Warmtepomp geluid

Inhoudsopgave

Een van de aspecten om rekening mee te houden bij het verduurzamen van je woning middels een warmtepomp, is het geluid dat dit apparaat produceert. Niet alleen wil je voorkomen dat je zelf slapeloze nachten hebt door de bromtoon van een warmtepomp; ook overlast voor de buren wil je tegengaan. De overlast voor omwonenden kan het gevolg zijn van het geluid dat een buitenunit produceert. Deze buitenunit is voorzien van een ventilator, welke een zoemend geluid maakt. De buitenunit is standaard onderdeel van warmtepompen die hun warmte (gedeeltelijk) uit de buitenlucht halen.

In dit artikel lees je meer over het warmtepomp geluid en de wijze waarop je overlast voor jezelf en omwonenden kunt voorkomen.

Geluidsproductie warmtepomp verschilt van moment tot moment

Warmtepomp geluid
Omschrijving warmtepomp geluid

Het geluid van een warmtepomp is niet altijd even goed hoorbaar. Je hoort het apparaat voornamelijk, wanneer deze op vol vermogen draait om de ruimtes in huis te kunnen verwarmen. Dat is nodig wanneer het buiten koud, zeg onder de 6 tot 8 graden Celsius, is. Kies je voor een hybride warmtepomp? In dat geval zal de cv-ketel in deze situaties al snel bijspringen. Dit gebeurt vaak wanneer het buiten kouder dan 5 of 6 graden Celsius is. Dat betekent dat de warmtepomp op dat moment op lager vermogen of helemaal niet meer draait. De geluidsproductie is op dat moment minimaal.

Ook wanneer je de temperatuur in huis verhoogt door de thermostaat aan te passen, zal de (hybride) warmtepomp op vol vermogen draaien. Het betekent een toename in de geluidsproductie van het apparaat.

Niveau van het warmtepomp geluid

Je kunt het warmtepomp geluid qua niveau of intensiteit vergelijken met dat van een koffiemachine. Ook matige regenval, het tikken van de regen tegen een ruit, heeft een geluidsniveau dat vergelijkbaar is met het warmtepomp geluid: 55 dB. Dat geluidsniveau wordt alleen gehaald, wanneer het apparaat op vol vermogen draait. In veel gevallen zal de intensiteit van het apparaat lager liggen. Daar komt nog bij dat de buitenunit regelmatig op het dak van woningen wordt gemonteerd. Dit betekent dat het geluid van de warmtepomp op de grond minder goed hoorbaar zal zijn.

Overigens produceert niet alleen de buitenunit van een warmtepomp geluid. Ook de binnenunit is in veel gevallen hoorbaar. Net als voor de buitenunit geldt ook hierbij, dat de binnenunit voornamelijk te horen is wanneer deze op volle toeren draait. Het geluid van een unit in huis is vaak minder hard dan dat van een buitenunit. Je kunt het geluid van de warmtepomp in huis vergelijken met dat van een cv-ketel. De exacte geluidsproductie vind je op het energielabel hiervan.

Regels op het gebied van geluidsniveau warmtepompen

Europees is afgesproken dat warmtepompen een geluidsniveau van 65 dB mogen hebben, wanneer het gaat om apparaten met een vermogen tot 6 kW. Bij grotere systemen, met een vermogen tussen de 6 en 12 kW ligt het maximum op 70 dB. Je kunt dat laatste geluidsniveau vergelijken met de intensiteit van het geluid van een stofzuiger.

Houd er rekening mee dat sommige regels verder gespecificeerd zijn. Zo geldt bijvoorbeeld dat het geluid van de warmtepomp tussen 19.00 en 7.00 uur maximaal 40 dB mag zijn, gemeten op de erfgrens. Op diezelfde plek mag het geluid van een warmtepomp overdag een geluidsniveau van 45 dB niet overschrijden.

Let op: bovenstaande regels over het maximale geluidsniveau van een warmtepomp op de erfgrens gelden alleen voor de modellen die vanaf 1 april 2021 geplaatst zijn. Bij oudere modellen mag het geluidsniveau nog iets hoger liggen.

Voorkomen van geluidsoverlast bij installatie warmtepomp

Er zijn verschillende manieren waarop je het geluid van een warmtepomp iets kunt dempen, om zo overlast te voorkomen. Het hangt grotendeels samen met de plek waar je een buitenunit laat installeren. Ga bijvoorbeeld het weerkaatsen van het geluid tegen door de buitenunit nooit in een nis met drie wanden te monteren. Kies daarnaast voor een plek zo ver mogelijk bij de erfgrens met de buren vandaan. Ook het monteren van een buitenunit aan de muur van een verblijfsruimte wordt afgeraden. Evenals dat het onverstandig is om een buitenunit in de buurt van een raam op te hangen. Zelfs wanneer het raam niet geopend kan worden; vaak zijn deze ramen immers wel voorzien van een ventilatierooster.

Tip: er zijn speciale trillingsdempers verkrijgbaar voor warmtepompen. Met zo’n demper verklein je het risico op geluidsoverlast aanzienlijk. Een installateur kan je hier meer over vertellen.

Voor het absorberen van het geluid van een binnenunit kun je een speciale hoes aanschaffen. Deze hoes houdt het geluid tegen, waardoor je er minder last van zal hebben.

Warmtepomp nodig? Vraag een offerte aan

Eigen warmtepomp aanvragen

Heb je interesse in een eigen warmtepomp? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam verwarmen

Wij plaatsen diverse merken warmtepompen op locatie. Bespaar binnenkort energiekosten en ervaar het comfort van een warmtepomp.

Warmtepompen installatie
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van warmtepompen. Onze verwarmingsspecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste warmtepomp die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen warmtepomp bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw warmtepomp installatie aan.