Alle beetjes helpen, wanneer het gaat om het verlagen van het energieverbruik in huis. Waar het ene huishouden de thermostaat een paar graden lager zet, kiest een ander voor het gebruik van een zonne-energiesysteem om zelf groene stroom op te wekken. Dit kan door het dak van zonnepanelen te voorzien, maar ook door zonnepanelen op een balkon te monteren. Hoewel een balkon minder ruimte biedt dan een gemiddeld dak, biedt de montage van zonnepanelen ook hier voordelen. Welke mogelijkheden heb je bij de keuze voor zonnepanelen op een balkon? Waarop moet je hierbij letten? In dit artikel lees je er meer over.
Voordelen van zonnepanelen op het balkon
De keuze voor zonnepanelen aan het balkon maakt het ook voor eigenaren van appartementen en studio’s mogelijk om groene stroom op te wekken. Het voordeel van een balkon is dat deze vaak hoger gelegen is. Dit maakt dat je mogelijk minder last hebt van omliggende bebouwing, bomen en soortgelijke obstakels. Het komt het rendement van de zonnepanelen ten goede. Daarbij hoeven de zonnecollectoren geen ruimte in beslag te nemen, wanneer je deze aan de buitenzijde van de balkonranden bevestigt.
Er zijn de afgelopen jaren diverse kant-en-klare oplossingen op de markt gekomen voor huishoudens die hun balkon van zonnecollectoren willen voorzien. Deze specifieke zonne-energiesystemen worden ook wel balkoncentrales genoemd.
Werking van een balkoncentrale
Een balkoncentrale bestaat normaliter uit een of twee zonnepanelen, ieder voorzien van een eigen micro-omvormer. Een van de voordelen van een micro-omvormer is het feit dat de werking van het ene zonnepaneel dat van het andere niet hoeft te beïnvloeden. De omvormers zorgen dat de gelijkstroom vanuit de zonnepanelen wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom.
De balkoncentrale wordt met een traditionele 3-polige Schuko-stekker met het stroomnet verbonden om de opgewekte groene stroom terug te leveren aan het net. Op deze manier vormt een balkoncentrale een plug-and-play oplossing. Overigens is deze constructie in België niet toegestaan.
Wil je de zonnepanelen op het balkon aan de installatie in de meterkast verbinden? Dit heeft meer voeten in de aarde. De installatie zal zeer waarschijnlijk moeten worden aangepast door een specialist. Het geheel moet voldoen aan de technische aansluiteisen die hiervoor gelden.
Balkoncentrale heel toegankelijk voor huishoudens
Normaliter hebben de zonnepanelen die je aan het balkon monteert een vermogen dat onder de 600 Watt blijft. Op deze manier is een aanpassing aan de meterkast niet noodzakelijk voor het gebruik van de balkoncentrale. Het voordeel van een balkoncentrale is daarnaast dat deze systemen niet vergunningplichtig zijn. Uitzondering op deze regel is het gebruik van zonnepanelen aan het balkon van een monumentaal pand. In dat geval is een vergunning wel vereist. Voor een balkoncentrale betaal je gemiddeld tussen de 750 en 1.250 euro.
Aandachtspunten bij keuze voor zonnepanelen aan balkon
Er geldt in beginsel geen algemeen verbod op het monteren van zonnepanelen aan het balkon van een appartement of studio. Toch blijkt dit niet altijd toegestaan te zijn, in het bijzonder bij huurappartementen. Recent nog werd een huurder door diens verhuurder gesommeerd om de aan het balkon aangesloten zonnepanelen te verwijderen. Ook het reglement van een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan het gebruik van zonnepanelen aan een balkon verbieden. Vaak is hierin opgenomen dat de gevel van het appartementencomplex in algemene zin niet mag worden aangepast zonder toestemming van de VvE. In zo’n geval moet een meerderheid van de VvE instemmen met het aansluiten van de balkoncentrale.
Naast de mogelijke toestemming die je nodig hebt van een verhuurder of VvE, is het belangrijk te letten op het montagesysteem. De zonnepanelen aan het balkon moeten ook bij een stevige wind vast blijven zitten.
Zonnepanelen op dak van een appartementencomplex
Mocht de VvE tegen het voorstel stemmen om zonnepanelen aan het balkon te bevestigen, dan kun je inzetten op het monteren van zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex. Het platte dak van zo’n complex leent zich hier goed voor. De zonnepanelen kunnen in de meest optimale hoek ten opzichte van de zon worden geplaatst. Dit heeft een positieve impact op het rendement van het zonne-energiesysteem. Daar komt bij dat het hele appartementencomplex profiteert van de verduurzaming hiervan middels zonnepanelen op het dak.
Advies over gebruik zonnepanelen aan balkon
Ben je benieuwd of het gebruik van een balkoncentrale in jouw geval interessant is? Wil je meer weten over de stappen die doorlopen moeten worden om toestemming te krijgen voor het aansluiten van zonnepanelen aan het balkon? Neem in beide gevallen vrijblijvend contact op met een adviseur van Recharged. Deze kan je meer vertellen over de verwachte opbrengst van een balkoncentrale, evenals dat deze je informeert over de terugverdientijd hiervan.