Wat kost een airco bijvullen?

Inhoudsopgave

Steeds meer huishoudens overwegen de aanschaf van een airco. Het helpt hen de ruimtes in huis koel te houden, als de temperatuur buiten ver boven de 20 graden Celsius stijgt. Dat laatste gebeurt als gevolg van de klimaatverandering steeds vaker in Nederland en België. Het maakt dat je jezelf zich minder lang kan concentreren op een werkdag, dat je al snel een vermoeid en loom gevoel ervaart en bijvoorbeeld vaker last hebt van hoofdpijn. Een airco draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat. Om verzekerd te zijn van een goede werking van de airco in huis is periodiek onderhoud vereist. Onderdeel van dit onderhoud is het bijvullen van het systeem. Wat kost een airco bijvullen en waarom is dit belangrijk? In dit artikel lees je er meer over.

Belang van een airco bijvullen tijdens een onderhoudsbeurt

Wat kost airco bijvullen
Kosten van een airco bijvullen

Periodiek de airco bijvullen is belangrijk om het systeem goed te laten werken. Door de jaren heen kan de airco een deel van het koudemiddel verliezen. Zou dit niet worden bijgevuld, dan werkt de airco in huis minder efficiënt. Het maakt dat niet alleen het risico op defecten groeit, maar dat ook de energiekosten toenemen.

Waar het bijvullen van een cv-ketel vaak zelf kan worden gedaan, ligt dat bij een airco bijvullen anders. Je mag deze klus volgens de Europese wet- en regelgeving niet zelf uitvoeren. Kies voor een erkende partij, die beschikt over de kwalificatie (STEK-certificering) voor de uitvoering hiervan. Een specialist beschikt over professioneel gereedschap, dat nodig is voor het bijvullen van het systeem.

Kosten van een airco bijvullen

Vaak zijn de kosten van een airco bijvullen opgenomen in de totaalprijs van een onderhoudsbeurt. Bij een onderhoudsbeurt kijkt men ook de andere belangrijke onderdelen van het systeem na. Eventuele slijtage kan zo in een vroeg stadium herkend worden, om haperingen in de werking van de airco te voorkomen. Voor een grote onderhoudsbeurt betaal je gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Bij een kleine onderhoudsbeurt liggen de kosten rond de 125 euro.

De kosten van eenmalig een airco bijvullen schommelen tussen de 65 en 95 euro, afhankelijk van de professional die je inschakelt. Het loont vaak om een onderhoudscontract af te sluiten bij de plaatsing van de airco. De kosten voor een airco bijvullen zijn daar vaak onderdeel van. Voor een onderhoudscontract betaal je jaarlijks gemiddeld tussen de 125 en 150 euro. Naast het bijvullen van de airco vallen ook kleine reparaties aan het systeem vaak onder zo’n contract.

Hoe vaak betaal je de kosten van een airco bijvullen?

Het bijvullen van het systeem is over het algemeen niet jaarlijks nodig. Aangeraden wordt om dit tenminste eens per twee tot vier jaar te laten doen, afhankelijk van de intensiteit waarmee het systeem gebruikt wordt. Door de airco jaarlijks te laten onderhouden, weet je zeker dat je op tijd bent met het bijvullen hiervan. Het verlengt de levensduur van de airco, maakt het gebruik hiervan goedkoper en helpt lekkages al in een vroeg stadium te herkennen.

Aanpak bij het bijvullen van een airco

Tijdens het bijvullen van de airco in huis worden verschillende stappen doorlopen. Het is gebruikelijk om, anders dan de titel van de klus wellicht doet vermoeden, het oude koudemiddel uit het systeem te laten lopen. De volgende stap is het vacumeren van het systeem. Dit betekent concreet het verwijderen van vocht uit de leidingen. Informeer of de specialist het systeem voor je nakijkt op lekkages. Dat wordt vaak gedaan met een speciale vloeistof. Wanneer er geen lekkages in het systeem zitten, wordt het koudemiddel toegevoegd. Je kunt de airco vervolgens weer een lange tijd gebruiken.

Noodzaak van een airco bijvullen

Er zijn in beginsel drie belangrijke redenen om voor het bijvullen van de airco te kiezen. In de eerste plaats zal het systeem minder goed werken. Dat resulteert in een situatie, waarbij de ruimtes in huis minder snel of helemaal niet meer gekoeld worden. Het heeft een negatieve impact op het binnenklimaat.

Daarnaast zorgt een tekort aan koudemiddel voor een verlaging van het rendement van het systeem. De energiekosten zullen als gevolg daarvan fors oplopen. Zie je dat het energieverbruik dit jaar veel hoger ligt dan een vorig jaar? Het kan een signaal zijn dat het koudemiddel bijvullen in de airco noodzakelijk is.

Een derde reden om de airco regelmatig bij te vullen: het risico op ijsvorming bij een tekort aan koudemiddel. Het kan het systeem beschadigen of losse onderdelen onnodig snel laten slijten. Je kunt ijsvorming zowel rond de binnen- als buitenunit van een airco aantreffen.

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.