Ook Budget Energie maakt salderen groene stroom minder aantrekkelijk

Inhoudsopgave

Het aantal energieleveranciers dat een heffing in rekening brengt bij huishoudens die zelf opgewekte groene stroom salderen groeit. In de loop van 2023 kondigde Vandebron al aan met een dergelijke heffing te zullen gaan werken. Nu doet ook Budget Energie dat. Huishoudens die bij deze energieleverancier aangesloten zijn zullen per 1 maart geconfronteerd worden met terugleverkosten. De kosten worden vooralsnog alleen in rekening gebracht bij huishoudens met zonnepanelen én een variabel energiecontract. Ben je voornemens om in de komende periode over te stappen naar Budget Energie? In dat geval betaal je deze kosten vanaf de ingangsdatum van het nieuw afgesloten contract.

Met de invoering van deze terugleverkosten lopen de verschillende energieleveranciers vooruit op de aanstaande aanpassing aan de salderingsregeling in Nederland. Het is straks niet langer mogelijk om het overschot aan groene stroom te salderen. De afbouw van deze salderingsregeling verloopt geleidelijk. Volgens de plannen die al zijn goedgekeurd door de Tweede Kamer is salderen vanaf 2031 helemaal niet meer mogelijk. Het financiële voordeel waarvan huishoudens met zonnepanelen profiteren vervalt hiermee.

Overschot groene stroom bepaalt hoogte terugleverkosten

Terugleveringskosten Budget Energie
Budget Energie brengt terugleverkosten in rekening

Afhankelijk van de concentratie groene stroom die een huishouden levert aan het stroomnet, feitelijk het overschot aan zelf opgewekte groene stroom, wordt bepaald hoe hoog de terugleverkosten zijn. Des te groter het overschot aan groene stroom binnen jouw woning is, des te meer betaal je straks ook aan de energieleverancier voor het salderen daarvan. Zelf voorspelt Budget Energie dat een gemiddeld huishouden tussen de 5 en 20 euro aan terugleverkosten zal betalen op maandbasis.

Vandebron werkt met schalen, waarbij je afhankelijk van het overschot aan groene stroom, binnen elke schaal een vast bedrag aan terugleveringskosten betaalt per dag.

Gratis groene energie in het voorjaar en de zomer

Niet alleen introduceert Budget Energie de terugleverkosten voor haar klanten. Ook komt de energieleverancier met gratis groene stroom voor nieuwe klanten, die een eenjarig contract bij het bedrijf afsluiten.

Zij kunnen in de weekenden vanaf april tot en met augustus gratis groene stroom verbruiken tussen 12.00 en 17.00 uur. Ook consumenten die voor een variabel tarief kiezen profiteren van dit aanbod; voor hen gaat dit al per 1 maart in. In de weekenden vanaf april tot en met augustus betalen zij nog wel energiebelasting. Helemaal gratis is de stroom voor hen zodoende niet.

Groei verwacht in de vraag naar thuisbatterijen

Consumenten met een overschot aan zelf opgewekte groene stroom kunnen dit thuis opslaan, door een thuisbatterij te laten plaatsen. In de afgelopen jaren nam de vraag naar thuisbatterijen al toe. De verwachting is dat die trend in de komende jaren niet verandert.

Dat komt niet alleen door de terugleverkosten die je bij steeds meer energieleveranciers betaalt; ook de eerder aangehaalde aanpassing aan de salderingsregeling speelt daar een rol in. Waar deze aanpassing al werd goedgekeurd door de Tweede Kamer, moet het wijzigingsvoorstel nog wel worden overgenomen door de Eerste Kamer.

Verwacht wordt dat het voorstel in de loop van dit jaar besproken zal worden. Het zou betekenen dat het alleen nog in 2024 mogelijk is om het overschot aan groene stroom volledig te salderen.

Voordelen van de investering in een thuisbatterij

Een thuisbatterij wordt automatisch opgeladen met het overschot aan groene stroom, opgewekt door de zonnepanelen op het dak van je woning. Op het moment dat de opbrengst van de zonnecollectoren lager ligt dan het verbruik in huis begint de thuisbatterij te ontladen.

Op deze manier word je steeds minder afhankelijk van het stroomnet en benut je de opgewekte groene stroom optimaal. Veel van deze thuisbatterijen zijn modulair opgebouwd. Zo kun je de capaciteit hiervan aan laten sluiten bij het aantal panelen dat momenteel op het dak ligt. Breid je dat aantal uit op termijn? Kies in dat geval ook direct voor een extra module voor de thuisbatterij.

Elektrische auto als thuisbatterij gebruiken

Alternatief voor de investering in een thuisbatterij is de keuze voor een elektrische auto. Er zijn steeds meer elektrische auto’s die een zogenaamde Vehicle-to-Home technologie (V2H) ondersteunen. Deze technologie maakt het niet alleen mogelijk om de accu van je elektrische auto op te laden met de groene stroom van je zonnecollectoren.

Je kunt hiermee ook groene stroom van de auto naar je huis te laten stromen op een later moment. De capaciteit van de accu van een elektrische auto is over het algemeen groter dan die van een thuisbatterij. Om hier gebruik van te maken heb je logischerwijs een laadpaal of wallbox nodig op je eigen terrein.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.