BTW op thuisbatterij terugvragen

Inhoudsopgave

In de afgelopen jaren was het voor huishoudens die investeerden in zonnecollectoren al mogelijk om de betaalde 21% btw via de Belastingdienst terug te vragen. Een investering in de verduurzaming van de eigen woning wordt hiermee een stuk aantrekkelijker.

Zie de btw-teruggave als een vorm van een subsidie. Inmiddels is het ook bij de aankoop van een thuisbatterij mogelijk om gebruik te maken van een dergelijke regeling. Let op, dit geldt niet voor iedereen. Het is vereist dat je handelt met de energieprijzen. Hoe dat precies zit en met welke voorwaarden je rekening dient te houden bij de btw op een thuisbatterij terugvragen lees je in dit artikel.

BTW op thuisbatterij terugvragen niet altijd mogelijk

BTW op thuisbatterij terugvragen
Uitleg btw op thuisbatterij terugvragen

De aanschaf van een thuisbatterij is niet voldoende om de btw op het product terug te kunnen vragen bij de Belastingdienst. De fiscus vereist dat je met de energieprijzen handelt, wat mogelijk is na het afsluiten van een dynamisch energiecontract bij de energieleverancier. Het handelen in energie maakt dat de Belastingdienst je huishouden ziet als een btw-ondernemer. Je hebt vervolgens het recht om de kleine ondernemingsregeling, de KOR-regeling, te benutten.

Heb je een vast energiecontract afgesloten bij je energieleverancier? In dat geval is het niet mogelijk om te handelen met de energieprijzen. Dit betekent daarmee dat je niet in aanmerking komt voor de KOR-regeling; de fiscus ziet je in dit geval niet als een btw-ondernemer.

BTW-teruggave levert een forse besparing op

Zoals eerder in dit artikel genoemd werd, kun je de btw-teruggave op een slimme thuisbatterij zien als een vorm van een subsidieregeling. De investering in een thuisaccu wordt met deze regeling aantrekkelijker gemaakt voor huishoudens. De btw op een thuisbatterij terugvragen doe je relatief eenvoudig zelf, via de website van de Belastingdienst. Dit kost even wat tijd, maar het levert een fors financieel voordeel op.

Overigens geldt hierbij niet dat je standaard 21% korting krijgt op de aankoop van een thuisbatterij. Je mag de btw namelijk pas terugvragen, nadat je eenmalig een deel van de opbrengst van het handelen in energie van de btw hebt afgetrokken.

Voor het aftrekken van het deel van de opbrengst geldt een vaste vuistregel. Je berekent dit deel door het aantal kilowattuur van de batterijcapaciteit te vermenigvuldigen met 15 euro.

Rekenvoorbeeld bij btw-teruggave thuisbatterij

Een gemiddelde thuisbatterij heeft tegenwoordig een capaciteit van zo’n tien kilowattuur. Dit betekent dat je 150 euro (10 kWh x 15 euro) af moet trekken van de betaalde 21% btw over de aanschafwaarde van de thuisbatterij. Investeer je in een thuisbatterij van zo’n 7.500 euro, dan betekent dit dat je nog 1.425 euro terug kan vragen bij de fiscus.

Immers, over de 7.500 betaal je 1.575 euro aan btw. Daar trek je eenmalig het deel van de opbrengst (150 euro) af, wat een totaal geeft van 1.425 euro.

Kortere terugverdientijd door btw-teruggave

De btw op een thuisbatterij terugvragen maakt dat de terugverdientijd van deze systemen sterk afneemt. Waar de gemiddelde terugverdientijd bij thuisbatterijen voorheen op zo’n negen jaar lag, is die terugverdientijd met de mogelijkheid tot het terugvragen van de btw gedaald naar zo’n zes à zeven jaar. Het maakt de investering in een thuisaccu financieel veel aantrekkelijker voor huishoudens.

Mogelijke aanpassing van de salderingsregeling

Niet alleen de mogelijkheid tot de btw op een thuisbatterij terugvragen maakt de investering in deze systemen het overwegen waard. Ook zal de bestaande salderingsregeling voor het salderen van een overschot aan groene stroom worden aangepast.

Dit betekent dat het financiële voordeel voor huishoudens met zonnepanelen straks vervalt. Het is zelfs zo, dat sommige Nederlandse energieleveranciers momenteel al een heffing in rekening brengen bij huishoudens die hun overschot aan groene stroom salderen.

Om te voorkomen dat je straks betaalt voor het verkopen van groene stroom aan het elektriciteitsnet of de zonnepanelen onverhoopt uit moet schakelen op zonnige dagen, is het slim om dit overschot op een eigen thuisbatterij op te slaan.

Advies over btw op thuisbatterij terugvragen

Ben je benieuwd hoe de btw op een thuisbatterij terugvragen precies werkt? Wil je laten berekenen wat deze btw-teruggave jou voor financieel voordeel oplevert bij de investering in een thuisaccu? Een adviseur kan je hier meer over vertellen.

Tevens kan deze met je meedenken over de benodigde capaciteit van zo’n thuisbatterij om het overschot aan groene stroom op te kunnen slaan. Evenals dat deze je meer vertelt over een geschikt model slimme thuisbatterij.

Tegenwoordig worden thuisbatterijen vrijwel standaard modulair opgebouwd. Dit maakt dat je de capaciteit hiervan eenvoudig aan laat sluiten bij jouw behoeften, mede bepaald door de opbrengst van de zonnecollectoren op het dak.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.