Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Inhoudsopgave

Een vraag die huishoudens steeds vaker stellen: is de investering in een thuisbatterij zonder zonnepanelen op het dak interessant? Het antwoord op deze vraag is simpel, ja het is interessant! Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. Zij kunnen met zo’n contract handelen in energie. Het maakt het mogelijk om de thuisbatterij op te laden wanneer de stroomprijs laag ligt. Stijgen de prijzen? In dat geval verbruik je de energie op de thuisbatterij. Dat is niet het enige aspect dat een thuisbatterij zonder zonnepanelen op het dak interessant maakt. Denk ook aan de mogelijkheid om de btw op de investering in een thuisbatterij terug te vragen. Hoe dat precies zit, lees je later in dit artikel.

Handelen in stroom met een dynamisch energiecontract

Thuisbatterij zonder zonnepanelen
Nut van thuisbatterij zonder zonnepanelen

Zoals de naam al doet vermoeden, staan de energietarieven niet vast bij een dynamisch energiecontract. Dat is bij een vast- en in zekere zin ook bij een variabel energiecontract wel het geval. Bij een variabel energiecontract mogen energieleveranciers de energieprijzen tweemaal per jaar aanpassen. Kies je voor een dynamisch energiecontract? In dat geval wijzigt de prijs veel vaker; voor stroom is dat ieder uur. De gasprijzen fluctueren per dag bij een dynamisch contract.

Het grote voordeel van een dynamisch energiecontract is de mogelijkheid om je elektrische apparatuur te gebruiken op momenten dat de prijs laag ligt. Je kunt het enigszins vergelijken met het verschil tussen dal- en piekuren van een traditioneel contract. Zo heb je de mogelijkheid om je auto op te laden als de prijs laag is, kun je de vaatwasser en wasmachine in die uren inschakelen, enzovoorts.

Thuisbatterij zonder zonnepanelen is interessant

Hoe fijn zou het zijn om wat extra stroom op te kunnen slaan, als de prijs laag ligt? Zo heb je een voorraad in huis, voor de momenten dat de prijs hoger ligt. Het is het begin van handelen in stroom als particulier huishouden. Er zijn verschillende manieren om zo’n voorraad aan te leggen. Zo kun je voor een elektrische auto kiezen, maar ook voor een thuisbatterij. Het voordeel van een thuisbatterij is dat deze direct bruikbaar is. Bij het gebruik van de elektrische auto als batterij om goedkope stroom op te kunnen slaan, heb je ook een laadpaal nodig. Daarbij moeten zowel de laadpaal als je elektrische auto V2H­-technologie ondersteunen. V2H staat voor Vehicle-2-Home, wat neerkomt op bidirectioneel laden.

Het handelen in stroom met een thuisbatterij maakt dat de terugverdientijd hiervan relatief laag ligt. Veel systemen waarmee deze thuisbatterijen gecombineerd worden, helpen je de stroom zo goedkoop mogelijk in te kopen.

De thuisbatterij is zonder zonnepanelen op het dak op te laden. Tegenwoordig worden deze systemen modulair opgebouwd. Zo kun je voor een capaciteit kiezen, die past bij de samenstelling en het verbruik van je huishouden. Groeit het verbruik, bijvoorbeeld door de investering in een warmtepomp? In dat geval breid je de thuisbatterij uit met een extra component. Een adviseur kan je hier meer over vertellen bij de investering in een thuisbatterij zonder zonnepanelen. Zou je de thuisbatterij met zonnepanelen aanschaffen, dan zal de capaciteit hiervan worden vastgesteld op basis van de verwachte opbrengst van de zonnecollectoren.

Mogelijkheid tot aftrekken btw op een thuisbatterij

Op de investering in een thuisbatterij wordt momenteel geen subsidie geboden. Wel heb je in sommige gevallen de mogelijkheid om de btw op een thuisbatterij af te trekken. Het maakt de investering in een thuisbatterij financieel flink aantrekkelijker. Het terugvragen van de btw is mogelijk wanneer de Belastingdienst je aanmerkt als een btw-ondernemer. Daarvan is sprake, op het moment dat je handelt in stroom. Dit betekent concreet dat je naast een thuisbatterij (met of zonder zonnepanelen) een dynamisch energiecontract nodig hebt. Deze combinatie geeft je het recht om gebruik te maken van de KOR, de kleine ondernemingsregeling van de fiscus.

Let op: de mogelijkheid tot het terugvragen van de btw betekent in dit geval niet, dat je 21% korting krijgt op de aanschaf van een warmtepomp. Onderstaand rekenvoorbeeld illustreert dit.

Rekenvoorbeeld voor terugvragen btw thuisbatterij zonder zonnepanelen

Het bedrag dat je terugvraagt bij de aankoop van een thuisbatterij komt neer op de betaalde btw, minus 15 keer de batterijcapaciteit. Dat laatste compenseert de opbrengsten van het handelen in stroom. Voor iedere kWh aan batterijcapaciteit betaal je 15 euro.

Neem een thuisbatterij met een capaciteit van 12 kWh, die je voor 10.000 euro kocht. Dit betekent dat je hierover ongeveer 1.735 euro aan btw betaald hebt. Van dit bedrag trek je vervolgens 180 euro (12 kWh x 15 euro) af. Van de investering van 10.000 euro krijg je zodoende 1.555 euro terug van de fiscus.

Thuisaccu nodig? Vraag een offerte aan

Eigen thuisbatterij aanvragen

Heb je interesse in een eigen thuisbatterij? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Zelf energie opslaan

Wij plaatsen diverse merken thuisbatterijen op locatie. Profiteer binnenkort van het zelf opslaan van energie en inzetten op de gunstigste momenten.

Thuisaccu installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van thuisbatterijen. Onze thuisaccu specialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste thuisbatterij die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen thuisaccu bij jou thuis of op kantoor. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige batterij installatie.

Vraag vandaag nog jouw thuisbatterij installatie aan.

Zorgeloos verduurzamen

Wij adviseren jou graag over het verduurzamen van jouw pand, 100% kosteloos en vrijblijvend:

Installatiebedrijf Recharged BV