Een kort antwoord op de vraag, is een thuisbatterij interessant met een dynamisch energiecontract: ja, dat is het! Een thuisbatterij biedt huishoudens de mogelijkheid om te handelen in stroom. Het maakt dat een thuisaccu niet alleen interessant is voor huishoudens met zonnepanelen op het dak van hun woning, maar ook voor woningbezitters zonder zonne-energiesysteem. Het handelen in stroom heeft een positief effect op de terugverdientijd van een thuisbatterij.
Daarbij maakt dit het mogelijk om een deel van de btw op het product terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit artikel zet uiteen wat een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract interessant maakt.
Dynamische energiecontracten in opkomst onder huishoudens
Energieleveranciers boden al vaste en variabele energiecontracten aan. Daar zijn de dynamische overeenkomsten aan toegevoegd. Een dynamisch energiecontract kent prijzen, die eens per uur (in het geval van stroom) veranderen. Op dit punt verschilt een dynamisch contract van een variabel contract, waarbij het tarief eens per half jaar aangepast wordt door de energieleverancier. Het tarief dat je per kWh aan stroom betaalt bij een dynamisch energiecontract, is direct gekoppeld aan de prijs van stroom op de spotmarkt. Andersom geldt hetzelfde: je krijgt de op dat moment geldende inkoopprijs terug bij het leveren van stroom aan het elektriciteitsnet.
Goedkoop inkopen en duur verkopen van stroom
Op basis van het voorgaande wordt duidelijk wat handelen in stroom interessant maakt. Je koopt je stroom zo goedkoop mogelijk in, om dit vervolgens weer te verkopen op het moment dat de inkoopprijs relatief hoog ligt. Normaliter is het niet mogelijk om ingekochte stroom in huis op te slaan; je moet het direct verbruiken. Door voor de investering in een thuisbatterij te kiezen, verander je de situatie. Nu kun je de goedkoop ingekochte stroom op de thuisbatterij opslaan, om deze te ontladen op het moment dat de stroom duur is. Het helpt je de thuisbatterij relatief snel terug te verdienen.
Combineer je een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract én een zonne-energiesysteem, dan wordt dit nog interessanter. Je slaat de zelf opgewekte groene stroom in huis op en verkoopt dit aan het stroomnet op het moment dat de inkoopprijs hoog ligt. Het levert een fors financieel voordeel op.
Negatieve energieprijzen komen vaker voor
In de huidige tijd kampt de energiemarkt steeds vaker met negatieve energieprijzen. Hiervan is sprake op dagen dat de zon schijnt of de wind hard waait. Het terugleveren van stroom aan het stroomnet kost op deze dagen geld, terwijl het verbruik van stroom geld oplevert. Een huishouden met een thuisbatterij profiteert van deze negatieve prijzen. Je krijgt geld toe voor het opladen van de batterij, die je vervolgens ontlaadt bij een energieprijs boven nul.
Thuisbatterij interessant met dynamisch energiecontract door KOR
Ook de KOR, de kleineondernemersregeling, maakt de investering in een thuisbatterij interessant met een dynamisch energiecontract. De combinatie leidt ertoe dat de fiscus je ziet als een btw-ondernemer. Dit maakt het mogelijk om een deel van de betaalde btw over de thuisbatterij terug te vragen. Zie het als een korting op de gedane investering. Houd er rekening mee dat je niet het volledige bedrag aan betaalde btw terug kunt vragen. Je dient dit bedrag te verminderen met een compensatie voor de opbrengst uit het handelen in stroom.
Concreet betekent dit dat je de capaciteit van de thuisbatterij vermenigvuldigt met 15 euro. De uitkomst hiervan trek je af van de betaalde btw. Het bedrag dat overblijft kun je terugvragen bij de fiscus. Het terugvragen van btw is alleen mogelijk wanneer je kiest voor een thuisbatterij én dynamisch energiecontract.
Houd rekening met de bijkomende kosten
Word je snel rijk, wanneer je kiest voor een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract? Nee, dat niet. Je dient rekening te houden met de bijkomende kosten voor de levering van energie aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan een minimale opslag die je betaalt voor iedere kWh aan geleverde stroom, de energiebelasting en bijvoorbeeld de Opslag Duurzame Energie (ODE). Het maakt dat je gemiddeld genomen tussen de 5,0 en 15,0 eurocent per kWh betaalt boven op het geldende tarief. Is de stroomprijs negatief? Dan zou deze zodoende 5,0 tot 15,0 eurocent onder nul moeten liggen, wil je daadwerkelijk geld krijgen voor het laden van de thuisbatterij.
Ook met het in ogenschouw nemen van deze bijkomende kosten voor de levering van stroom blijkt de investering in een thuisbatterij interessant met een dynamisch energiecontract. Je kunt er wel degelijk een financieel voordeel uit halen. Laat je adviseren over de investering in een thuisbatterij door een specialist.