Een vraag die vaak gesteld wordt: kan ik zonnepanelen op een dakkapel plaatsen? In beginsel leent het platte dak van een dakkapel zich goed voor de montage van een zonne-energiesysteem. De zonnepanelen kunnen immers in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon gemonteerd worden.
Toch zitten er ook risico’s aan het gebruik van zonnepanelen op een dakkapel. Hoe zit het bijvoorbeeld met het draagvermogen van de constructie? Kan mijn dakkapel meerdere zonnepanelen aan? Hoe goed zijn de zonnepanelen straks bereikbaar, in het geval van een defect? In dit artikel lees je hier meer over. Waarop moet je letten, wanneer je het laten monteren van zonnepanelen op een dakkapel overweegt?
Voordelen van het gebruik van zonnepanelen op een dakkapel
De keuze voor de montage van een zonne-energiesysteem op een dakkapel biedt verschillende voordelen. In de inleiding van dit artikel werd al genoemd dat de zonnecollectoren in de meest optimale hoek gemonteerd kunnen worden.
Er zijn speciale montagesystemen verkrijgbaar voor platte daken, bijvoorbeeld met een oost-west opstelling. Het heeft een positieve impact op het maximaliseren van de opbrengst hiervan; je profiteert de hele dag van de opwekking van groene stroom. Daar komt bij dat zonnepanelen op een dakkapel doorgaans wat hoger liggen. Je hebt hierdoor mogelijk minder last van schaduwvorming.
Vaak heb je geen losse vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen op de dakkapel. Wees je ervan bewust, dat je voor de dakkapel zelf vaak wel een vergunning dient aan te vragen. Dat geldt in het bijzonder voor een dakkapel aan de voorzijde van de woning.
Meer schaduwvorming rondom de dakkapel
Waar je op de dakkapel zelf minder last zal hebben van schaduwvorming, geldt voor de ruimte rondom de dakkapel het tegenovergestelde. In het verleden is meermaals door huishoudens geprocedeerd om buren de verminderde opbrengst van zonnepanelen te laten compenseren na de plaatsing van een dakkapel.
Houd hier zelf ook rekening mee, wanneer je voornemens bent om zonnepanelen op het dak te leggen. Overigens heeft de rechter dergelijke claims tot dusver steeds afgewezen in de zaken die online te vinden zijn.
Houd rekening met maximale belasting van de constructie
Bij het installeren van zonnepanelen op een dakkapel is het belangrijk om rekening te houden met de maximale belasting van deze constructie. Het draagvermogen van een dakkapel is onder meer afhankelijk van de overspanning hiervan, de diepte en de gebruikte materialen.
De leverancier van de dakkapel kan je hier meer over vertellen. Logischerwijs kan een grotere dakkapel over het algemeen meer zonnecollectoren dragen. Ook een bouwkundig specialist kan je adviseren over de belastbaarheid van een dakkapel.
In veel gevallen blijkt het geen probleem te zijn om een aantal zonnepanelen op het dak van de dakkapel te plaatsen. Er zijn leveranciers die de mogelijkheid bieden om de constructie met staal te verstevigen. Dat heeft een positieve impact op het aantal zonnepanelen dat je op de dakkapel kunt laten monteren. Een verzwaring kan noodzakelijk zijn om de dakkapel te beschermen bij een stormachtige wind.
Rekenvoorbeeld belasting van een dakkapel
Een zonnepaneel weegt zelf gemiddeld zo’n 20 à 25 kilogram. Deze panelen moeten verzwaard worden, om te voorkomen dat ze van het dak kunnen waaien bij een storm. Dat betekent dat er per paneel nog zo’n 25 à 30 kilogram aan gewicht bij komt. Dit betekent dat ieder paneel zorgt voor een toename van circa 45 à 55 kilogram aan gewicht.
Bereikbaarheid van zonnepanelen en de dakkapel zelf
Kijk niet alleen naar de belastbaarheid van de dakkapel, maar bijvoorbeeld ook naar de bereikbaarheid hiervan. Bij een lekkage of bijvoorbeeld ernstig vervuilde goten is het belangrijk dat je hier gemakkelijk bij kunt komen om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Naarmate je een groter aantal zonnepanelen op en rondom de dakkapel monteert, kan dit de bereikbaarheid hiervan ernstig belemmeren.
Let op: laat de zonnepanelen op tenminste 60 centimeter van de randen van een dakkapel plaatsen. Houd daarnaast 60 centimeter rondom de dakkapel vrij op het dak. Dit is noodzakelijk om herstel- of garantiewerkzaamheden uit te kunnen laten voeren aan de dakkapel.
Naast de bereikbaarheid van de dakkapel als geheel, is ook de bereikbaarheid van de zonnepanelen belangrijk. Je wilt ze bijvoorbeeld periodiek schoon kunnen laten maken voor een optimaal rendement.
Advies over gebruik zonnepanelen op een dakkapel
Benieuwd of het in jouw situatie interessant kan zijn om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen? Laat een adviseur een berekening maken van de verwachte opbrengst hiervan, gecombineerd met de terugverdientijd van het zonne-energiesysteem.
Nog altijd geldt dat zonnepanelen een zeer rendabele investering zijn, die je vaak binnen vier tot zes jaar terugverdiend hebt. Onze specialist kan je daarnaast meer vertellen over de mogelijkheden om zonnepanelen op andere delen van het dak te plaatsen.