente om de vergunning toe te kennen aan de aanvrager. Volgens de rechter zijn de plannen voor de plaatsing van een brede dakkapel niet in strijd met het bestemmingsplan, noch met de redelijke eisen van welstand. Om eerstgenoemde reden hoeft de gemeente de belangen van de buurman, in dit geval het aantal uren waarin de zon op de zonnepanelen schijnt, niet mee te nemen in haar besluit om de vergunning wel of niet toe te kennen.
Het is niet voor het eerst dat er een rechtszaak wordt aangespannen om de buren ervan te weerhouden een dakkapel te plaatsen. Het gebeurde eerder al eens. Destijds zou het plaatsen van een dakkapel het rendement van de zonnepanelen van buren met circa tien procent verminderen. Volgens het hof was dat een daling, die binnen de grenzen van het aanvaardbare bleef. Van onrechtmatige hinder als gevolg van de dakkapel zou daarom geen sprake zijn.
Mogelijkheden om impact te verkleinen
Wat zou je zelf kunnen doen, wanneer de buren een dakkapel plaatsen? Een eerste mogelijkheid is het aantekenen van bezwaar tegen de toegekende omgevingsvergunning. Mogelijk heeft het plan van de buren invloed op de goothoogte en daarmee op het bestemmingsplan. Dit kan ertoe leiden dat de bezwaren voldoende gegrond zijn om de toegekende vergunning in te trekken.
Wanneer van dat laatste geen sprake is, zal de gemeente de vergunningsaanvraag in veel gevallen honoreren. Zoals de casus uit dit artikel heeft aangetoond, zal een gang naar de rechter in zo’n situatie weinig opleveren. Interessanter is het om te kijken naar het type omvormer dat je gebruikt.
Verschillende soorten omvormers voor zonnecollectoren
Onderscheid wordt gemaakt tussen een string omvormer en een micro-omvormer. Het eerste model zorgt voor het omzetten van de spanning op alle zonnepanelen tezamen. Daar waar een micro-omvormer dit doet voor een individueel of hooguit twee panelen. Het voordeel van micro-omvormers is dat schaduwvorming op een of twee zonnepanelen geen impact heeft op de opbrengst van andere zonnecollectoren. Bij het gebruik van een string omvormer is dat wel het geval. Een daling in de opbrengst van een zonnepaneel in de schaduw, beperkt ook de opbrengst van zonnepanelen die op dat moment in de zon liggen.
Het maakt het in de beschreven casus interessant om de bestaande string omvormer te vervangen voor micro-omvormers. Dat vergt een investering, daar de micro-omvormer op ieder individueel paneel gemonteerd moet worden. Zou de dakkapel van de buren voor schaduwvorming zorgen op de eigen panelen, dan kan de impact op deze wijze beperkt worden. Een adviseur kan je meer vertellen over het nut en de voordelen van het gebruik van micro-omvormers.
Tip: ben je voornemens om in de komende periode zonnepanelen te monteren en woon je in een tussenwoning? In dat geval kan het verstandig zijn om direct voor micro-omvormers te kiezen.