Door verschillende partijen in de energiebranche werd lang uitgekeken naar het debat in de Eerste Kamer over het voorstel tot de afbouw van de huidige salderingsregeling. Dit voorstel moet het financiële voordeel voor huishoudens met zonnepanelen wegnemen. Iets wat eerlijker is voor de huishoudens zonder zonne-energiesysteem. De andere kant van de medaille is die van de belangenorganisaties, die waarschuwden dat de afbouw van de salderingsregeling zal leiden tot een afname in het aantal geïnstalleerde zonnepanelen. Het debat leidde uiteindelijk tot vijf moties. In dit artikel zoomen we er verder op.
Onzeker is nog of het wetsvoorstel zal worden aangenomen door de Eerste Kamer. Hier wordt dinsdag 13 februari over gestemd. Eerder stemde de Tweede Kamer hier al mee in. Ook de moties waarop in dit artikel wordt ingezoomd, zullen op 13 februari behandeld worden door de Eerste Kamer.
Subsidie voor zonnepanelen op huurwoningen
Een van de moties die in het debat werd ingediend, is gericht op het beschikbaar stellen van tenminste honderd miljoen euro ten behoeve van het monteren van zonnepanelen op huurwoningen. Als het aan senator Visseren-Hamakers ligt, komt het bedrag direct beschikbaar.
Het moet verhuurders aanzetten tot het installeren van zonne-energiesystemen, wat het huren van een woning goedkoper maakt. De energiekosten nemen zo immers ook voor huurders af. Deze subsidiëring moet gefinancierd worden vanuit het Klimaatfonds.
De tweede motie sluit aan op de voorgaande. Senator Visseren-Hamakers roept de minister op om te onderzoeken of het huidige bedrag van honderd miljoen euro verhoogd kan worden. Daarover zou de minister dan in het derde kwartaal van dit jaar informatie over moeten verschaffen aan de Eerste Kamer.
Eerste toezegging van demissionair minister Jetten
Al tijdens het debat zegde demissionair minister Jetten toe dat er extra geld beschikbaar komt voor het stimuleren van de installatie van zonnepanelen op de daken van huurwoningen. Als het aan de woningcorporaties ligt verhoogt Jetten het bedrag nog.
De honderd miljoen waarover nu gesproken wordt in de Eerste Kamer is volgens hen onvoldoende. Eerder gaf Aedes, de overkoepelende organisatie van de woningcorporaties, aan tenminste 385 miljoen euro nodig te hebben.
Promotie van zelfconsumptie van zonne-energie
Een derde motie die tijdens het debat werd ingediend, richt zich op de zelfconsumptie van groene energie door huishoudens. Momenteel wordt nog relatief veel van de opgewekte energie teruggeleverd aan het stroomnet. Met de afbouw van de salderingsregeling is dat niet langer interessant.
Gunstiger is het voor huishoudens, de zogenaamde kleinverbruikers, om de opgewekte stroom direct zelf te verbruiken. Dit betekent bijvoorbeeld dat de vaatwasser niet langer in de avond, maar op het midden van de dag moet worden ingeschakeld. Datzelfde geldt voor de wasmachine, de wasdroger, enzovoorts.
Om huishoudens hun gedrag te laten veranderen zou de overheid een campagne moeten starten. Deze campagne moet kleinverbruikers aanzetten tot zelfconsumptie.
Motie gericht op subsidie voor thuisbatterijen
Naast het vergroten van de zelfconsumptie van de opgewekte groene stroom is het interessant een overschot op te slaan op een thuisbatterij. Op dit moment is er geen subsidie beschikbaar voor de aankoop hiervan. Wel hebben huishoudens, mits zij een dynamisch energiecontract hebben, de mogelijkheid om een deel van de btw terug te vragen.
Het maakt de aanschaf van een thuisbatterij zoals Sessy financieel aantrekkelijker. In een vierde motie die tijdens het debat werd ingediend wordt de minister opgeroepen deze subsidie vanaf 2025 alsnog aan te bieden. Het gaat hierbij specifiek om een subsidie voor thuisbatterijen op zoutwater.
Onderzoek naar alternatieven aanpassing salderingsregeling
Tot slot werd de motie ingediend om te laten onderzoeken welke alternatieven mogelijk zijn voor het huidige wetsvoorstel. Het moet ertoe leiden dat de investeringsdrempel laag blijft voor huishoudens. Dat terwijl de overheid huishoudens tegelijkertijd zo goed mogelijk moet stimuleren om de opgewekte stroom direct te verbruiken. Het moet de teruglevering van zelf opgewekte groene stroom verminderen. Demissionair minister Jetten gaf al tijdens het debat aan, dat deze alternatieven in het verleden onderzocht zijn. Een nieuw onderzoek is volgens hem niet nuttig.
Een laatste voorstel dat werd ingediend tijdens het debat, is het gebruik van de opbrengst van het doorvoeren van het wetsvoorstel voor het verlagen van de energiebelasting. Daar profiteren in beginsel alle Nederlanders van.