Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen wordt gewaardeerd. Consumenten nemen deze aspecten steeds vaker mee in hun afweging tussen aanbieders van een product of dienst. Daarbij draag je met een duurzame vorm van ondernemen bij aan het halen van de klimaatdoelen die Nederland, maar ook breder de EU als geheel zichzelf gesteld heeft voor 2030 en 2050. De investering in zonnepanelen op je bedrijfspand is er een voorbeeld van. De keuze voor zonnepanelen op een bedrijfsdak levert ondernemers verschillende interessante voordelen op. Dit artikel zet de belangrijkste voorbeelden daarvan voor je op een rijtje.
Niet alleen zonnepanelen op het eigen bedrijfspand zijn interessant. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een zonnecarport of aan een zonnepark op stukken grond die je momenteel niet gebruikt. Steeds meer ondernemers kiezen voor deze duurzame oplossingen.
Voornaamste voordelen van zonnepanelen op bedrijfsdak
De investering in zonnepanelen voor je bedrijf helpt je schone energie op te wekken en daarmee de CO2-uitstoot van de organisatie te verlagen. Een volgende stap naar een schoner milieu! Niet alleen het milieu en daarmee de omgeving profiteren van je investering in zakelijke zonnepanelen. Denk ook aan de impact hiervan op je eigen energieverbruik en de kosten die daaruit volgen. Je bedrijfsresultaten zullen verbeteren als gevolg van deze investering.
Werken aan een duurzame bedrijfsstrategie
Zoals eerder in dit artikel genoemd werd, is duurzaamheid een steeds bepalender thema in de samenleving. Als organisatie wil je werken aan een duurzame strategie, die je helpt potentiële consumenten te laten zien op welke wijze jij bijdraagt aan een beter milieu. De investering in zonnepanelen op je bedrijfspand is er een voorbeeld van. Je kunt echter ook denken aan het terugdringen van reststromen in productieprocessen. Of denk aan de combinatie van zonnepanelen op je bedrijf met een investering in de verduurzaming van het wagenpark. Er zijn steeds meer bedrijven die uitsluitend nog elektrisch rijden.
Bespaar op de kosten en verbeter je bedrijfsresultaten
De investering in zonnepanelen op een bedrijfspand leidt tot een afname van het energieverbruik. Machines draaien voortaan een groot deel van de dag op de zelf opgewekte groene stroom. Dit heeft een positief effect op de kosten en daarmee op je bedrijfsresultaten.
Ook op dit vlak is de combinatie van zonnepanelen voor je bedrijf met een verduurzaming van het wagenpark interessant. Door een groot aantal zonnepanelen op het bedrijfsdak of bijvoorbeeld een carport te leggen, laad je de elektrische auto’s van medewerkers goedkoop en duurzaam op.
Dak van bedrijfspand leent zich goed voor zonnepanelen
Veel daken van bedrijfspanden zijn plat. Het maakt ze zeer geschikt voor de installatie van een zonne-energiesysteem. In die zin, dat de zonnecollectoren op het bedrijfspand in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon geplaatst kunnen worden. Onder meer de oost-west opstelling is populair. Er liggen hierbij zowel zonnepanelen oostelijk, als westelijk gericht op het dak. Zo wek je de hele dag door groene stroom op. Bij een schuin dak is dit lastiger, daar men afhankelijk is van de hellingshoek en ligging van de dakzijden.
Logischerwijs dient bij de plaatsing van zonnepanelen op een bedrijfspand rekening te worden gehouden met omliggende panden. Deze panden kunnen voor schaduwvorming op het eigen dak zorgen. Het heeft een negatieve impact op de opbrengst van de zonnepanelen.
Voordelige zonnepanelen op bedrijfspand met subsidieregeling
Maak de investering in zonnepanelen op je bedrijfspand financieel aantrekkelijker, door gebruik te maken van de SDE++ subsidieregeling. SDE++ staat hierbij voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. De plussen achter SDE zijn het gevolg van eerdere wijzigingen (tweemaal) in de subsidieregeling. De subsidie wordt aangeboden aan ondernemers en non-profit partijen. Het moet hen stimuleren het CO2-verbruik van de organisatie terug te dringen en te investeren in een verduurzaming van hun pand.
Ieder jaar wordt de subsidiepot voor deze regeling opnieuw gevuld. Het is verstandig om een investering in zonnepanelen op je bedrijfspand zo vroeg mogelijk in het jaar te plannen. Zo weet je zeker dat er nog voldoende subsidie in deze pot zit.
Werking van de SDE++ subsidieregeling
Met de SDE++ subsidieregeling van de overheid wordt het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de eigen opbrengsten gedeeltelijk gecompenseerd. Een voordeel van de subsidieregeling is dat deze in beginsel meerdere jaren loopt. Ieder jaar wordt de marktwaarde van de energieprijs en daarmee de verwachte opbrengst vastgesteld. Bij een hoge energieprijs krijg je relatief weinig subsidie.
Een groot deel van de kosten krijg je immers vergoed via de afnemer van uw energie. Bij een lage energieprijs neemt de uitgekeerde subsidie toe. Op de website van de overheid lees je meer over de werking van de SDE++ subsidieregeling en de wijze waarop je jezelf hiervoor aan kunt melden.
Aan de slag met zonnepanelen voor je bedrijf
Overweeg je de investering in zakelijke zonnepanelen? Er zijn in dat geval een aantal stappen die doorlopen moeten worden. Zo is het belangrijk om te laten controleren of de huidige aansluiting van je bedrijfspand geschikt is voor een zonne-energiesysteem. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je de aansluiting laten aanpassen. Dat regel je met de netbeheerder. Een adviseur kan met je meekijken, wanneer je twijfelt of de huidige aansluiting voldoet.
Maximale belasting van de dakconstructie
Een ander belangrijk punt is het draagvermogen van het dak van een bedrijfspand. De zonnepanelen zorgen voor een flinke belasting van deze constructie. Mede doordat de zonnepanelen, welke zelf vaak al zo’n twintig kilogram wegen, gecombineerd worden met extra ballast. Dat moet voorkomen dat de zonnepanelen bij een harde wind van het dak kunnen waaien. Weet je momenteel niet wat de maximale belasting is van de dakconstructie? Laat hier in dat geval een bouwkundig specialist naar kijken.
Kies voor een erkende partij bij installatie zonnepanelen
Houd er rekening mee dat zonnepanelen op het bedrijfspand door een erkende partij geïnstalleerd moeten worden. Veel verzekeringsmaatschappijen vragen tegenwoordig om een certificering bij zakelijke zonne-energiesystemen. Heb je die certificering niet, dan loop je het risico dat schade aan het bedrijfspand niet gedekt is.
Benieuwd wat de keuze voor zonnepanelen op het bedrijfspand jouw organisatie kan bieden? Neem eens contact op met Recharged, zodat we je vrijblijvend kunnen adviseren.