Een airco wordt vaak aangeschaft om ruimtes in huis te kunnen koelen. Zeker in de steeds warmere zomermaanden biedt dit voordelen. Een te hoge temperatuur in huis maakt dat je lastig in slaap valt en het moeite kost om je langdurig te concentreren. Wist je dat een airco ook gebruikt kan worden om een woning te verwarmen? Wanneer is het gebruik van een airco als verwarming interessant? Met welke factoren dien je hierbij rekening te houden? In dit artikel lees je er alles over.
Houd er rekening mee, dat het gebruik van een airco als verwarming in beginsel alleen interessant is bij een vaste unit. Een mobiele airco kan in sommige gevallen ook verwarmen, maar dat is over het algemeen minder rendabel. Het apparaat verbruikt veel energie om de temperatuur te laten stijgen.
Gebruik van een lucht-lucht warmtepomp in huis
Je kunt een airco zien als een lucht-lucht warmtepomp. Het apparaat zorgt er op warme momenten voor dat de warmte uit de lucht in huis gehaald wordt. Vervolgens geeft deze de warmte af aan de buitenlucht om zo de temperatuur te verlagen. Andersom kan de airco in de wintermaanden juist warmte uit de buitenlucht halen. De warmte wordt gebruikt om ruimtes in huis te verwarmen.
Bij deze systemen worden tenminste twee componenten gebruikt: een buiten- en binnenunit. In veel gevallen sluit men meerdere binnenunits op het systeem aan. Een binnenunit is over het algemeen krachtig genoeg om één ruimte te verwarmen. Wil je meerdere kamers kunnen verwarmen met de airco? Sluit in dat geval per kamer een binnenunit aan.
🌫️⚡ Airco nodig? Vraag hier vrijblijvend jouw airco offerte aan
Werking van een airco als verwarming
De unit buiten de woning haalt warmte uit de buitenlucht. Dat klinkt misschien wat gek in de wintermaanden, wanneer het buiten koud en guur is. Toch zit er ook in dat seizoen warmte in de lucht. Deze warmte geeft de buitenunit af aan het koudemiddel. Via de leidingen tussen de binnen- en buitenunit loopt het koudemiddel de woning in. Een binnenunit gebruikt het koudemiddel vervolgens om de lucht te verwarmen.
Het voordeel van het gebruik van dit type airco als verwarming zit in het feit, dat een groot deel van de benodigde energie uit de buitenlucht gehaald wordt. Op deze manier hoef je minder stroom te verbruiken voor het verwarmen van kamers. Dit zie je terug in de energiekosten.
Voordelen van het gebruik van een airco als verwarming
De werking van een airco met een binnen- en buitenunit maakt deze oplossing veel rendabeler dan andere vormen van elektrische verwarming. Ten tijde van de hoge gasprijzen gebruikten huishoudens bijvoorbeeld ook elektrische kacheltjes en infraroodpanelen. Het rendement van dergelijke oplossingen ligt aanmerkelijk lager.
Een ander belangrijk voordeel van het gebruik van een airco als verwarming is de snelheid waarmee ruimtes opwarmen. Zou je de thermostaat verhogen, aangesloten op de vloerverwarming in huis, dan kost het al snel uren voordat je het verschil merkt.
Ook heeft de airco in de zomermaanden een veel groter effect op het koelen van ruimtes dan vloerverwarming. Bij moderne warmtepompen is het in de zomer mogelijk om koud water, maximaal 18 graden Celsius, door de leidingen van de vloerverwarming te laten stromen. De temperatuur in ruimtes zal hierdoor iets dalen. Het koelen van ruimtes met een airco kost meer energie dan het gebruik van de vloerverwarming. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
🌫️⚡ Airco nodig? Vraag hier vrijblijvend jouw airco offerte aan
Niet alleen voordelen aan het gebruik van airco’s
Hoewel het gebruik van een airco voor het verwarmen van ruimtes diverse voordelen biedt, kleven hier ook nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je iedere ruimte van een losse binnenunit zal moeten voorzien. Daar komt bij dat de binnenunit zeker in een grotere woonkamer krachtig genoeg moet zijn, om deze voldoende te kunnen verwarmen. Een binnenunit is bepaald geen sieraad in huis.
Geluidsproductie van een binnenunit
Houd daarnaast rekening met het geluid dat een binnenunit produceert. Je kunt het geluid enigszins vergelijken met dat van een ventilator. Zou je de airco ook ’s nachts gebruiken voor het verwarmen van bijvoorbeeld een slaapkamer, dan kan het geluid ervan je nachtrust verslechteren. De geluidsproductie van de buitenunit van een airco is vergelijkbaar met die van andere warmtepompen.
Bij lage temperaturen is een airco minder geschikt
Een derde aspect om mee te nemen bij de overweging om een airco als verwarming te gebruiken: de werking ervan bij lage temperaturen. Gebruik je de airco bij een buitentemperatuur van 7 graden Celsius of lager, dan zal de airco soms niet werken. Dat heeft te maken met de condensor, die af en toe moet ontdooien.
Echter, dit is ook afhankelijk per merk. Zo zijn airco’s van kwalitatief betere merken zoals Panasonic wél geschikt bij lagere temperaturen.
🌫️⚡ Airco nodig? Vraag hier vrijblijvend jouw airco offerte aan