Panden met meerdere eigenaren, zoals een appartementencomplex met koopwoningen, hebben een vereniging van eigenaren (VvE). Het is een verplicht orgaan bij dergelijke panden en iedere bewoner met een koopwoningen is er onderdeel van na het tekenen van de koopovereenkomst.
Gezamenlijk zijn de eigenaren verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van zo’n appartementencomplex. Wat is de rol van een VvE bij een laadpaal plaatsen? Mag je een laadpaal laten installeren zonder daar de VvE vooraf over in te lichten? In dit artikel lees je hier meer over.
Vereiste toestemming VvE bij laadpaal rond appartementencomplex
Wanneer je een laadpaal rond een appartementencomplex wilt laten installeren om je elektrische auto op te kunnen laden, ben je verplicht hiervoor toestemming te vragen van de vereniging van eigenaren.
Het is aan de VvE van het complex om te bepalen welke voorwaarden gesteld worden aan de plaatsing hiervan. Doordat je zelf automatisch lid bent van de VvE na de aankoop van een appartementencomplex, heb je hier zelf ook een stem in. Anders zou dit zijn, wanneer je een appartement huurt en een laadpaal wilt laten plaatsen.
Let op: ook voor een laadpaal bij je eigen parkeerplaats rond het appartementencomplex is het vragen om toestemming van de VvE verplicht. Je doet dit tijdens een algemene ledenvergadering.
Voorwaarden uit het VvE Modelreglement 2017
Veel verenigingen van eigenaren maken gebruik van het VvE Modelreglement uit 2017. In dat geval heb je in beginsel geen toestemming van de VvE nodig om de laadpaal te installeren. In dit reglement is namelijk een bepaling (artikel 28.3) opgenomen, die voorschrijft dat een eigenaar bij diens parkeerplek zonder toestemming van de VvE een oplaadpunt voor een elektrisch aangedreven motorrijtuig mag plaatsen. De kosten en het risico hierbij komen voor rekening van de bewoner zelf. Let op, hier worden wel een aantal voorwaarden aangesteld.
Zo moet de laadpaal volledig op het eigen terrein geplaatst worden en moet deze door een erkend installateur gemonteerd zijn. Logischerwijs komen de kosten van het gebruik van het oplaadpunt voor rekening van degene die deze plaatst. Ook mag het plaatsen van de laadpaal niet ten koste gaan van de stroomvoorziening voor andere bewoners. Met andere woorden: het gebruik van de laadpaal mag er niet toe leiden, dat de stroom bij andere bewoners uitvalt door een overbelasting van het interne stroomnet.
Tip: ga na of binnen jouw VvE gebruik wordt gemaakt van dit modelreglement. Wanneer dat het geval is kun je het specifieke artikel en de daarmee gepaard gaande voorwaarden eenvoudig online nalezen.
Let op de veiligheidsvoorschriften voor laadpalen in een parkeergarage
Bewoners van een appartementencomplex hebben in sommige gevallen een parkeerplek binnen een grotere parkeergarage toegewezen gekregen. Het laten installeren van een laadpaal is in dat geval niet geheel zonder risico. Je doet er verstandig aan, om in afwachting van de nieuwe regelgeving van de brandweer, rekening te houden met de bestaande veiligheidsvoorschriften voor laadpalen in parkeergarages. Een erkend installateur zal je hier meer informatie over geven.
Het kan bijvoorbeeld slim zijn om advies in te winnen bij een adviseur van de gemeente of de brandweer. Deze kan eventuele veiligheidsrisico’s in kaart brengen en advies geven over de manier waarop hiermee om zou moeten worden gegaan. Probeer een laadpaal daarnaast zo goed mogelijk onder de afvoerkanalen van een parkeergarage te plaatsen en zorg voor een deugdelijke aanrijdbeveiliging bij de gekozen laadpaal.
In de toekomst een notificatieverplichting
Het proces rond het verkrijgen van toestemming van de VvE voor een laadpaal op een eigen parkeerplek kan best ingewikkeld zijn. Het duurt mogelijk even voordat er een algemene vergadering georganiseerd wordt. Daarbij kunnen andere bewoners grote bezwaren hebben, waardoor het verkrijgen van een meerderheid lastig is. Om dit in de toekomst makkelijker te maken voor bewoners van appartementencomplexen met een VvE werkt de Nederlandse regering aan een wetsvoorstel.
Dit voorstel, bekend onder Notificatieregeling oplaadpunten VvE’s, maakt het straks mogelijk om het laadpunt direct te plaatsen zonder vooraf om toestemming van de VvE te moeten vragen. Een bewoner is hierbij wel verplicht om andere bewoners te wijzen op het voornemen om de laadpaal te laten installeren, dat is de notificatieverplichting waarvan men in het wetsvoorstel spreekt. Op dit moment is nog onduidelijk wanneer deze regeling in zal gaan. Duidelijk is wel dat dit niet voor 1 juli 2025 het geval is. De oorspronkelijke invoering stond gepland voor 1 juli 2023.
Advies over plaatsen laadpaal bij appartementencomplex
Wil je meer weten over de mogelijkheden om een laadpaal te plaatsen bij je eigen parkeerplek rond een appartementencomplex met VvE? Laat je hierover adviseren door een ervaren adviseur.