Welke airco heb ik nodig?

Inhoudsopgave

Uit recente cijfers van Milieu Centraal blijkt dat een kleine dertig procent van de Nederlandse huishoudens inmiddels over een airco beschikt voor het koelen van hun woning. Zeker in de zomer kan het al snel erg heet worden. Dit maakt het lastig om je langdurig te concentreren en heeft een negatieve impact op je slaap.

Overweeg je zelf een airco aan te schaffen om je woning te kunnen koelen? Het aanbod aan soorten en modellen airco’s is momenteel groot. Welke airco heb ik nodig voor mijn woning? Heb ik aan een losse (mobiele) airco voldoende, of moet ik er meerdere aanschaffen? Dit artikel geeft je het antwoord op deze vraagstukken.

Verschillende soorten airco’s voor woningen

Welke airco heb ik nodig
Hoe kies ik welke airco ik nodig heb?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten airco’s. Zo kun je kiezen tussen onder meer de single split-unit airco, een multi-split airco en een mobiele airco. De mobiele airco en single split-unit airco worden gebruikt voor het koelen van één ruimte in huis. Het voordeel van een mobiele airco hierbij is dat je deze makkelijk verplaatst. Vaak worden de mobiele airco’s van wieltjes voorzien.

De single split-unit airco bestaat uit een vaste binnen- en buitenunit. Het model is vaak zuiniger in zijn energieverbruik dan een mobiele airco. Dat komt onder meer doordat een mobiele airco een afvoer naar buiten toe nodig heeft: een slang door het raam. Het maakt dat er onnodig veel warme lucht de woning in kan stromen. Ook het koelvermogen van een single split-unit airco is groter dan dat van een mobiele airco.

Wil je meerdere ruimtes in huis kunnen koelen op warme zomerdagen? Kies in dat geval voor een multi-split airco. Bij deze systemen wordt er één buitenunit geïnstalleerd, gecombineerd met meerdere units binnen de woning. Bij een multi-split airco kun je de temperatuur per ruimte instellen.

Benodigd vermogen van een airco in huis

Heb je een keuze kunnen maken tussen een single split-unit airco, een multi-split airco en een mobiele airco? Een volgende stap is het bepalen van het benodigde vermogen. Het antwoord op de vraag, welke airco heb ik nodig, is hierbij afhankelijk van de inhoud van een te koelen ruimte.

Een kamer met een inhoud tot 90 kubieke meter koel je met een airco, voorzien van een vermogen tot 2,5 kilowatt. Bij een ruimte met een inhoud van 175 kubieke meter heb je al snel een vermogen nodig van zo’n 6,0 kilowatt. Onderstaande tabel geeft de richtlijnen voor het benodigde vermogen:

Inhoud te koelen ruimte Vermogen airco
< 90 m3 +/- 2,5 tot 3,0 kW
90 – 125 m3 +/- 3,5 tot 4,5 kW
125 – 175 m3 +/- 5,0 tot 6,0 kW
175 – 215 m3 +/- 7,0 tot 7,5 kW

Isolatiewaarde van de woning

Niet alleen de inhoud van een ruimte heeft invloed op de vraag: welke airco heb ik nodig voor mijn woning? Zo speelt ook de staat van de isolatie in ruimtes mee. In welke mate stroomt er gedurende de dag warmte naar binnen? Dit kan het gevolg zijn van kieren en naden rond ramen. Bij een slechte isolatie wordt aangeraden een airco met een groter vermogen aan te schaffen.

Stroomverbruik van een airco

Een derde aspect om rekening mee te houden is het stroomverbruik van een airco. Kijk naar het energielabel om de verschillende modellen binnen dezelfde vermogensklasse met elkaar te kunnen vergelijken. Over het algemeen geldt dat een single split-unit airco met een energielabel A+++ de meest rendabele oplossing is voor het koelen van ruimtes.

Zoals eerder genoemd werd, verbruikt een single split-unit airco veel minder energie dan een mobiele airco. Ter illustratie: een mobiele airco met energielabel A+++ kan in werkelijkheid hetzelfde verbruik hebben als een single split-unit airco met energielabel C. Kijk zodoende alleen naar het energielabel, wanneer je airco’s van hetzelfde type vergelijkt.

Besparen door airco te gebruiken voor verwarming

Wist je dat een moderne airco niet alleen te gebruiken is voor het koelen van ruimtes? Je kunt deze ook inzetten bij het verwarmen van kamers. Zeker bij de relatief hoge gasprijzen in de winter is het gebruik van een airco als kachel aan te raden. Het helpt je te besparen op de energierekening. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die de installatie van een airco combineren met de investering in een zonne-energiesysteem.

Meer weten over de voordelen van een airco? Of direct antwoord op de vraag, welke airco heb ik nodig? Vraag er vrijblijvend naar bij een van onze adviseurs. Recharged helpt je graag aan een comfortabel binnenklimaat in zowel de zomer als de winter!

Aircosysteem nodig? Vraag een offerte aan

Eigen airco aanvragen

Heb je interesse in een eigen airconditioner? Ons installatiebedrijf kan jou daarbij helpen.

Duurzaam koelen

Wij plaatsen diverse merken airco’s op locatie. Verbeter binnenkort jouw binnenklimaat en ervaar het comfort van een eigen airconditioner.

Airco laten plaatsen
Trustpilot beoordeling Recharged BV

Over Recharged

Wij zijn een professionele leverancier en installateur van aircosystemen. Onze aircospecialisten en gecertificeerde monteurs zijn jou graag van dienst om duurzame installatieoplossingen te realiseren – bij jou thuis of op kantoor. Al veel tevreden klanten gingen jou voor.

Meer lezen

Jij & Recharged: Samen maken
wij de wereld groener

Samen komen we tot de juiste airconditioner die het beste op jouw situatie aansluit. Onze monteurs installeren de gekozen airco bij jou op locatie. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en vakkundige installatie.

Vraag vandaag nog jouw airco installatie aan.