Om het rendement van een zonne-energiesysteem optimaal te kunnen benutten, is eens in de zoveel tijd de zonnepanelen wassen aan te raden. Zonnepanelen zullen door het jaar heen vervuild raken. Je kunt denken aan vervuiling als gevolg van zand, vogelpoep, stuifmeel, enzovoorts. Dit maakt dat de opbrengst van zonnepanelen afneemt; ze vangen steeds minder zonlicht op. Doordat zonnepanelen op het dak liggen, is de vervuiling niet altijd goed te zien vanaf de grond. Kijk de data van je omvormer eens na om te zien of er een merkbare daling zichtbaar is in de opbrengst van het zonne-energiesysteem. Wist je dat een ernstige vervuiling van de zonnepanelen voor een rendementsverlies van twee tot vijf procent kan zorgen?
Hoe werkt je zonnepanelen wassen? Kun je dit zelf doen, of zou je het moeten laten doen? Welke hulpmiddelen kun je hier het beste bij gebruiken? Zijn er middelen die je moet vermijden bij je zonnepanelen schoonmaken? In dit artikel lees je er alles over.
Geschikt moment om je zonnepanelen te wassen
De opbrengst van een zonne-energiesysteem is normaliter het grootst in het voorjaar en de zomer. Het maakt dat je zonnepanelen wassen slim is in maart of april. Je kunt deze klus het beste in de ochtend uitvoeren. De zonnepanelen zijn op dat moment nog niet warm en het is licht buiten. Warme zonnepanelen wassen kan leiden tot het ontstaan van vlekken.
Overigens hoef je deze klus niet jaarlijks in te plannen. Een felle regenbui zal de zonnepanelen voor een groot deel schoonspoelen. Gemiddeld genomen is de zonnepanelen eens per drie tot vijf jaar wassen voldoende. De mate van vervuiling is afhankelijk van de weersomstandigheden, van de locatie van je woning, enzovoorts.
Een woning in de buurt van een industrieterrein zal bijvoorbeeld sneller te maken hebben met vervuilde zonnepanelen, dan een woning tussen de landerijen. Twijfel je over de noodzaak van het schoonmaken van je zonnecollectoren? De statistieken van je omvormer bieden je het antwoord.
Beschermende coating op zonnepanelen
Houd er rekening mee dat zonnepanelen standaard van een coating worden voorzien. Deze coating biedt bescherming aan de toplaag van de zonnecollectoren. Zou je de zonnepanelen al vanaf het begin en bijvoorbeeld ieder jaar wassen, dan tast je dit beschermende laagje aan.
Zo kan zonnepanelen wassen een negatief effect hebben op de levensduur hiervan. Vaak is het zeker in de eerste drie jaar na de montage van zonnepanelen niet nodig om deze te reinigen.
Laat zonnepanelen wassen over aan een specialist
Zonnepanelen wassen lijkt misschien eenvoudig. Doordat het kwetsbare elementen zijn, mede door de glazen bovenzijde, wordt aangeraden om het schoonmaken van de zonnecollectoren over te laten aan een specialist.
Er zijn verschillende bedrijven die je helpen bij het periodiek, grondig reinigen van de zonnepanelen. Het voorkomt schade en helpt je het rendement van de zonnepanelen te optimaliseren.
Hulpmiddelen voor het schoonmaken van zonnepanelen
Het is afhankelijk van de bereikbaarheid van je zonnepanelen, hoe je deze het beste schoon kunt maken. Mogelijk kun je ze vanuit een dakraam reinigen. Maak in dit geval gebruik van bijvoorbeeld een dweil.
Probeer je de zonnepanelen vanaf de grond te wassen? In dat geval vormt een borstel aan een telescoopsteel de oplossing. Belangrijk is het in beide situaties om speciaal osmose water te gebruiken. Men noemt dit ook wel gedemineraliseerd water. Het is vrij van kalk, lood en bijvoorbeeld zouten, wat aantasting van de zonnepanelen voorkomt. Zorg daarbij voor het gebruik van grote hoeveelheden water. Dit gaat het krassen van vervuiling over de toplaag van de zonnepanelen tegen.
Om onveilige situaties te voorkomen is het belangrijk om het zonne-energiesysteem vooraf uit te schakelen. Zorg er daarbij voor dat je de bekabeling niet raakt bij het schoonmaken van de zonnepanelen. Het leidt in het ergste geval tot kortsluiting in het systeem.
Let op: het gebruik van schoonmaakmiddelen is niet nodig bij zonnepanelen wassen. Met osmose water en een zachte borstel kun je het vuil op de zonnecollectoren relatief makkelijk verwijderen. Schoonmaakmiddelen kunnen de kans op krassen vergroten. Daarbij kunnen ze een bijtende werking hebben en daarmee vlekken veroorzaken.
Absolute don’ts bij je zonnepanelen wassen
Zoals eerder aangehaald zijn zonnepanelen kwetsbare elementen. Voorkom schade door nooit op de zonnepanelen te leunen of te staan. Maak daarnaast in geen geval gebruik van een hogedrukspuit. De toplaag van de zonnepanelen en de hierop aangesloten kabels kunnen beschadigen als gevolg van het gebruik hiervan.
Vermijd bijtende schoonmaakmiddelen, schuursponsjes en bijvoorbeeld krabbers. De kans op beschadigingen aan de zonnepanelen is hierbij groot. Ook kraanwater zou je niet moeten gebruiken. Kraanwater bevat relatief veel kalk. Zouden deze kalkdeeltjes op de zonnepanelen achterblijven, dan heeft dit een negatief effect op de opbrengst ervan.