Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2024?

Inhoudsopgave

Er zijn verschillende elementen die maken dat consumenten zichzelf de vraag stellen: zijn zonnepanelen nog rendabel na 2024? Denk hierbij aan de veranderende salderingsregeling voor huishoudens met zonnecollectoren op het dak, de heffing op de energierekening bij het salderen van groene stroom, enzovoorts.

Om de vraag direct te beantwoorden: ja, het is ook in en na 2024 nog interessant om voor een investering in zonnepanelen te kiezen. Belangrijk is voornamelijk om te zorgen dat de opbrengst van de zonnepanelen goed aansluit bij je verbruik.

Daarnaast kun je de investering in zonnepanelen combineren met de aankoop van een thuisbatterij. Of wat te denken van de mogelijkheid om je elektrische auto als thuisaccu in te zetten? In dit artikel lees je meer over de rendabiliteit van zonnepanelen na 2024.

Veranderingen rond opwekking van groene stroom

Zonnepanelen nog rendabel na 2024
Zijn zonnepanelen nog rendabel na 2024?

De onzekerheid van huishoudens of zonnepanelen nog rendabel zijn na 2024 hangt samen met verschillende veranderingen rond groene stroom. Eerder las je al dat de salderingsregeling wordt afgebouwd na 2025.

Dit betekent concreet dat het salderen van groene stroom vanaf 2031 helemaal niet meer mogelijk is. Deze salderingsregeling levert huishoudens met zonnepanelen momenteel nog een financieel voordeel op. Dat voordeel blijft bestaan in de komende jaren, al wordt het steeds iets kleiner.

Heffing op de energierekening bij terugleveren groene stroom

Sommige Nederlandse energiemaatschappijen lopen alvast vooruit op de aanpassing aan de salderingsregeling. Totdat deze is afgebouwd, rekenen zij een heffing over de teruggeleverde groene stroom van huishoudens. Overweeg je de investering in zonnepanelen? Kies in dat geval voor een energieleverancier die deze heffing niet bij je in rekening brengt. Er zijn er voldoende van.

Zonnepanelen momenteel relatief scherp geprijsd

Aan de andere kant zijn er verschillende positieve ontwikkelingen rond de opwekking van groene stroom. Ze maken dat zonnepanelen nog rendabel zijn na 2024. Denk aan het feit dat zonnepanelen momenteel relatief scherp geprijsd zijn.

De piek in de vraag naar zonnecollectoren lag ergens tussen eind 2022 en begin 2023. In deze periode stegen de energietarieven als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het leidde tot een toename in de prijs van de panelen.

Inmiddels is de vraag iets afgenomen, terwijl het aanbod groeit. Het leidt tot een dalende prijs, wat gunstig is voor huishoudens die nu willen investeren in hun eigen zonne-energiesysteem. De gunstige prijs heeft een positief effect op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Investering in een thuisbatterij interessant door btw-teruggave

Niet alleen de gunstige prijs maakt een investering in zonnepanelen rendabel. Ook wordt het steeds aantrekkelijker om zonnecollectoren te combineren met een thuisbatterij. Dat hangt samen met de btw-teruggave waarvan je kunt profiteren.

Let op, je hebt niet per definitie de mogelijkheid om 21% van de aanschafwaarde van een thuisbatterij terug te vragen. Zo moet je door de fiscus worden aangemerkt als btw-ondernemer, wat geldt wanneer je de thuisbatterij combineert met een dynamisch energiecontract.

Met een thuisbatterij heb je de mogelijkheid om een overschot aan groene stroom in huis op te slaan. Op zonnige dagen gebruik je dit overschot pas in de avond of een volgende dag. Met een thuisbatterij is het salderen van groene stroom niet nodig. Je betaalt hierdoor geen heffing en wordt niet benadeeld door een aanpassing aan de salderingsregeling.

Laadpalen ondersteunen steeds vaker V2H-technologie

Naast de mogelijkheid om te investeren in een thuisbatterij, kun je ook de aankoop van een laadpaal overwegen. Het biedt niet alleen comfort bij het laden van je elektrische auto; het zoeken naar een plek om te laden is verleden tijd. Ook ondersteunen moderne laadpalen steeds vaker V2H-technologie, wat staat voor Vehicle-to-Home. Als ook je elektrische auto deze technologie ondersteunt, is bidirectioneel laden mogelijk.

Dit betekent concreet dat je de accu van je elektrische auto als thuisbatterij kunt gebruiken. Een accu is zowel op te laden, als te ontladen bij bidirectioneel laden. De capaciteit hiervan is vaak nog groter dan die van een reguliere thuisaccu.

Ter illustratie: de gemiddelde capaciteit van een thuisbatterij is 10 kWh, tegen een gemiddelde capaciteit van 40 kWh bij een elektrische auto. Het salderen van een overschot aan groene stroom is hierdoor minder snel noodzakelijk.

Advies over benodigd aantal zonnepanelen

Wil je voorlopig nog niet investeren in een thuisbatterij of laadpaal, maar wel in zonnepanelen? Zorg er in dat geval voor dat de opbrengst van de zonnepanelen zo goed mogelijk aansluit bij je verbruik. Het maakt dat je maar weinig of helemaal geen groene stroom hoeft terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Een adviseur kan je helpen te berekenen hoeveel zonnecollectoren je op het dak van jouw woning zou moeten laten plaatsen.

Zonnepanelen nodig? Vraag een offerte aan

Zonnepanelen nodig? Gaan we regelen!

Profiteer van de kracht van zonne-energie met jouw eigen zonnepanelen. Wij kunnen jou helpen met de installatie van jouw zonne-stroomsysteem.

De kracht van zonne-energie

Door jouw eigen zonne-energie op te wekken draag je bij aan een duurzamere leefomgeving én bespaar je kosten op jouw energierekening.

Zonnepanelen door Recharged laten plaatsen

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van zonnepanelen. Onze adviseurs en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om zonnepanelen bij jou te realiseren – thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Profiteer van zonne-energie

500+ tevreden klanten gingen jou voor!

Zonnepanelen offerte aanvragen

Samen komen we tot het juiste zonnepanelensysteem dat het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de zonnepanelen bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vrijblijvend jouw zonnepanelen offerte aan. Direct inzicht in prijs en terugverdientijd. Start onze keuzehulp.