Zo werken micro-omvormers voor zonnepanelen

Inhoudsopgave

Wie in zonnepanelen investeert, combineert deze met een omvormer. De omvormer maakt dat de opgewekte energie vanuit de zonnecollectoren kan worden omgezet naar bruikbare groene stroom voor de elektrische apparaten in huis. Zonder omvormer zou de opgewekte energie niet te gebruiken zijn.

Wist je dat je naast een traditionele omvormer ook een micro-omvormer kunt laten installeren? Hoe werken deze micro-omvormers voor zonnepanelen? Wat zijn de voordelen hiervan ten opzichte van een regulier model omvormer? Op deze pagina lees je er meer over.

Beschrijving van micro-omvormers voor zonnepanelen

Micro-omvormers zonnestroomsysteem
Uitleg micro-omvormers zonnepanelen

Hoewel de naam mogelijk anders doet vermoeden zijn de micro-omvormers helemaal niet zo klein. De meeste micro-omvormers hebben een formaat van zo’n twintig bij vijftien centimeter. Hiermee zijn de omvormers iets kleiner dan de traditionele omvormers. Naast micro-omvormers worden deze onderdelen ook wel micro-inverters genoemd. Ze zetten de spanning van een zonnepaneel om naar 230 Volt, waarmee de energie bruikbaar wordt.

In tegenstelling tot een regulier model omvormer, wordt een micro-omvormer direct op de zonnepanelen geplaatst. Een grotere omvormer installeert men over het algemeen in huis, bijvoorbeeld op zolder. Ze vangen de spanning van alle zonnecollectoren tezamen op, terwijl een micro-omvormer zich in de basis richt op de opgewekte energie van een individueel paneel. Er zijn ook micro-omvormers die gebruikt kunnen worden per twee zonnepanelen.

Veel van de moderne micro-omvormers zijn voorzien van een zender. Hiermee is het mogelijk om de werking van deze onderdelen op afstand uit te lezen. Zo zie je precies hoeveel kWh ieder zonnepaneel op het dak opbrengt. Gerenommeerde producenten van deze micro-omvormers zijn onder meer APsystems en Hoymiles. Beide partijen leveren micro-omvormers voor zonnepanelen van een hoge kwaliteit.

Gebruik van micro-omvormers op zonnepanelen

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin de keuze voor deze micro-omvormers voordelen biedt ten opzichte van een traditionele, grotere omvormer. Daar een micro-omvormer gebruikt wordt voor het omzetten van de spanning op een individueel zonnepaneel, is het installeren ervan onder meer interessant bij installaties die uit slechts enkele zonnepanelen bestaan. Denk aan het schuurtje van je dak, waar je bijvoorbeeld twee of drie zonnepanelen plaatst. Door voor het gebruik van micro-omvormers te kiezen, hoef je niet te investeren in een dure, traditionele omvormer.

Verschillende voor- en nadelen van micro-omvormers

Micro-omvormers op zonnepanelen bieden verschillende voordelen. Denk aan het feit dat deze voor iedere zonnepaneel de maximale opbrengst realiseren. Dat valt te verklaren door het gegeven, dat de werking van individuele zonnecollectoren niet langer afhankelijk is van de werking van andere panelen binnen het systeem.

Zou je voor een traditionele omvormer kiezen, dan is daarvan wel sprake. Neem bijvoorbeeld de situatie waarbij een deel van de zonnepanelen op het dak in de schaduw van een ander pand valt. Het heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen die wel volledig in de zon liggen. Bij het gebruik van micro-omvormers heb je daar geen last van.

Grote mate van flexibiliteit bij micro-omvormers

Niet alleen dragen micro-omvormers bij aan het optimaal benutten van het rendement van zonnecollectoren. Ook bieden ze je een grote mate van flexibiliteit. In die zin, dat de zonnepanelen op het dak niet per definitie tegen elkaar aan hoeven te worden gelegd.

Zou je kiezen voor een traditionele omvormer, dan is dat vaak wel noodzakelijk. Dit heeft te maken met de noodzaak van het trekken van kabels, waarop de verschillende zonnepanelen binnen hetzelfde systeem moeten worden aangesloten. Liggen de panelen te ver bij elkaar vandaan, dan is het verbinden van de verschillende kabels vaak lastig.

Geen geluidshinder bij keuze voor micro-omvormers

Een derde reden om voor het gebruik van micro-omvormers op zonnepanelen te kiezen, is de geluidsproductie van een conventionele omvormer. Sommige omvormers, zeker de wat oudere modellen, kunnen een licht zoemend of brommend geluid produceren.

Dit kan zeer vervelend zijn, wanneer de zolderruimte is ingericht als werk- of slaapkamer. Met micro-omvormers heb je geen last van geluidshinder, doordat deze op de zonnepanelen zelf gemonteerd worden.

Micro-omvormers hebben ook een nadeel

Zijn micro-omvormers altijd de beste keuze bij het monteren van zonnepanelen op het dak van je woning? Nee, ze hebben ook een belangrijk nadeel. Zo is een defect of storing aan de micro-omvormers vaak lastig (zelf) te verhelpen, daar de omvormers direct onder een zonnepaneel bevestigd worden.

Het is een plek waar je doorgaans niet al te makkelijk bij kunt komen. Moet de micro-omvormer vervangen worden? In dat geval lopen de kosten al snel op, door de tijd die de montage ervan kost.

Overweeg je jouw zonnecollectoren te combineren met micro-omvormers, of wil je eerst weten of dit in jouw situatie een rendabele keuze is? Laat je hierover adviseren door een adviseur!

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.